Avainsanat: Heikki Räisänen

Heikki Räisänen. Kuva: Esko Jämsä
1

Heikki Räisänen vaikutti – naiset kertovat

Moni Vartijan ystävä huomasi, että Seurakuntalainen.fi-julkaisussa oli vähän aikaa sitten juttu, johon oli kerätty teologien näkemyksiä Heikki Räisäsen vaikutuksesta kirkkoon ja teologiaan. Mielipiteet olivat kiinnostavia ja juttu lukemisen arvoinen, mutta kysymyksiä herätti se, miksi kaikki haastatellut olivat keski-ikäisiä miehiä. Kyseessä oli niin sanottu all-male panel! Eikö Heikki Räisäsen vaikutus ole sitten ulottunut lainkaan naisiin? Ovatko…

Teologista kirjallisuutta – teologisia totuuksia?
2

Lisää uskonnon tutkimusta

Näin pääasiäistunnelmissa minun on syytä tunnustaa: mielestäni uskonnon tutkimusta tulisi lisätä. Tähän on monia perusteita. Länsimaissa kristillisten instituutioiden merkitys on vähentynyt huomattavasti viimeisen sadan vuoden aikana, mutta maailman aseellisissa konflikteissa uskonto tuntuu saaneen entistä suuremman painoarvon, kun kansallisvaltioiden väliset suursodat ovat korvautuneet paikallisilla kapinaliikkeillä.

Heikki Räisäsen teos Taistelua ja tulkintaa. Kuva: Kirjapaja
5

Aito hengellisyys on rehellisyyttä

Uuden testamentin tutkimuksen eli eksegetiikan emeritusprofessori Heikki Räisänen (synt. 1941) on viime vuosikymmenien tunnetuin suomalainen raamatuntutkija. Hänen Uutta testamenttia ja erityisesti Paavalia koskevat tutkimuksensa ovat herättäneet kansainvälistä keskustelua.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.