Tolle lege -sarja

Tolle Lege 4: Alethiologia – Systemaattinen teologia ja totuuden haaste

Koronapandemian ollessa kesän jälkeen uudelleen kasvussa syksyllä 2020 Vartija alkoi julkaista uudenlaista keskustelua teologian ja erityisesti systemaattisen teologian suhteesta totuuteen. Keskustelun lähtökohtana oli Yhdysvalloissa luterilaisen papin ja tutkijan sekä monipuolisen mediavaikuttajan Jarmo Tarkin laaja artikkeli alethiologiasta – kreikan sana alēthēs tarkoittaa totuutta – systemaattisen teologian kauhistuksena. Tarkin kiistakumppanina hänelle vastasi ensimmäisenä dialogikykyistä konservatiivista teologiaa edustava Veli-Matti Kärkkäinen, systemaattisen teologian professori Los Angelesissa. Tarkin artikkeliin vastattiin tämän jälkeen monelta suunnalta, kirjoittajina muun muassa Björn Vikström ja Kari Kuula. Keskustelun sinetöivät Tarkin ja Kärkkäisen päätöspuheenvuorot kesällä 2021. Tässä tuoreeltaan julkaistussa e-kirjassa on mukana kaikki tämän keskustelun artikkelit.

Lataa pdf-versio heti tästä

Tolle lege 3: Alamäessä

Tolle lege -sarjan kolmas e-kirja Alamäessä – Kansankirkon kriisi on puhetta maallistumisesta ja kirkon kriisistä seitsemän artikkelin voimin. Aihetta pohditaan useista eri näkökulmista: mitkä ovat maallistumisen taustatekijöitä, ovatko kirkko ja teologit itse syyllisiä maallistumiseen, mitä on olla kirkon jäsen ja millainen on kristinuskon tulevaisuus?

Vartijan päätoimittajat johdattavat aiheeseen kertaamalla tilastoja uskonnottomuuden kehityksestä ympäri maailmaa. The Times -lehden kolumnisti Ridleyn mukaan ei-uskominen tai uskonnottomuus on maailman nopeimmin kasvava ”uskomissysteemi”, eikä mikään muu uskonto ole kasvanut niin nopeasti viimeisen vuosisadan aikana.

Jos kirkon vapaamieliset ajattelevat, että jäsenet lähtevät kirkosta sen vanhoillisuuden vuoksi ja tunnustukselliset väittävät asian olevan päinvastoin, molemmat ovat kokonaisuuden kannalta väärässä. Kirkon alamäkeä ei pysäytä mikään. Onko näin? Lue lisää uudesta e-kirjasta, joka ilmestyi helmikuussa 2016.

Lataa pdf-versio heti | Lisätietoja

Tolle lege 2: Lestadiolaisuus tienhaarassa

Tolle lege 2: Lestadiolaisuus tienhaarassa.Sarjan toinen teos Lestadiolaisuus tienhaarassa antaa puheenvuoron lestadiolaisen herätysliikkeen naisille ja miehille, jotka haluavat uudistaa liikettä sen sisäpuolelta.

Herätysliike on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa, ja sen saamassa huomiossa on alkanut uusi vaihe internetin myötä. Kun kriittinen keskustelu lestadiolaisen herätysliikkeen parissa ei ole ollut mahdollista, netti teki siitä mahdollista kaikille.

Tietyt liikkeen erityispiirteet ovat olleet kritiikin kohteena. Siitä huolimatta muutosvastarinta liikkeessä on suurta. Lestadiolaisuus tienhaarassa -teoksessa mennään mediassa käsiteltyjen ilmiöiden taakse ja annetaan uudistushaluisten lestadiolaisten puhua liikkeen arvoista ja elämästä.

E-kirja ilmestyi toukokuun lopussa 2013.

Lataa pdf-versio heti | Muut versiot ja lisätietoja

Tolle lege 1: Liberaalit ja konservatiivit

Tolle lege 1: Liberaalit ja konservatiivit.Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu alkoi kärjistyä arkkipiispanvaalin kampanjoinnin olleessa kuumimillaan talvella 2010.

Sama keskustelu jatkui Helsingin piispanvaalin yhteydessä. Mielipiteitä jakavat erityisesti homoseksuaalien oikeudet kirkossa ja naispappeus.

Rintamat ovat tiukasti napit vastakkain, mutta ilmiö ei rajoitu vain Suomeen. Kiinnostava vertailukohta on Yhdysvaltain poliittinen kenttä. Liberaalit ja konservatiivit ovat keskellämme aina, mutta millä perusteella joku voidaan leimata liberaaliksi ja joku toinen konservatiiviksi?

E-kirja ilmestyi ensin Vartijan tilaajille kesäkuun alussa 2012 ja on ollut tarjolla ilmaiseksi kaikille syksystä 2012 alkaen.

Lataa pdf-versio heti | Muut versiot ja lisätietoja

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.