Lestadiolaisuus tienhaarassa

Vartijan toisen Tolle lege -ekirjan kansi: Lestadiolaisuus tienhaarassa.

Vartijan toisen Tolle lege -e-kirjan kansi: Lestadiolaisuus tienhaarassa.

Vartijan toinen Tolle lege -sarjan e-kirja Lestadiolaisuus tienhaarassa antaa vanhoillislestadiolaisuuden sisäpuolella olevien uudistushaluisten miesten ja naisten puhua liikkeensä arvoista ja elämästä pintaa syvemmältä.

Lataa e-kirja tästä:

Anna meille palautetta kirjasta ja sen toteutuksesta, etenkin e-kirjan lukulaitteille tarkoitetuista versioista.

Kun olet lukenut kirjan, palaa takaisin Vartijan sivuille tai Facebook-sivulle kertomaan, mitä mieltä olit – ota kantaa ja osallistu keskusteluun!

Lestadiolaisuus tienhaarassa -kirjasta sanottua:

Muista myös Tolle lege 1: Liberaalit ja konservatiivit!

'Lestadiolaisuus tienhaarassa' kirjoitusta on kommentoitu

 1. Avatar photo

  31.5.2013 @ 11.05 Pirjo Vähäkuopus

  Kattava teos tähän asti käydystä keskustelusta vanhoillislestadiolaisuudesta.Samoja kipukohtia läpikäyneenä ja irrottautuneena vl:stä oli hyvä saada vertaistukea varsinkin Vuokon kirjoituksesta.Jatkakaa vain kyseenalaistamista ja epäkohtien esille tuomista rakentavassa mielessä!

  Vastaa

 2. Avatar photo

  1.6.2013 @ 2.21 Tuhlaajapoika 71

  Rakentavaa… Ei juurikaan tässä kirjassa. 🙁
  Miksi herätysliikkeet ei saisi olla omaleimaisia?
  Mikä on elämässä paremmin jos irrottautuu liikkeestä, minulle ei mikään.
  Ne suuret määrät vl-ihmisiä joille usko on ahdas voisivat avoimesti perustaa oman herätysliikkeen.
  Minulle usko on omakohtainen ja olen nähnyt pahha myös vl-liikkeessä.
  Emme ole parempia kuin muutkaan, mutta halu korjata virheet joihin jokainen joskus joutuu ja välttää ns. syntiin lankeamista…

  Voimia ja apua kaikille kärsineille.

  Vastaa

 3. Avatar photo

  2.6.2013 @ 7.20 se riviuskovainen

  Kirjoittajilla on tapahtunut sydämen luopumus Jumalasta ja Jumalan sanasta. Saara-äiti hukassa. Väitteitä perustellaan kestämättömillä subjektiivisilla tulkinnoilla. Usko on muuttunut mielipiteeksi.

  Vastaa

 4. Avatar photo

  4.6.2013 @ 16.25 Uskova ex-vl

  Olipa mielenkiintoinen lukukokemus. Ilahtunut olen monestakin seikasta:
  – mukaan oli saatu myös nykyisiä vl-jäseniä. Esim. Korteniemen kirjoitus maltillisena ja miettivänä puheenvuorona oli todella hyvä, vaikken kaikkea siinä esitettyä allekirjoitakaan. Jospa hänenlaisiaan olisi paljon, paljon enemmän jatkossa. Tosin, jos hän on niitä ”älykköjä” kuten eräässä toisessa kirjoituksessa tehtiin jako kahteen, niin miten Joonan teologia saadaan kohtaama ”rivijäsenet”?
  – nettikeskusteluihin verrattuna tässä oli selvästikin kirjoittajilla tilaa tarpeeksi miettiä ja kirjata omaa sanottavaa. Hyvä niin.
  – tykkäsin myös tuosta otteesta, että jokainen kirjoittaja sai ja joutui ottamaan itse kantaa asioihin, eikä vain heitellä pitkiä raamatunlainauksia kertomatta lopulta sitä, mitä itse ajattelee
  – hienoa, että keskustelu on jo edennyt niin pitkälle, että enää ei vain heitetä lokaa toisten päälle vaan ollaan jo selvästikin pääsemässä asialliseen mielipiteiden vaihtoon, unohtamatta argumentointia. Kuinka se vain saadaan vietyä rauhanyhdistyksille?

  Ja viimeinen kehu tulee siitä, että kirja on sähköisesti saatavissa! Pankaa nyt tänne vielä linkki ”Kerro ystävällesikin”

  Vastaa

 5. Avatar photo

  8.6.2013 @ 22.02 Kiitollinen

  Todella hieno kirja, jossa on argumentoituja näkökulmia. Joo, voi olla se Saara-äiti hukassa, kun seurakunnasta ei ole tehty palvonnan kohdetta. Seurakunta on vanhollislestadiolaisuuden epäjumala ja nämä kirjoittajat pystyvät näkemään sen ja kysymään, mikä on uskon kohde. Voisin allekirjoittaa nämä kaikki artikkelit.

  Vastaa

 6. Avatar photo

  11.6.2013 @ 16.47 vidi

  Kirjan sanoma on sama kuin uudenheräyksen sanoma 1900-luvun alussa.
  Vapaa evankeliumi nukuttaa ja laitostaa kristittyjä. Pitää herätä uudestaan. Kirjan kirjoittajat ovat kyllä heränneet. Toisten synteihin ja vikoihin tietenkin. Alkaneet hutkimaan oikealle ja vasemmalle kuten Matti Suo epäonnistuneessa sovintokokouksessa v. 1911 totesi.

  Vastaa

 7. Avatar photo

  25.7.2013 @ 2.03 Millä oksalla uskontojen sukupuussa -? | Omat polut © - etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia

  […] viinipuussa, 2013) ja Lestadiolaisen vanhurskauttamis- ja seurakuntaopin historiallisia juonteita (Lestadiolaisuus tienhaarassa, […]

  Vastaa

 8. Avatar photo

  7.8.2013 @ 23.36 Riku

  Olen hämmästyneenä seurannut tämän tyyppistä keskustelua vanhoillislestadiolaisuudesta. Jo esipuheessa viitataan ”liikkeen johtoon” ja nimiin, jotka ovat minulle tuttuja vain joistakin nettikeskusteluista tai uutisista.

  Pidän itseäni vanhoillislestadiolaisena, mutta minun uskontooni ei kuulu MINKÄÄN auktoriteetin kunnioittaminen.

  Oma vanhoillislestadiolaisuuteni on anarkistinen. Sillä ei ole eikä saa olla johtajia. Miksi tätä näkökulmaa ei koskaan käsitellä? Uskoakseni sellaisella vanhoillislestadiolaisuudella on paljon enemmän kannattajia kuin täällä esitetyllä johtajakeskeisyydellä. Toiset näyttävät vannovan jonkun Mr. Tuomas Hännisen ja toiset Mr. Johannes Alarannan tai Ms. Mari Leppäsen näkökantaan.

  Minulle erilaiset johtamisopit ja poliittiset liikkeet ovat tuttuja työni kautta. Yritetäänkö vanhoillislestadiolaisuutta tällaisen liikehdinnän kautta viedä jonkinlaiseen autoritääriseen suuntaan? Miksi tätä samaa kuvaa vahvistetaan myös mediassa? Miksei kukaan kysy meiltä anarkistisesti asiasta ajattelevilta?

  Vai onko kyse siitä, että anarkistisuus on nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa niin pelottava ja huonokaikuinen sana, että sen kannattajia ei päästetä ääneen. Lieneekö kukaan edes kertonut sille 80% anarkistisesti uskonnostaan ajattelevalle vanhoillislestadiolaiselle väelle, että tällaista kutsutaan anarkiaksi.

  Vastaa

 9. Avatar photo

  7.10.2013 @ 0.31 Edelleen

  Uskokaa Jumalaan.

  Älkää saarnaajiin.

  Köpi

  Vastaa

 10. Avatar photo

  18.12.2013 @ 18.49 Puhuvaiset miehet puhujainkokouksesta toiseen | Omat polut © - etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia

  […] Uskokaa Jumalaan. Älkää saarnaajiin. – Nimimerkki Köpi Vartijan sivulla. […]

  Vastaa

 11. Avatar photo

  21.7.2014 @ 16.15 Pastellinsävyinen elämä | Omat polut © - etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia

  […] pahakseni tervehenkistä keskustelua, jota esim. Taivaslaulu ja muut hienot vl-oppeihin liittyvät kirjat ovat herättäneet. Toki pienemmässä mittakaavassa kuin esimerkiksi Taivaslaulu (esim. oma […]

  Vastaa

 12. Avatar photo

  13.10.2014 @ 23.04 TV 2 • Silminnäkijä: Tavoitteena taivaspaikka | Omat polut © - etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia

  […] Lestadiolaisuus tienhaarassa. Toim. Matti Myllykoski ja Mikko Ketola. Kirjoittajat: Timo Aho, Juho Kalliokoski, Mauri Kinnunen, Topi Linjama, Joona Korteniemi, Hanna-Leena Nissilä, Kati Pirttimaa, Mikko Huhtala, Vuokko Ilola, Valma Lukukka. Vartijan e-kirja, vapaasti ladattavissa. Helsinki: Vartija 2013. […]

  Vastaa

 13. Avatar photo

  8.12.2015 @ 16.46 Oulussa: Vanhoillislestadiolaisuus murroksessa? Seminaari 2.12.2015 | Omat polut © - etnisten vanhoillislestadiolaisten kertomuksia ja kokemuksia

  […] Korteniemi: Vanhoillislestadiolainen spiritualiteetti, sen voima ja ongelmakohdat. Teoksessa: Lestadiolaisuus […]

  Vastaa


Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.