Stimulus huomaa Jumalan olleen kaukaa viisas

”Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas.” Stimulus on ollut hyvin vaikuttunut tästä Väinö Linnan virkkeestä, joka kertoo, miten yhteiskunta hyötyi metsäpalosta Joensuun liepeillä. Tehdastyöläinen Linna kiteyttää progressiivista yhteiskunnallista teologiaa aivan Kirkkohallituksen Maan suola -lehden oikeamielisessä hengessä.

Stimulusta on kuitenkin aikain kuluessa alkanut vaivata, että virke löytyy toksista maskuliinisuutta uhkuvasta Tuntemattomasta sotilaasta. Sitä paitsi metsäpalo suo mahdollisuuden patriarkaatin pimeimmälle ilmestykselle. Paloaukealla armeija kasvattaa nuoria miehiä alistavan sortojärjestelmänsä rattaiksi.

Vielä vaivaannuttavammilta tuntuvat Linnan kirjan synkät varjot, nuo kirjan perusteella tehdyt elokuvat. Joka itsenäisyyspäivä testosteroninhajuiset äijälaumat kokoontuvat televisioidensa ääreen palvomaan armeijaa ja sotaa sen sijaan, että he roikkuisivat intersektionaalista feminismiä käsittelevissä sosiaalisen median keskusteluryhmissä ja tulisivat etuoikeuksiensa takia blokatuiksi.

Näissä vaivoissa Stimulus löysi korona-ajan alkaessa ilon, joka ei lainkaan jäänyt jälkeen siitä ilosta, jota Vapahtajan mainitsema naisoletettu tunsi löydettyään kadotetun rahansa. Stimulukselle tämän ilon soi pääministeri Sanna Marinista tehty meemi. Siinä pääministeri katsoo ylväästi eteenpäin. Kuvan alla on lainaus kaikkien feministiteologien rakastamasta Esterin kirjasta: ”Ja kukaties sinusta tulikin kuningatar vain tällaisia aikoja varten” (Est. 4:14).

Tähän ei pidä sekoittaa sitä, mitä Mika Niikko sanoi eduskunnassa vuonna 2015 Juha Sipilälle ja Timo Soinille: ”Jumala on korottanut teidät tehtävään juuri tätä aikaa varten.” Jopa Stimulus ymmärtää, ettei Niikon uskonnollisilla houreilla ole mitään yhteistä sen kanssa, että Jumala nosti Sannan kaupan kassalta Suomen kuningattareksi.

Sanna Marin on elävä osoitus siitä, että Jumala on kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Kuvitelkaa nyt, mitä jälkeä joku Sipilän äijähallitus olisi koronatilanteessa saanut aikaan. Pojat olisivat laittaneet Suomen kiinni ja pumpsauttaneet fist bumpin. Se olisi ollut selvä osoitus siitä, että patriarkaatti aikoo väkivaltakoneistollaan alistaa Suomen kapitalismille. Olisivat saattaneet laittaa jopa armeijan valvomaan liikennettä, esimerkiksi Uudenmaan rajoille!

Marinin hallituksen intersektionaalinen feminismi on aivan toista. Sen sijaan, että joku äijähallitus olisi päässyt rajoittamaan heikommassa asemassa olevien yksilönvapauksia, nyt rajoituksilla edistettiin heikoimpien oikeuksia. Sehän intersektionaalisuuden idea on.

Hallituksen menestys osoittaa sen olevan Kaitselmuksen – Stimulus huomauttaa, että Kaitselmus on saksaksi Vorsehung, siis feminiini! – välikappale. Kuningatar pisti juottolat säppiin eivätkä taantumukselliset kristillisdemokraatit enää tienneet, miten oppositiopolitiikkaa voisi tehdä. Sisäministeri Ohisalo julisti rajat kiinni, ja öyhöttävät perussuomalaissedät saattoivat vain murjottaa kateudesta vihreinä. Aktiivimalli kakkonen pisti Kokoomukselle jauhot suuhun.

Ja sitten tuli Ukrainan kriisi. Sukupuolistunutta väkivaltaa tutkinut sosiologi Sari Näre osasi hiljattain kertoa edistyksellisessä Kirkko ja kaupunki -lehdessä, miten Neitsyt Marian sijaan Venäjällä on alettu ikonisoida Vladimir Putinia. Näre ei tosin maininnut patriarkka Kirillin lahjoittaneen Maria-ikonin armeijalle sotamenestyksen takaamiseksi. Mutta jopa Stimulus tajuaa, että todellisuus on kielellinen konstruktio eikä hienoa feminististä konstruktiota kannata pilata jonkun patriarkan tekosilla.

Pohdiskeltuaan Putinin joukkojen järjestelmällistä seksuaaliväkivaltaa Ukrainan naisia kohtaan Stimulus ei voi kuin yhtyä Naisasialiitto Unionin tärkeään vetoomukseen: ”Vastustamme militarismia ja väkivaltakulttuuria. Tilalle tarjoamme rauhankasvatusta ja rauhankulttuuria.” Ja onneksi meitä johtaa feministinen hallitus eikä mikään setämiesten hyväveliverkosto, joka tietenkin palaisi halusta militarisoida Suomen.

Joku pöljä voisi luulla, että sotilasmenoja nostamalla ja sotilasliittoon hakeutumalla Jumalan valitsema kuningatar toteuttaisi oikeistolaisten Nato-haukkojen märkää unta. Mutta kyse on aivan eri asiasta. Stimulus painottaa, että kyse on intersektionaalisesta feminismistä. Ja se on niin menestyksekästä, ettei edes patriarkaatti militaristeineen enää kykene arvostelemaan hallituksemme politiikkaa.

Kuka enää voi epäillä, että Jumala on kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas?

P.S. Stimulus on huomannut, että kirkolliskokous näkyy löytäneen omimman näkökulmansa Ukrainan tapahtumiin. Avajaispuheessaan arkkipiispa toki jaaritteli epäolennaisuuksia siitä, mitä tuhoa sota tekee ihmiselle Jumalan kuvana. Ei sanaakaan kristinuskon ydinasiasta, avioliitosta! Eräs konservatiivisetä (yök!) sentään johdatti aiheeseen blogissaan ja vertasi liberaaleja Krimille ilmestyneisiin vihreisiin miehiin. Onneksi kaikki edistykselliset voimat Kotimaa-lehden päätoimittajaa myöten ymmärsivät loukkaantua moisesta törkeydestä. Ja tästähän sopan keittänyt konservatiivisetä loukkaantui. Ukrainan tapahtumilla on selvästi vaikutusta kotoiseen kirkkoommekin


Avatar photo

Kirjoittaja

Stimulus pakinoi Vartijassa enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Hän on joskus melko teräväkielinen.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.