Toimittaja Rachel Maddow.

Rachel Maddow

Aina jostakin Watergate-skandaalista alkaen Stimulus on seurannut Yhdysvaltojen poliittisen kulttuurin käänteitä ja kehitystä. Paljon on tärkeää ja kiinnostavaa, mutta jostakin syystä, ehkä juuri Nixonin munanmuotoisessa työhuoneessa nauhoitettujen hassujen keskustelujen vuoksi, Stimulusta on pitkään kiinnostanut rapakon takainen kohtuuttoman vallanhalun, poliittisen vehkeilyn, rahalla mälläämisen ja tragikoomisen tekopyhyyden saippuaooppera.

Viime vuosikymmeninä pakinoitsijaa on mietityttänyt, miksi moraalisesti, henkisesti ja jopa älyllisesti alamittaiset ihmiset pyrkivät Yhdysvaltojen presidentiksi tai varapresidentiksi. Toisin kuin Abraham Lincolnin aikoina, nykyisin juuri republikaanien johtavista poliitikoista on löytynyt aivan tarpeeksi tällaisia ihmisiä.

Katsokaa nyt hyvät ihmiset You Tubessa esimerkiksi Mitt Romneyn esiintymistä muutaman minuutin ajan ja miettikää itseksenne, ostaisitteko tältä mieheltä käytetyn auton. Sarah Palinille puolestaan voisi esittää vaikkapa muutamia yksinkertaisia maantietoon liittyviä kysymyksiä ja katsoa, kuinka hyvin hän on kartalla.

Aika monet Suomessakin tietävät, että helposti googlattavissa oleva Fox News on republikaanien uutiskanava, joka mainostaa olevansa fair & balanced. Demokraateillakin on oma uutiskanavansa MSNBC, yhtä helposti googlattavissa sekin. Se ei mainosta olevansa fair & balanced. Mutta ei tästä sen enempää.

Toimittaja Rachel Maddow.

Toimittaja Rachel Maddow 28.2.2014 esitetyssä ohjelmassaan. Kuvakaappaus ohjelman lopusta.

Joka tapauksessa näillä poliittisen tiedonvälityksen ja sisäpoliittisen taistelun kanavilla on hyviä toimittajia, joita on kiintoisaa seurata internetin kautta. Stimuluksen suosikki on MSNBC:n Rachel Maddow.

Aina kun republikaanit valehtelevat, juonittelevat ja hölmöilevät, päästävät suustaan sammakoita, ampuvat itseään jalkaan tai jäävät kiinni housut kintuista milloin mistäkin kummallisesta, Rachel käy kiinni aiheeseen ja on heti ajan tasalla.

Hän selvittää seikkaperäisesti, mitä on tapahtunut, kuka on ollut asialla ja mitä on kaiken taustalla. Rachel on älykäs, viiltävän terävä, hauska, loistava esiintyjä sekä raflaavista aiheistaan huolimatta tiukan asiallinen.

Rachel on fiksumpi kuin useimmat poliitikot (monet demokraatit mukaan lukien), parempi argumentoimaan kuin kovapalkkaiset ja kapulakieliset juristipösilöt ja viihdyttävämpi kuin kymmenen stand up -koomikkoa.

Hänellä on poikkeuksellinen kyky selvittää poliittisen valtapelin kiemuroita konkreettisella selkeydellä aina piinallisia yksityiskohtia myöten ja paljastaa pala palalta kokonaiskuva, joka ei yleensä ole tutkimuksen kohteen kannalta kovin mairitteleva.

Rachelin 15 minuutin esiintymiset käsittelevät usein republikaanien harjoittamaa vallan väärinkäyttöä, kieroja temppuja ynnä muita toilailuja, koska niitä pullahtelee esiin jatkuvalla syötöllä.

Rachel on kuitenkin myös kansalaisoikeuksien puolustaja, joka on tarttunut muun muassa äänioikeuden konkreettisen toteutumisen ongelmiin, aborttilainsäädäntöön, seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksiin, maahanmuuttokysymyksiin sekä aseita koskevaan lainsäädäntöön. Rachel on puolustanut konkreettisin argumentein ja esimerkkitapauksin poliittisessa propagandassa ja julkisessa sanassa huonoon huutoon joutunutta Barack Obaman terveydenhuollon uudistusta.

Stimuluksen kirjoittaessa tätä eulogiaa Rachelin hampaissa on New Jerseyn republikaaninen kuvernööri Chris Christie, josta jokin aika sitten oltiin povaamassa puolueen parasta ehdokasta seuraaviin presidentinvaaleihin. Christien alaiset ovat aiheuttaneet kummallisen skandaalin, jonka jäljet johtavat koko ajan yhä korkeammalle.

Viime syyskuussa, juuri sopivasti koulujen alkajaispäivänä New Jerseyn satamaviranomaiset sulkivat kaksi kolmesta kaistasta sillalta, joka ylittää Hudson-joen Manhattanin ja New Jerseyn puolella olevan Fort Leen välillä. Kaistat olivat suljettuina usean päivän ajan ja syytä ihmeteltiin.

Viranomaiset ilmoittivat lopulta syyksi liikennetutkimuksen, mutta kun asiaa ryhdyttiin selvittämään, mitään liikennetutkimusta ei ollutkaan olemassa. Sillan kahden kaistan ollessa suljettuna liikenne takkusi ruuhka-aikoina useita tunteja, lapset eivät päässeen ajoissa kouluun eivätkä työssä käyvät työpaikalleen. Kaistojen sulkemisen vuoksi yksi vanhus kuoli ennen kuin ambulanssi ehti hakea hänet sairaalaan.

Tapauksesta tuli skandaali, ja New Jerseyn satamaviranomaisia pyydettiin luovuttamaan sähköpostinsa ja muu asiaan kuuluva aineistonsa tutkittaviksi. Selvisi, että kaistat oli suljettu poliittisista syistä; jopa sulkemiskäsky löytyi sähköposteista. Takavarikoiduissa meileissä yksi virkailija kirjoittaa toiselle: ”Onko väärin että hymyilen? … Lapsia käy vähän sääliksi.” Toinen vastaa: ”He ovat Buonon [Christien demokraattinen vastaehdokas] äänestäjien lapsia.”

Christien ja hänen alaistensa sätkiessä lukuisiin ristiriitaisuuksiin johtavien valheiden verkossa on käynyt entistä selvemmäksi, että syynä sillan kaistojen sulkemiseen on todennäköisimmin poliittinen kosto: Fort Leen suosittu demokraattinen pormestari ei ollut antanut tukeaan Christielle kuvernöörin vaalissa. Ei taida tulla Christiestä seuraavaa Yhdysvaltojen presidenttiä.

Rachel Maddow ei tietenkään ole ainoa, joka on kaivellut tämän skandaalin taustoja, mutta tiedon välittäjänä ja analyysien esittäjänä hän on omaa luokkaansa. Tuskin maltan odottaa seuraavaa aihetta, johon hän tarttuu.

Stimulus


Avatar photo

Kirjoittaja

Tällä nimimerkillä julkaistaan Vartijan printtiversiossa ilmestyneitä juttuja sekä Vartijan vain verkkoon tarkoitetut artikkelit.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.