Peräsmiehen poika panee haisemaan

Ensimmäisen Peräsmiehen poika -sarjakuva-albumin kansi. Kuva: Timo Kokkila

Ensimmäisen Peräsmiehen poika -sarjakuva-albumin kansi. Klikkaamalla kuvaa näet suuremman version. Kuva: Timo Kokkila

Väkevänhajuisen maineen saavuttanut aitosuomalainen supersankari, pierun voimalla lentävä Peräsmies seikkaili huumorilehti Pahkasian sivuilla vuosina 1983–2000. Hän on ennen muuta kuortanelaissyntyisen piirtäjä Timo Kokkilan kehittämä hahmo. Sarjakuvan tärkein käsikirjoittaja oli Sami Laitala.

Peräsmiehen ihmevoimat olivat peräisin radioaktiivisesta hernekeitosta. Voi panna merkille, että Peräsmiehen syntyvuonna Euroopassa oli ydinasepelko varsin yleinen, ja mielenosoituksia niin kutsuttuja euro-ohjuksia vastaan järjestettiin eri puolilla Eurooppaa.

Peräsmies ei ollut parodiakohteensa Teräsmiehen lailla mikään siloposkinen adonis vaan paremminkin sänkinaamainen ja pottunenäinen kutale, joka jotenkuten, enimmäkseen hyvällä säkällä, onnistui tyrmäämään roistojen aikeet.

Vaikka Peräsmiehen lentely loppui vuonna 2000, hän ei ole joka mielessä kuollut. Viime ja tänä vuonna hän esiintyi Pierun MM-kisojen suojelijana Utajärvellä, ja Suomen Elokuvasäätiö on myöntänyt rahaa Peräsmies-aiheisen elokuvan tekemiseen. Voisiko kenties Peräsmiestä ja Iron Sky -tematiikkaa jotenkin yhdistää?

Peräsmiehen työtä jatkaa luonnollisesti hänen poikansa Pera Ilmala, joka on esiintynyt Koululainen-lehden sivuilla vuodesta 2003. Pojasta on polvi parantunut ainakin tietynlaisessa kansalaiskunnossa, sillä Peräsmiehen poika on kiltti ja hyvää tarkoittava poika sekä tunnollinen ja oikeudentuntoinen koululainen. Isältään hän on perinyt paitsi pieruvoimansa myös punapilkulliset alkkarit ja pottunokan.

Ensimmäiseen Peräsmiehen poika -lehteen on valittu 14 Koululaisessa ilmestynyttä, yleensä parisivuista sarjakuvaa. Kustantamot eivät ymmärtäneet niin paljon Peräsmiehen pojan päälle, että olisivat ottaneet sitä julkaistaakseen, joten lehti on julkaistu omakustanteena.

Peräsmiehen poika -sarjakuva.

Näyte Peräsmiehen poika -sarjakuvasta. Klikkaamalla kuvaa näet koko stripin. Kuva: Timo Kokkila

Kansikuvan värimaailma ja sommittelu tuo nostalgisesti mieleen 1960-luvulla Suomessa ilmestyneen Teräsmiehen poika -lehden kannet. Tekstejä ovat laatineet Kokkilan itsensä lisäksi Rauli Nordberg, Petri Hannini, Sami Laitala ja Joanna Kokkila.

Tarinat ovat kohdeyleisön huomioon ottaen ymmärrettävästi jonkin verran kesympiä ja hillitympiä kuin Peräsmies-sarjakuvissa, mutta pieruhuumoria on onneksi samalla mitalla, ja se varmasti vetoaa lukijakuntaan! Ilkeät saavat palkkansa, ja tarinoissa on jopa moraalista sanomaa ja kehotusta saksanopettajien kunnioittamiseen.

Tyylikkäiden piirrosten ohella täytyy ihailla kekseliäitä tekstejä. Eräässä vaiheessa Pera Ilmala näkee unta Pieruvision laulukilpailuista, joissa esitetään muun muassa seuraavaa tutun kuuloista kappaletta: “Tää yö nyt ollaan vain ja pieraistaan, ei päästä vessaankaan. Eteisessä tuskaillaan ja haistellaan, kun vessaan jonotetaan!”

Teräsmiehestä hahmona on löydetty yhtymäkohtia Jeesukseen, mutta miten on Peräsmiehen ja Peräsmiehen pojan laita? Aika paljon saa mielikuvitusta käyttää, jos haluaa jotakin linkkiä löytää. Peräsmiehen poika on selvästi hyvän ja oikeudenmukaisuuden puolella, riittäisikö se?

Mikko Ketola

Arvioitu teos:
Timo Kokkila: Peräsmiehen poika. Nro: 001. Kustantaja: Käänteenpaikka ky 2013. Tampere. 36 s.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.