Paavi Franciscus.

Paavin suurimmat hitit

Paavi Franciscus.

Onko paavi Franciscus lintu vai kala?

Paavi Franciscus osaa pitää hulluja jännityksessä. Maailma on saanut seurata jo puoli vuotta Franciscuksen paaviutta, eikä vieläkään ole toimittajille selvinnyt, onko hän lintu vai kala.

Hämmennystä on riittänyt niin liberaalien kuin konservatiivien taholla. Joidenkin katolilaisten mielestä hän ei ole edes kunnon paavi, koska hän ei ole tarpeeksi innostunut liturgisista pitseistä ja muista röyhelöistä.

Stimulus tekee nyt tulevaisuusselonteon myöhempien aikojen  pyhästä Franciscuksesta. Se hänestä nimittäin tätä menoa tulee, esikuvansa pyhän Franciscus Assisilaisen tavoin.

Pitkään odotettu Pyhän istuimen hallinnon eli kuurian ja Vatikaanin pankin reformi pannaan toimeen ennen joulua 2013.

Paavi lopettaa viime vuosina jatkuvasti kohuja aiheuttaneen Vatikaanin pankin, perustaa uuden ja kutsuu sen johtajaksi EU:n talouskomissaari Olli Rehnin.

Kuuriasta saavat kenkää kaikki sukurakkaat italialaiset kardinaalit, piispat ja monsignoret, ja tilalle otetaan saman verran energisiä ja huulta heittäviä amerikkalaisia. Paavi nimittää itselleen 11 Rooman apulaispiispaa.

Tammikuussa 2014 Franciscus tekee yhdessä Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan kanssa pyhiinvaelluksen Jerusalemiin sen kunniaksi, että vuonna 1964 Paavali VI ja patriarkka Athenagoras tekivät historiallisen sovinnoneleen kirkkojen välillä vastaavanlaisella matkalla. Matkalla on odottamattomia seurauksia. Patriarkan ja paavin yhteinen vetoomus saa Israelin ja palestiinalaisten johtajat kyyneliin ja antaa ratkaisevan sysäyksen näiden väliselle pysyvälle rauhalle, mikä taas johtaa Syyrian ja Egyptin kaaoksen rauhoittumiseen. Hamas lopettaa vetoamisen Siionin viisaiden pöytäkirjoihin, ja Iran vetää takaisin holokaustin kieltävät lausunnot.

Kun vuosi on kulunut konklaavin päättymisestä, paavi kutsuu vapautuksen teologian tunnetuimpiin edustajiin kuuluvan Leonardo Boffin vieraakseen Vatikaaniin. Välirikkoon kirkon kanssa 1990-luvulla joutunut Boff keskustelee paavin kanssa viisi tuntia ja lehdistön tavatessaan kertoo vapautuksen teologian saavan täydellisen rehabilitaation. Óscar Romero julistetaan pyhimykseksi muutaman päivän kuluessa, ja Boffista tulee kardinaali.

Seuraava paavin vieras on katolisen kirkon tunnetuin oppositiohahmo, sveitsiläinen teologian professori Hans Küng. Ilmenee, että paavi on lukenut kaikki Küngin kirjat ja haluaa ryhtyä toteuttamaan tämän ohjelmaa. Ensimmäiseksi hän palauttaa Küngille oikeuden opettaa teologiaa katolisissa yliopistoissa. Samalla hän julistaa avoimeksi keskustelun naispappeudesta, pappisselibaatista ja muista kiistanalaisista aiheista. Myöhemmin Küng nimitetään Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston johtajaksi.

Suomalaisten kirkonjohtajien vieraillessa Vatikaanissa tammikussa 2015 Franciscus kertoo heille, että kaikki höyrypäiset suunnitelmat luterilaisesta ordinariaatista on kuopattu. Samoin hän kertoo purkavansa anglikaanisen ordinariaatin, sillä katolinen kirkko tarvitsee anglikaanit anglikaaneina ja luterilaiset luterilaisina. Kardinaali Hans Küng puolestaan ilmoittaa delegaatiolle, että vastedes kirkko toivottaa kaikkien kristillisten kirkkojen edustajat tervetulleeksi ehtoollispöytään eikä enää pidä näitä kirkkoja puutteellisina kirkkoudessaan.

Samalla suomalaisvierailulla Franciscus ihastuu Helsingin piispa Irja Askolaan ja kokee löytäneensä tästä täydellisen hengenheimolaisen. Tämä johtaa intensiiviseen kirjeenvaihtoon ja lopulta kosintaan, johon piispa Askola vastaa myönteisesti. Kihlapari päättää kuitenkin pitää asian salassa vuoden 2017 reformaatiojuhliin saakka.

Reformaatiojuhlat huipentuvat ällistyttävällä tavalla. Paavi kertoo aikovansa avioitua suomalaisen luterilaisen piispan kanssa ja kertoo avaavansa samanlaisen mahdollisuuden kaikille katolisille papeille, piispoille ja kardinaaleille (sikäli kuin luterilaisia naispiispoja riittää). Lisäksi hän julistaa katolisen pappisviran avoimeksi myös naisille. Uudistusten vastustajia luonnollisesti riittää, mutta heille tarjotaan mahdollisuus muuttaa oikeaoppisiin katolisiin reservaatteihin Puolaan ja Maltan saarelle.

Stimulus


Avatar photo

Kirjoittaja

Tällä nimimerkillä julkaistaan Vartijan printtiversiossa ilmestyneitä juttuja sekä Vartijan vain verkkoon tarkoitetut artikkelit.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.