Luovutetut alueet.

Omalta maalta vieraalle

Niklanderin sukusaagan uusin, Luovutetut alueet, koukkaa nykypäivän tilanteeseen pakolaiskriisin kautta. Karjalaissiirtolaiset joutuivat luovutetulta alueelta toisten maille, joita puolestaan luovutettiin heille. Tuottajain tuli luovuttaa myös esimerkiksi voita Kansanhuollolle. Elintarvikesäännöstelyn aikana oli tarjolla vastikkeita ja korvikkeita teelle ja kahville.

Ennakkoluulot  ja katkeruus ilmenivät vihapuheena. Suur-Suomen luomisinnon mukainen heimoveljeys vaihtui pian kyräilyksi rajan tällä puolen asuneita, maansa ja mantunsa menettäneitä kohtaan. Maanlunastuslautakunta muuttui eräiden puheessa maananastuslautakunnaksi, aivan kuin maahanmuuttajat tietyissä piireissä tänä päivänä maahantunkeutujiksi. Jopa siirtolaisten kissa ajaa talon kissan puuhun. Tällaisesta aiheutui ymmärrettävästi konflikteja, kun evakkojen karjaa jouduttiin pitämään samoissa suojissa. Karjalan kunnailla -laulukin aiheutti hampaiden kiristystä, vaikka se on tsaarinaikainen Valter Juvan runo.

Sotien jälkeen elintarvikesäännöstelyssä herkutellaan Amerikan paketeilla. Ihmetellään kaakaota, kun siinä on maito ja sokeri valmiina jauheessa.

Tarina seurailee nuorenparin, esteetikko Weijon ja hänen vaimonsa elämää. Välillä pistäydytään Kainuussa ja maistellaan rönttösiä. Kummastuttaa kertojan ilmaus ohraisista puolukkapiirakoista. Kuoritaikinan viljaa on voitu vaihdella, mutta täytteeseen tulee puolukan ohella keitettyä perunaa survottuna. Jauholla sitäkin voidaan suurustaa, jos hillo on kovin mehustunutta.

Arvioitu teos: Hannu Niklander, Luovutetut alueet. Robustos 2022.


Avatar photo

Kirjoittaja

Esko Karppanen on filosofian lisensiaatti ja vapaa kirjoittaja. Hänen julkaisujaan ovat muun muassa esseeteokset Unohduksen tällä puolen (Ntamo 2013) ja Jumalten unet (Ntamo 2018) sekä romaani Muurin varjossa (Atrain&Nord 2021).


'Omalta maalta vieraalle' kirjoitusta ei ole kommentoitu

Ole ensimmäinen kommentoija!

Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.