Mooses-vauva kylvyssä.

Mooses menee pesuveden mukana

Vanha testamentti on kuolemassa. Tämä on yhdysvaltalaisen Emory Universityn Vanhan testamentin professorin Brent A. Strawnin provokatiivinen teesi ja Strawnin uuden kirjan nimi. Tämä asiaintila valkeni hänelle konkreettisesti, kun hän oli opettamassa metodisteja eräässä kirkossa Atlantassa, eikä kukaan raamatuntuntemuksestaan yleensä tunnetuista metodisteista osannut vastata, kun hän kysyi, missä alun perin on Jeesuksen ristillä huutama ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?” Mehän kaikki tietenkin tiedämme, että kyse on Psalmista 22. Vai kuinka?

Strawn esittää kirjassaan, että monet amerikkalaiset kristityt ovat menettäneet raamatunlukutaitonsa. He eivät tunne Vanhan testamentin sisältöä eivätkä osaa puhua sen kieltä. Strawn vertaakin Vanhaa testamenttia kuolevaan kieleen, joka voi kielen puhujien kadotessa unohtua ja kuolla kokonaan. Ensin sen sanasto supistuu ja lauserakenteet lyhenevät. Strawn käyttää esimerkkinä niin sanottuja uusia ateisteja, joista muun muassa Richard Dawkins puhuu kyseisellä tavalla ”särkynyttä kieltä”. Se näkyy kaikkein äärimmäisimpien kohtien valintana ja käyttönä sen osoittamiseksi, että Raamattu on epämoraalinen ja ristiriitainen. Kokonaisuuden ymmärtämisellä ei ole mitään väliä.

Teesinsä todentamiseksi Strawn analysoi lähes 900 saarnaa. Hän havaitsi, että vain noin viidenneksessä saarnoista tekstinä käytettiin jotakin Vanhan testamentin kirjaa. Sunnuntaisin kirkoissa käytetyissä lukukappaleissa seitsemän Vanhan testamentin kirjaa oli täysin sivuutettu ja 13 muuta oli pahasti aliedustettuna.

Pew Research Centerin taannoin suorittamassa uskonnollisen tietouden kyselyssä ilmeni, että kaikista vastaajista vain 73 prosenttia tiesi, että Mooses johti israelilaiset pois Egyptistä. Vain 39 prosenttia tiesi, että Job tunnetaan henkilönä, joka pysyi kuuliaisena Jumalalle kärsimyksistä huolimatta. Testin voi jokainen tehdä Pewforum-sivustolla.

Poikkeuksiakin hälyttävään kehitykseen löytyy. Esimerkiksi katolisessa kirkossa Vanhaa testamenttia tunnetaan nykyään paljon paremmin kuin ennen 1960-luvulla pidettyä Vatikaanin toista konsiilia. Siihen asti jumalanpalvelusten liturgia lukukappaleineen oli latinaksi, eikä maallikoiden parissa Raamatun itsenäinen lukeminen ollut tavallista. Ja voi olla myös niin kuin kirjailija Mark Twain aikanaan totesi: ”Huhut kuolemastani ovat suuresti liioiteltuja”.

Teologisessa tiedekunnassa Helsingissä jokainen opiskelija joutui ennen muinoin suorittamaan Uuden testamentin tuntemustentin. Tulokset eivät viimeisinä vuosina olleet ilahduttavia, ja tentin vastaanottajat repivät hiuksiaan. Vanhan testamentin tuntemus olisi luultavasti ollut vielä hälyttävämmällä tasolla. Stimulus haluaa nyt tarjota tilanteen korjaamiseksi oman Dawkins-henkisen VT:n tuntemustestinsä. Oikeat vastaukset ovat testin lopussa.

  1. Kuka oli nainen, josta sanotaan: ”Hänen mielensä paloi Egyptin himokkaisiin miehiin, joilla oli elin kuin aasilla ja jotka sinkosivat siementään kuin orhi.”
  2. Mitä tapahtui pikkupojille, jotka huusivat profeetta Elisalle ”Tule tänne, kaljupää! Tule tänne, kaljupää!”?
  3. Kenellä oli puhuva aasi?
  4. Mitä korukiviä piti olla papin rintakilven neljännessä rivissä?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuulkaa, ei täällä lopussa mitään oikeita vastauksia ole. Jos ette tienneet niitä, lukekaa Vanhaa testamenttia, niin teille vastataan!

Stimulus

Artikkelikuva kylpevästä Mooses-vauvasta on lainattu verkosta.


Avatar photo

Kirjoittaja

Tällä nimimerkillä julkaistaan Vartijan printtiversiossa ilmestyneitä juttuja sekä Vartijan vain verkkoon tarkoitetut artikkelit.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.