Artikkeikuvassa Trump mentorinsa kanssa. Kuva: The White House from Washington, DC, Public domain, via Wikimedia Commons.

Amerikkalaisen presidentinvaalitaiston epätavallisia kiemuroita

Jos joku olisi 30 vuotta sitten kuvannut amerikkalaisille, millaisia ilmiöitä heidän presidentinvaaliinsa on liittyvä hyvin läheisessä tulevaisuudessa, he eivät olisi uskoneet. He olisivat yhdestä suusta vakuuttaneet, että amerikkalainen demokratia on maailman vahvin ja oikeudenmukaisin.

I

Yhdysvaltojen Korkein oikeus päätti 1.7.2024, että presidentillä on rikossyytesuoja kaikille teoille, jotka hän tekee virassa toimiessaan. Päätös on räätälöity Korkeimman oikeuden republikaanienemmistön (6–3) erityistä suopeutta nauttivaa presidenttiehdokas Donald Trumpia varten valmistelemaan hänen voittoaan marraskuun vaaleissa sekä sitä seuraavia toimintavaltuuksia. Tuomarien vähemmistön kantaa edustanut Sonia Sotomayor purki vastustavassa lausunnossaan selkokielelle päätöksen seuraukset: ”Yhdysvaltain presidentti on maan vaikutusvaltaisin henkilö ja mahdollisesti myös kaikkein vaikutusvaltaisin henkilö koko maailmassa. Kun hän käyttää virkavaltaansa millä tahansa tavalla, hän on enemmistön järkeilyn mukaan nyt suojattu rikossyytteeltä. Kun hän määrää salamurhaamaan poliittisen kilpailijansa? Hän on koskematon. Kun hän järjestää sotilasvallankaappauksen pitääkseen kiinni vallasta? Hän on koskematon. Ottaa lahjuksen vastineeksi armahduksesta? Koskematon. Koskematon. Koskematon. Koskematon.”

Vähemmistöön jääneet tuomarit Sotomayor, Elena Kagan ja Ketanji Brown Jackson toteavat edelleen vastalauseessaan: ”Tämänpäiväinen päätös myöntää entisille presidenteille rikosoikeudellinen koskemattomuus muuttaa presidentti-instituutiota. Se tekee pilkkaa periaatteesta, johon perustuslakimme perustuu: kukaan ei ole lain yläpuolella. Luottaessaan vain omaan harhaanjohtavaan viisauteensa presidentin ’rohkean ja epäröimättömän toiminnan’ osalta tuomioistuin antaa entiselle presidentti Trumpille kaiken tämän pyytämän koskemattomuuden – ja enemmän.”

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden republikaanienemmistö on antanut narsistiselle sosiopaatille käteen aseen, jota tämä ei epäröi käyttää. Trump on esittänyt poliittisen uransa aikana lukuisia uhkauksia. Hän on uhannut Joe Bidenia FBI:n tutkimuksilla ja vankeustuomiolla sekä kysynyt sometilillään: ”Milloin Joe Biden tuomitaan monista rikoksistaan kansaamme vastaan?” Hän myös uhonnut haastavansa näkyvimmän ja rohkeimman republikaanivastustajaansa Liz Cheneyn valtakunnanoikeuteen.

Voidaan sanoa, että kaikki tämä on vain poliittista teatteria, joka tulee jättää omaan arvoonsa. Eikä ole. Korkeimman oikeuden republikaanituomarit eivät tee demokratian kannalta rikollista päätöstä poliittisen teatterin vuoksi vaan heidät nimittäneen puolueen poliittisia päämääriä varten. Vai onko odotettavissa, että kukaan demokraattipresidentti tarvitsisi poliittisille ratkaisuilleen täydellistä syytesuojaa? Ainoastaan Trumpin kaltaiset rikolliset tarvitsevat syytesuojaa, ja he tarvitsevat sitä siksi, että he toimivat rikollisesti.

II

 Trumpin vaalikampanjan vanavedessä on syntynyt Projekti 2025, joka pyrkii selväsanaisesti äärirepublikaanien diktatuuriin (project2025.org). Ohjelma tähtää Trumpin presidentiksi valinnan jälkeiseen tilanteeseen, jossa valtionhallinnosta voidaan erottaa kaikki äärirepublikaanisen agendan kannalta epämieluisat virkamiehet ja korvata heidät lojalisteilla. Trump itse on ilmoittanut olevansa valintansa jälkeen diktaattori vain tulevan presidenttikautensa ensimmäisenä päivänä, jolloin hän voi määrätä toimeenpantavaksi laajan karkotusoperaation, joka kohdistuisi kaikkiin laittomasti Yhdysvalloissa oleskeleviin. Trump on kuitenkin kiistänyt yhteytensä Projektiin 2025, vaikka sen takana on huomattava määrä hänen presidenttikaudeltaan ja kannattajajoukoistaan tuttuja nimiä.

III

Pennsylvaniassa 13.7. Thomas Matthew Crooks ampui läheisen talon katolta laukauksia Trumpin vaalitilaisuuteen. Hän osui Trumpia oikeaan korvalehteen sekä tappoi yhden ja haavoitti kahta tilaisuuteen osallistunutta. Crooks itse kuoli poliisin luoteihin. Murhayritys on herättänyt epäileviä kysymyksiä.

Joka tapauksessa epäonnistunut attentaatti teki Trumpista kannattajiensa silmissä marttyyrin ja sankarin. Ajoitus oli täydellinen, koska seuraavana päivänä tyytyväiset republikaanijohtajat nimesivät innostuneen joukon edessä Trumpin virallisesti presidenttiehdokkaakseen. Tästä hetkestä tuli Trumpin kampanjan huippu. ”Sleepy” Joe Biden olisi helppo maali valmiiksi käsikirjoitetulle kampanjan loppuosalle, jossa Trump voisi suvereenisti keskittyä erityiseen osaamisalueeseensa: itsensä kehumiseen, valehteluun sekä vastaehdokkaan panetteluun ja ivaamiseen.

Mutta sitten vastaehdokas vaihtui, ja republikaanien voittoisalta näyttänyt tapahtumasarja vaipui uutisoinnissa varjojen maille. Muistiongelmista kärsinyt Joe Biden luopui lopulta ehdokkuudestaan, ja 23.8. demokraatit nimesivät Kamala Harrisin uudeksi ehdokkaaksi. Nyt republikaanien täytyi kehittää aivan uudenlainen panettelukampanja hankalampaa ehdokasta vastaan. Trump on yrittänyt vääntää vitsiä Harrisin suhteesta ihonväriinsä ja leimata häntä tyhmäksi, kommunistiksi ja fasistiksi. Koska Harrisin seksuaalielämästä ei löydy mehevää kerrottavaa, Trumpin on täytynyt tyytyä vihjailevaan herjanheittoon.

IV

Jo ennen Trumpin valintaa presidentiksi monet kiinnittivät huomiota piirteisiin, joiden perusteella häntä voisi pitää psyykkisesti sairaana. Tilanne ei ole tältä osin muuttunut vaan ainoastaan pahentunut. Häntä ja vastaehdokasta kuulemaan tulleiden väkijoukkojen koon vertailemisesta on tullut hänelle pakkomielle. Mikäli Trumpia on uskominen, hän on vetänyt kuulijakseen suuremman väkijoukon kuin Martin Luther King, kun tämä piti kuuluisaa I Have a Dream -puhettaan. Trump on ehtinyt kehua, että hän on paremman näköinen ihminen kuin Kamala Harris.

Helmikuussa Nashvillessa pidetyssä vaalitilaisuudessa Trump sanoi sanasta sanaan näin: ” He haluavat sinun sanovan, mitä he haluavat sinun sanovan, mitä he haluavat sinun sanovan. Ja me emme anna sen tapahtua. Sanot niin kuin haluat ja tulet uskomaan, ja tulet uskomaan Jumalaan. Sinä tulet uskomaan Jumalaan, koska Jumala on täällä ja Jumala tarkkailee.” Elokuun lopun kampanjatilaisuudessa Wisconsinissa Trumpilta kysyttiin, miten hän saa inflaation kuriin. Trump vastasi: ”Jotkut ihmiset eivät enää syö pekonia. Aiomme saada energian hintoja alas.” Sitten hän jatkoi hyppien aiheesta toiseen.

Selvissä poliittisissa asiakysymyksissä Trumpilla on ilmeisiä vaikeuksia. Kun demokraattien ja republikaanien yhteistyökykyiset senaatti- ja kongressiedustajat neuvottelivat esityksen hyvin tiukaksi maahanmuuttolaiksi, republikaanien enemmistö ei voinut hyväksyä sitä, koska Trump katsoi, että se tulisi hyväksyä hänen presidenttikaudellaan eikä Bidenin ollessa vielä presidenttinä. Aborttikeskustelussa Trump haluaisi edustaa kantaa, joka tuo hänelle eniten ääniä, mikä on tuottanut ilmiselviä vaikeuksia. Enemmistö amerikkalaisista vastustaa tiukkaa aborttilainsäädäntöä, jota republikaaneille tärkeät evankelikaalit äänekkäästi vaativat.

Tässä vain osa kaikista kummallisuuksista, joita tähän vaaliin liittyy. Joka tapauksessa vain muutamassa kuukaudessa huoli virkaan sopivuudesta on siirtynyt Bidenista Trumpiin, joka on nyt Yhdysvaltain historian vanhin presidenttiehdokas. Vaikka Harris näyttäisi viimeaikaisten gallupien perusteella johtavan Trumpia, vasta tiistaina 5. marraskuuta amerikkalaiset ja koko muu maailma saavat tietää, millaiseen tulokseen tässä poliittisessa farssissa päädytään. On selvää, että jälkinäytöksiä on tiedossa, kävipä itse vaalissa kuinka tahansa.

Artikkeikuvassa Trump mentorinsa kanssa. Kuva: The White House from Washington, DC, Public domain, via Wikimedia Commons.


Avatar photo

Kirjoittaja

Matti Myllykoski (s. 1958) on johtava tietoasiantuntija ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2001 lähtien. Lue lisää


'Amerikkalaisen presidentinvaalitaiston epätavallisia kiemuroita' kirjoitusta ei ole kommentoitu

Ole ensimmäinen kommentoija!

Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.