Sydämen asiat.

Ranskalaista puhetta rakkaudesta

Ranskalaisen Emmanuel Mouretin elokuva Sydämen asia(t) on Kino Engelin kesäelokuva. Se on valmistunut jo 2020 ja tulee pandemian vuoksi hieman jälkijunassa. Myöhästyminen ei kuitenkaan haittaa lainkaan, sillä elokuvan teema on ajaton: rakkaus.

Elokuvassa puhutaan paljon rakkaudesta ja ollaan vaihtelevissa rakkaussuhteissa. Sen alkuperäinen nimi ”Asiat, joita sanomme, asiat, joita teemme” kuvaa sen sisältöä ja tunnelmia paremmin kuin suomenkielinen nimi. Se viittaa siihen, että puheet ja teot voivat olla ristiriidassa toistensa kanssa.

Elokuvan kymmenkunta heteroseksuaalista päähenkilöä puhuvat intohimoisesti siitä, mitä oikea rakkaus heidän mielestään on ja tuskailevat ratkaisujensa kanssa. Välillä ei ole helppo sanoa, mitä ajattelee. Moraaliset pulmat vaivaavat. Helposti tulevat mieleen Richard Linklaterin elokuvat Rakkautta ennen aamua, Rakkautta ennen auringonlaskua ja Rakkautta ennen keskiyötä. Erotuksena on tietenkin se, että Linklaterin elokuvissa on aina samat kaksi päähenkilöä.

Mouretin elokuvan henkilöista kenelläkään ei tunnu olevan pahaa tahtoa toisiaan kohtaan. Ymmärrystä sen sijaan riittää sitäkin enemmän. Katsoja ehkä odottaa välillä, että jotakin säröä täytyisi löytyä. Harmonia ja hyvä tahto kuitenkin voittavat.

 

Arvioitu elokuva: Sydämen asia(t). Ohjaus: Emmanuel Mouret. Ranska 2020. 122 min. Ensi-ilta: Kino Engel 8.7.2022.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.