35mm.online

Puolalainen kulttuuriteko

Satoja puolalaisia elokuvia on nyt ilmestynyt laillisesti nettiin aivan ilmaiseksi kiitos Puolan kulttuuriministeriön ja Euroopan unionin. Ehtona on vain, että osaa puolaa tai englantia ja kirjautuu palveluun sähköpostilla tai Facebook-tunnuksilla. 35mm.online -sivusto sisältää tällä hetkellä 160 elokuvaa, 71 dokumenttia sekä 474 animaatioelokuvaa ja tv-sarjaa. Tutkittavaa siis riittää niin tutkijoille kuin elokuvan ystäville.

Puolan tunnetuimmilta ohjaajilta Krzysztof Kieslowskilta ja Andrzej Wajdalta on edustettuna heidän uriensa merkittävimmät elokuvat, lukuun ottamatta Wajdan Tuhkaa ja timantteja (Popiól i diament, 1958). Kieslowskin lyhyen mutta loistokkaan uran päätyöt ovat kaikki nähtävillä sivustolla, lukuun ottamatta Veronikan kaksoiselämää (La double vie de Véronique, 1991), joka nyt valitettavasti sattuukin olemaan hänen upein työnsä. Elokuvahistorian merkittävimpiin kuuluva Väritrilogia Sininen, valkoinen ja Punainen on onneksi kokonaan palvelussa.

Kieslowskin lämmin humanismi on vertaansa vailla, ja nyt viimeistään kannattaa tutusta hänen uransa alkupäähän, jonka teoksia on ollut harvemmin nähtävillä.  Wajda puolestaan on yksi poliittisen elokuvan mestareista ja hänen kaksi merkittävää elokuvaansa tällä saralla, työväenluokan sankareista kertovat Marmorimies (Czlowiek z marmuru, 1977) ja Rautamies (Czlowiek z zelaza, 1981) löytyvät palvelusta.

Sivuston runsas dokumenttielokuvien kattaus luo kuvaa maan rikkaasta ja vaihderikkaasta historiasta. Yhtenä helmenä nostan tähän sivustolta löytämäni lyhytdokumentin The Story of St. Mary’s Altar (1958), joka kertoo natsien toisen maailmansodan aikana anastaman alttariveistoksen entisöinnistä ja palauttamisesta takaisin Puolaan Krakovan Pyhän Marian kirkkoon. Vuonna 1498 taitelija Veit Stossin valmiiksi saama täynnä yksityiskohtia oleva teos vaurioitui pahasti natsien käsittelyssä, ja entisöijät joutuivat käyttämään paljon aikaa sen palauttamiseksi entisen veroiseksi.

Aivan kaikkea ei palvelusta kuitenkaan löydy, ainakaan tällä hetkelle, mm. ohjaajanero Wojciech Hassin elokuvat että kansainvälisen uran tehneen Andrzej Zulawskin puolalainen tuotanto loistavat jostakin syystä poissaolollaan. Tämä on sikälikin sääli, että Hassin Saragossan salaisuudet (Rekopis znaleziony w Saragossie, 1965) on parhaimpia puolalaisia elokuvia. Toivottavasti Has ja Zulawski löytää vielä tiensä palveluun. Miinusta tulee myös siitä, että ohjaajien nimellä on palvelusta vaikea löytää elokuvia.

Näistä miinuksista huolimatta kyseessä on historiallinen maineteko samaan tapaan kuin venäläisen Mosfilmin toissavuotinen päätös laittaa koko tuotantonsa ilmaiseksi Youtubeen.  Palvelu pitää sisällään kattavan kattauksen maan historiaa taiteen ja dokumenttien saralta. Tutkijoille palvelu on varmasti merkittävä aarrearkku.


Avatar photo

Kirjoittaja

Tuomas Hurme (s. 1987) on teologian maisteri, joka vapaa-ajallaan lukee kirjoja ja katselee elokuvia. Tajusi teini-ikäisenä katsottuaan Stanley Kubrickin elokuvia, että elokuvat voivat olla enemmän kuin viihdettä.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.