Lontoon metrossa ei nykyään ole turvallista. Kuva: Nordisk Film

Poliittisesti häveliäs terrorismielokuva

Yhdysvaltain presidentti (jykeväleukainen Aaron Eckhart) lähtee Lontooseen tapaturmaisesti kuolleen Ison-Britannian pääministerin hautajaisiin. Mukaan lähtee myös hänen henkeään vartioiva agentti (Gerard Butler), joka pari vuotta sitten pelasti presidentin hengen terroristien hyökätessä Valkoiseen taloon elokuvassa Olympus Has Fallen. Onhan tietenkin itsestään selvää, että pelastustöihin hän joutuu nytkin. Butler on muuten selvästi katu-uskottavampi tällaisessa roolissa kuin egyptiläisenä jumalana, jollaista hän esitti edellisessä elokuvassaan Gods of Egypt. Voisi mennä James Bondinakin ihan mukavasti…

Hautajaisiin saapuu maailman poliittinen kerma paria poikkeusta lukuun ottamatta. Sitten alkaa paukuttelu. Joku päämies kuolee sillan räjähtäessä, toinen jahdillaan Thamesin laineilla, kolmas Westminster Abbeyn tornin sortuessa ja neljäs taas kuningattaren henkivartiokaartin tulituksessa. Terroristit ovat soluttautuneet kaikkialle! Koko Lontoo on kaaoksessa ja monet tunnetut maamerkit tuusan nuuskana! Vain Yhdysvaltain presidentti säilyy elossa, koska hänellä on turvanaan maailman paras agentti.

Gerard Butler (vas.) ja Aaron Eckhart naureskelevat toistensa meikeille. Kuva: Nordisk Film.

Gerard Butler (vas.) ja Aaron Eckhart naureskelevat toistensa meikeille. Kuva: Nordisk Film.

Monenlaista takaa-ajoa ja tappamista nähdään. Räjähdykset ovat näyttäviä. Ja nyt seuraa juonipaljastus! PRESIDENTTI JA HÄNEN HENKIVARTIJANSA SÄILYVÄT HENGISSÄ, VAIKKA HEITÄ KOLHITAAN KOVASTI! TERRORISTIT KUOLEVAT! Toivottavasti tämä ei ollut liian järkyttävä yllätys.

Miksi elokuva on poliittisesti häveliäs? Siksi, että siinä ei uskalleta viitata sanallakaan terroristien mahdolliseen uskonnolliseen motivaatioon. Kyseessä on vain ilmeisesti aivan sekulaari pakistanilainen asekauppias ja hänen perheensä, joka haluaa kostaa lännelle ja erityisesti Yhdysvalloille hyökkäyksen, jossa hänen tyttärensä kuoli. Ikään kuin todisteeksi tästä terroristien joukoissa on myös valkoihoisia palkkasotureita. Saattaahan kyseessä olla tietenkin vaikka pakistanilainen kristittykin, mutta jotenkin käsikirjoituksesta kuitenkin haiskahtaa ajatus, että eipähän meitä ainakaan päästä syyttämään uskonnollisten ennakkoluulojen lietsomisesta.

Olin elokuvan lehdistönäytöksessä samana päivänä, kun terroristit iskivät Brysselissä. Se teki jotenkin helpommaksi uskoa sen, millaista tuhoa terroristit voivat suurkaupungissa saada aikaan.

Arvioitu elokuva:
London Has Fallen. Ohjaus: Babak Najafi. Ensi-ilta 15.4.2016.
Artikkelikuva: Lontoon metrossa ei nykyään ole turvallista. Kuva: Nordisk Film


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.