Elokuvasta Gods of Egypt.

Gods of Egypt – Kauniit ja rohkeat Egyptin jumalat

Tuskin kukaan lähtee katsomaan elokuvaa Egyptin jumalista odottaen, että kyse olisi muusta kuin silkasta fantasiasta. Tämän elokuvan parissa kuluu pari tuntia ihan rattoisasti, jos riittää, että elokuvassa on kauniita ja sutjakoita tai vaihtoehtoisesti kauniita ja hyvin treenattuja ihmisiä, paljon visuaalisia erikoistehosteita, puujalkahuumoria, teinirakkautta ja jos jonkinlaista nujakointia. Ja luonnollisesti hyvikset voittavat lopulta, jos tällainen yllättävä juonipaljastus sallitaan.

Elokuvassa esiintyy monia muinaisen Egyptin jumalia, mutta heidän jumaluuksiensa laadun ja alan kuvaaminen jää aivan pinnalliseksi. Päärooleissa ovat Horus ja Seth, joiden keskinäinen kamppailu on elokuvan selkäranka. Jumalat on kuvattu tavallisia kuolevaisia pitemmiksi. Tekijöillä on ilmeisesti ollut epäilys siitä, että pelkkä jumalten intohimojen kuvaaminen ei riitä, minkä vuoksi melko merkittävässä roolissa on eräs teinivaras, joka ryhtyy auttamaan Horusta pelastaakseen tyttöystävänsä.

Senkaltaiseen johdonmukaisuuteen ei ole pyrittykään, että jumalat esiintyisivät sellaisina, millaisiksi heidät on taiteessa kuvattu. Horus esimerkiksi ei ole haukanpäinen eikä Sethissä ole seth-eläimen aineksia. Silloinhan eivät näyttelijät Nikolaj Coster-Waldau ja Gerard Butler olisi saaneet pärstäänsä esiin. Butlerin Seth muistuttaa varsin paljon hänen esittämäänsä kuningas Leonidasta elokuvassa 300.

Elokuvasta Gods of Egypt.

Gerard Butler (Seth) miettii, oliko Gods of Egypt katu-uskottavuuden kannalta hyvä valinta.

Elokuva on saanut kritiikkiä muiden asioiden ohella siitä, että sen kuolevaiset egyptiläiset ovat epäuskottavasti varsin valkoista väkeä. Tätä on ohjaaja Alex Proyas pyytänytkin jo anteeksi. Muutenkin kriitikot ovat kohdelleet elokuvaa niin ankarasti, että ohjaaja on vastannut heille kollektiivisesti omalla kitkerällä Facebook-viestillään.

Näyttelijöistä välittyy hieman sellainen vaikutelma, että he eivät aivan ota tosissaan roolejaan. Sen vuoksi elokuva häilyy ajoittain jossain ironian ja satiirin rajamailla. Mutta kyllä kai tässä on kuitenkin ihan tosissaan pusertamalla toimintadraamaa yritetty. Joskus tällaisella korniudessaan viihdyttävällä elokuvalla on se hyödyllinen sivuvaikutus, että se saa katsojan ottamaan selvää jostakin. Ehkä nyt joku intoutuu paneutumaan Egyptin jumaltarustoon.

Arvioitu elokuva:
Gods of Egypt. Ohjaus: Alex Proyas. Elokuva tule ensi-iltaan 1.4.
Artikkelikuvassa silmänsä menettänyt Horus (Nikolaj Costau-Walder) kovistelee teinivarasta. Taas isompi kiusaa pienempäänsä.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.