Pusukoppi.

Päivi Räsäsen pussauskoppi

Vuosia lasten ja nuorten kanssa työskennelleenä koulumaailmassa tiedän tasan tarkkaan, miten kipeä ja vaikea asia homous on monelle oppilaalle, ei yksin homoseksuaalille. Sitä pelätään itsessä; entäs jos olenkin homo? ja sitä epäillään ja karsastetaan toisessa; varmaan homo, olen varuillani.

 

ASENNE ON SUORAAN SANOTTUNA JÄRKYTTÄVÄ.

 

Mistä jo pienet lapset ovat oppineet sen? Vanhemmiltaan ja omasta elinympäristöstään.

Kerran oppitunnin tehtävä oli kertoa, mistä asioista on onnellinen. Eräs nuori sanoi heti tehtävänannon luettuaan isoon ääneen luokassa: olen onnellinen siitä, että en ole homo. Korviini lause kalskahti hieman, vaikka saa nyt sellaisestakin olla onnellinen. Vastasin tuolle oppilaalle, että saat olla toki onnellinen siitä, mutta homoudesta on myös syytä onnellinen, jos sellaisen ominaisuuden on onnistunut saamaan. Lisäsin, että hetero saa olla onnellinen heteron ominaisuudestaan ja jokainen siitä, mitä itse kukin on. Myös homo voi olla onnellinen siitä, että ei ole hetero. Oppilas kuunteli yllättyneenä ja hämmästyneenä puhettani. Hän sai uutta ajateltavaa aiheesta.

Homo, tai tarkemmin vielä vitun homo on myös ihan yleinen haukkumanimi lasten ja nuorten keskuudessa. Olen tehnyt kovasti töitä, jotta tuon haukkumasanan käyttö loppuisi totaalisesti. En tiedä, miten se saataisiin loppumaan.

Usein kuulee aikuisten homoseksuaalien ihmisten kertovan, kuinka heitä on kiusattu homoudesta jo kouluiässä. Eli usein jo pienet lapset tunnistavat ominaisuuden kaveristaan, ja siitä sitten vaan kiusaamaan ja syrjimään. Vaikka koulussa tehtäisiin mitä asian eteen, useimmiten syrjintää ja halveksuntaa tapahtuu jollakin tasolla. Tämän tuntevat nämä vähemmistön edustajat itse luissa ja ytimissä parhaiten tai pahiten enemmänkin.

Uskonnollisissa yhteisöissä vallitsee usein kielteinen asenne homoseksuaalisuutta kohtaan. Kirkon herätysliikkeessä vanhoillislestadiolaisuudessa aikoinani ollessani muistan, kuinka eräs mies kävi hoitokokouksessa pyytämässä homoseksuaalisuuden harjoittamistaan anteeksi seurakunnan edessä julkisesti. Minua niin ahdisti, kun nuorena ihmisenä jouduin tilannetta todistamaan. Minusta oli kamalaa ensinnäkin jo se, että hänen piti tehdä asiasta julkinen, mutta myös se, että hänen täytyi uskonnon nimissä luopua ja pidättäytyä seksistä kokonaan.

Samaisessa uskonyhteisössä tapahtui kerran todella traaginen tapaus. Eräs liikkeen nuori oli havainnut olevansa homo. Hän ei pitänyt havainnostaan ja itki sen johdosta usein vanhemmilleen. Hän kertoi, että ei olisi missään nimessä halunnut ominaisuutta itselleen, mutta ei voinut asialle mitään. Lopulta nuori ei enää kestänyt sitä, että häntä ei tultaisi ominaisuutensa takia hyväksymään yhteisössä eikä muuallakaan ja hän riisti itseltään hengen. Tarina on ihan tarpeeksi järkyttävä jo tässä kohdassa, mutta ei se lopu edes vielä siihen. Kun lapsensa menettäneet vanhemmat menivät tapahtuman jälkeen yhteisönsä tilaisuuteen seuroihin, heille tultiin valittelemaan, kuinka kauheaa on, kun lapsi joutui itsemurhan seurauksena helvettiin. Julmuudella ei ole joskus mitään rajaa. Voi kun tuo nuori oltaisiin saatu tuettua olemaan onnellinen homoudestaan! Mutta eihän uskonyhteisö voi niin tehdä! Vanhempien ja ystävien tuki ei aina auta, jos muu ympäristö tuomitsee.

Uskonyhteisöissä oppi on pyhää

 Uskonyhteisöjen oppeja ovat yleensä vääntämässä miehet, näin ainakin vanhoillislestadiolaisuudessa; nainen vaietkoon seurakunnassa. Opit ovat sitä uskonyhteisön pyhintä aluetta, josta ei käy tinkiminen eikä joustaminen missään tilanteessa. Oppi ei katso ihmistä opin päässä. Opilla ei ole mitään tekemistä inhimillisyyden kanssa. Opin avulla saavutetaan taivas ja vältetään helvetti, ihan sama mitä sillä välillä tapahtuu. Heikot sortuu elon tiellä, oppi sen kun porskuttaa. Opin pyhyyden suojeluun ja sen levittämiseen tarvitaan silmälappuja kylmää sydäntä.

Itsetyydytys

Vanhoillislestadiolaisuudessa opetetaan että itsetyydytys on syntiä ja että se on itsensä saastuttamista. Käsitystä on perusteltu Raamatusta Onanin tapauksella. Eli sieltä vedetty oma tulkinta, sillä suoraanhan Raamattu ei itsetyydytystä kiellä. Miksi ihmeessä on siis tällainen tulkinta? Voisiko itseä lähteä kiusaamaan jollakin toisella konstilla, jos kiusata tahtoo? Voisi tökkiä vaikka parsinneulalla pakaroihin, jos elämä tuntuu liian mukavalta. Huoh!

Tämänkin opin päässä on jopa todella traagisia ihmiskohtaloita; tumputuskättä on kohdeltu kovasti ja armoa antamatta. Tiedän myös, että jotkut liikkeen miehet ovat ahdistuneet niin kovin tuon itsetyydytyksen ”synnin” kanssa, että ovat joutuneet psykiatriselle osastolle hoitoon. Mutta ketä nyt ”muutama” kärsivä miehenpuoli kiinnostaa, ei ainakaan SRK:n miehiä, sillä oppi täytyy pitää puhtaana ja jumalallisena. Viis veisataan kärsimyksestä opin päässä, veisataan vain hyvästä ja ihanasta Jumalan lasten laumasta.

Eikä tainnut ketään kiinnostaa opin seuraamukset eräällä rippileirillä, kun eräs leiriläinen jäi kiinni itsetyydytyksestä, ja hänelle järjestettiin hoitokokous tekonsa tähden. Ja ei mikään yllätys, että kohta kaikki leiriläiset tiesivät tapahtuneesta. Miten järkyttävää tuolle nuorelle, joka teki sitä mitä kuuluu tehdäkin! Ai että minua ahdistaa hänen puolestaan. Toivottavasti hän ja hänen mahdolliset kohtalotoverinsa tulevat jonakin päivänä julkisuuteen vaatimaan oikeutta itselleen.

Totta on, että itsetyydytyksen julistaminen synniksi koskee myös opin väsääjiä itseään. Siinä mielessä sääntö ei ole valtaa uskonyhteisön rivijäsenistä, mutta yhtä kaikki se johtaa valtaan ja pahoihin vääristymiin.

Ensinnäkin jos ja kun itsetyydytys on syntiä ja saastaista, se aiheuttaa itseinhoa tekijälleen ja sitä kautta ahdistusta, kun sitä ei voi olla harrastamatta. Koko seksuaalisuus alkaa tuntua niin ikävältä asialta, että olisi parempi kuolla, kun sen kanssa ei pärjää kuitenkaan.

Tämä pärjäämättömyys itsehillinnässä itsetyydytyksen kanssa taas johtaa siihen, että naisia aletaan ohjeistaa, kuinka heidän tulee pukeutua ja toimia, jotta uskovaiset miehet pysyisivät seksuaalisuutensa kanssa uskomassa. Naimattomien pitää pukeutua niin, että miesten himot eivät herää, ja vaimojen pitää suostua aina seksiin, kun mies haluaa, jotta mies ei sorru itsetyydytykseen. Vaimoja on joskus aikoinaan ohjeistettu halujen puuttuessa laskemaan vaikka kattopaneeleja sillä aikaa, kun mies puuhastelee hänen kimpussaan omiaan. Toivottavasti nämä ohjeet on jo kuopattu syvään kuoppaan kamaluutensa tähden.

Sellaistakin ajatusta on liikkeen piireissä tullut vastaan, että kovasti laittautunut ja seksikkäästi pukeutunut nainen houkuttelee miehiä tulemaan sänkyyn kanssansa. Hetkinen joo, varmasti jos kumppania etsii tai yrittää tehdä vaikutuksen, yritetään olla hehkeitä ja miellyttäviä, mutta että kenen tahansa kanssa sänkyyn; kiitos ei, sellaisia ihmisiä on varmaan harvassa, jotka näin voisivat tehdä. Nainenhan kaunistautuu jo kaunistautumisen ilosta ja toisten naisten takia.

Tähän saumaan olisi hyvä puhua myös sukupuolen moninaisuudesta, mutta jätän sen aihepiirin toiseen kertaan, koska omaan aiheesta liian vähän tietoa, ja niitä asioita en ole kuullut käsiteltävän esimerkiksi uskonyhteisössäni juurikaan.

Mutta siis näin olen vetänyt johtopäätöksen, että miehen itsetyydytyksen julistaminen synniksi johtaa lopulta valtaan naisten elämässä. Nainen on vastuussa miehen uskonelämästä ja taivaspaikasta.

Homopelko ja itsetyydytys

En yllättyisi yhtään, jos uskonyhteisöjen homopelon taustalla olisi itsetyydytyksen kamala peikko. Enemmänkin uskon näin juuri olevan. Koska itsetyydytyksen ainoa oikea lääke on naisen vagina, kaikki muuhan on kauhistusta, myös Paavalin ja Päivi Räsäsen mielestä. ”Parempi naida kun palaa”, sanoo Paavali, ja Päivi uskoo, mitä Paavali sanoo.

Päivi Räsäsen on helppo heterona huudella omasta pussauskopistaan. Hän saa kopissaan toteuttaa seksuaalisuuttaan mielin määrin ja mitä moninaisimmin eri tavoin, mutta homoille hän ei lupaa pussauskoppia ollenkaan.

Jos Päivi oma lapsesi tekisi itsemurhan asenteesi takia, soisivatko siinä kohdassa hälytyskellot korvissasi?

synti

häpeä

epäterve seksuaalisuus

Ymmärrätkö Päivi vastuusi? Sinua kuunnellaan ja julmaa sanomaasi levitetään. Jo pienet koululaiset saavat sinun ja kaltaistesi asenteesta haavoja sisimpäänsä. Kuinka voi katsoa itseäsi pussauskoppisi peilistä hyvillä mielin? Oppisi satuttaa jopa pieniä lapsia.

Toivon, että löydät koppisi peilistä jonain päivänsä ihmisen, joka kokee itse itsensä syntiseksi ja suurta häpeää siitä, että on oppinsa kanssa aiheuttanut niin paljon kärsimystä täysin syyttömille ja laidasta laitaan rakastettaville ihmisille.

Päivi: homolla on vähintään tuhat syytä olla homoudestaan onnellinen, ja hän on oikeutettu olemaan rakastettava juuri sellaisena kuin hän on. Sen ei pitäisi olla millään tavalla sinulta pois. Ja oikeastihan koko asia ei edes sinulle kuulu.

Joten kääntäkäämme selkämme tällaisille homovastaisille puheille ja survokaamme ne Suomen suurimpaan suohon yhdessä homovastaisten raamattujen kanssa.


Avatar photo

Kirjoittaja

Oikealta nimeltäni olen Vuokko Ilola. Monet tuntevat minut entuudestaan Kotimaan blogistina. Olen 11 lapsen äiti Kirkkonummelta ja työni on Masalan koulussa koulunkäyntiavustajana ja iltapäiväkerhon ohjaajana.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.