Kuva: Cinemanse.

Uskomaton urakka saa van Goghin maalaukset elämään

On aika häkellyttävä kokemus katsoa maailman ensimmäistä kokonaan öljymaalauksien avulla animoitua Loving Vincent -elokuvaa. Dorota Kobielan yhdessä Hugh Welchmanin ja Jacek Dehnelin kanssa ohjaama ja käsikirjoittama filmi nostaa eloon hollantilaisen taidemaalarin Vincent van Goghin tutut maalaukset ja niiden henkilöt.

Maalausten kohteet kävelevät, nostavat tuoppiaan öisessä kahvilassa, tappelevat, herkistyvät pianon ääressä. Tuuli kahisee viljapellossa ja pojan nulikat kiusaavat maalaria, jolle ei mainetta elämän päivinä kertynyt.

150 taidemaalarin uskomaton työ tuotti yli 65 000 öljymaalausta, joiden milloin vahvoissa, milloin herkemmissä siveltimen jäljissä tutkitaan taiteilijan elämän viimeisiä viikkoja. Elokuvan teko vei kaikkiaan seitsemän vuotta.

Kuva: Cinemanse.

Kuva: Cinemanse.

Vincent van Gogh kuoli Ranskassa Auvers-sur-Oisen kaupungissa vuonna 1890, mutta varmuudella ei tiedetä, oliko vatsaan ammuttu luoti itsemurhayritys vai jotain muuta. Loving Vincent ei myöskään arvoitusta ratkaise, mutta pohtii, kuinka on mahdollista, että taiteilija olisi kuudessa viikossa siirtynyt intohimoisesta työnteosta itsemurha-ajatuksiin.

Ääneen pääsevät myös taiteilijan yli 800 kirjettä, jotka hän usein allekirjoitti sanoilla ”yours loving Vincent”.

Elokuvan kehystarina on muhkeapartaisen postimestarin pojan Armand Roulinin yritys toimittaa taiteilijan kirje tämän veljelle Theo Van Goghille, joka myös on jo ehtinyt kuolla. Van Goghin maalaukseensa ikuistama keltatakkinen nuori mies haastattelee kaupungin asukkaita ja yrittää amatöörietsivän tyyliin selvitää, mitä todella tapahtui.

Käy ilmi, että vuosi taiteilijan kuoleman jälkeen totuuksia ja näkemyksiä hänestä on enemmän kuin yksi.

Loving Vincent on huikea kunnianosoitus taiteilijalle, jonka elävät, energiaa väreilevät siveltimenvedot kertovat syvästä tunteesta, intohimosta ja uskalluksesta ja mielen näyistä, joita voi yhä vain aavistaa hänen maalaustensa äärellä.

Kuva: Cinemanse.

Kuva: Cinemanse.

Tiettyä ”van goghilaista” hulluutta voi nähdä myös koko elokuvan tuotantotavassa. Käsin maalattua elokuvaa ei ole aikaisemmin koskaan tehty. Siinä on taatusti hyvin paljon rakkautta itse taiteilijaa kohtaan. Ja taidetta kohtaan, joka ei kulu katsomisesta.
Marja Kuparinen

Loving Vincent. Ohjaus: Dorota Kobiela ja Hugh Welchman.
Näyttelijät: Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Aidan Turner, Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Helen McCrory, Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd.

Parhaillaan elokuvateattereissa.


Marja Kuparinen

Kirjoittaja

Kirjoittaja on toimittaja, jota inspiroivat kirjojen lukemattomat maailmat, drag queenit, kissat, maatyöt ja ystävät. Ihmisessä kiehtoo eniten hänen määritelmiin taipumaton salaisuutensa.


'Uskomaton urakka saa van Goghin maalaukset elämään' kirjoitusta ei ole kommentoitu

Ole ensimmäinen kommentoija!

Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.