Hetki ennen uutta hässäkkää. Vartijat odottavat palkkiota Sovereign-kansan kuningattarelle suorittamastaan tehtävästä. Kuva: Marvel Studios 2017.

Ultravärikäs avaruusralli halki galaksin

Muistatko sen karkkijauheen, joka ritisee ja poksuu, kun sitä laittaa suuhun? Elokuvateattereissa parhaillaan hurjasteleva Guardians of the Galaxy vol. 2 on juuri samalla tavalla ritisevä ja poksahteleva ilotulitusralli galaksin syrjäisestä kolkasta toiseen.

Trailerien perusteella rallin juonesta ei saanut juuri muuta käsitystä kuin että luvassa on yletöntä rytinää ja kepeää vitsailua. Pari vuotta sitten riemastuttanut Vartijoiden ensimmäinen elokuva kokosi yhteen joukon eri tavoin galaktisille sivupoluille harhautuneita hahmoja: lapsena Maassa orvoksi jääneen ja avaruusseikkailijaksi päätyneen Starlord Peter Quillin (Chris Pratt), supervahvan, jähmeän Drax Tuhoajan (Dave Bautista), ammattitaistelija Gamoran (Zoë Saldaña), erilaisten vipstaakien kanssa näppärän geenimuunnellun suupaltin pesukarhun Rocketin (äänenä Bradley Cooper) ja Rocketin puuystävän Grootin (äänenä Vin Diesel). Aiempien tapahtumien jälkeen Groot on nyt pieni söpö taimi.

Pieni vesa Groot on viedä shown isommiltaan useammin kuin kerran. Kuva: Marvel Studios 2017.

Pieni vesa Groot on viedä shown isommiltaan useammin kuin kerran. Kuva: Marvel Studios 2017.

Joukko jatkaa vartiointitehtävissä. Katsoja heitetään keskelle tappelua lonkerohirviön kanssa. Pikkuinen Groot jammailee vailla huolen häivää, kun muut panevat hirviötä pakettiin. Tarinan suunta on alussa aivan auki, ja meneekin hetki ennen kuin jammailulta ja sanailulta päästään varsinaisen juonen alkuun.

Heti kärkeen seurue tietenkin saa peräänsä kostoaikeissa olevan Sovereign-kansan avaruusaluslaivueen. Galaksin vartijoiden suukopu ei ole ainakaan vähentynyt yhteisen matkan jatkuessa, ja kun päästään varsinaisen tarinan alkuun, joukon verbaalinen ja fyysinen vauhtihan vain kasvaa.

Peter Quillilla on nimittäin isäongelma. Quillin äiti kuoli ja isä otti hatkat pojan ollessa pieni. Peter päätyi rosvojoukkiota johtavan Yondun (Michael Rooker) kasvatiksi rosvoamaan ympäri galaksia. Nyt Peterin isä Ego (Kurt Russell) ilmaantuu arvaamatta kuvioihin ja tarjoaa pojalleen koko universumia kultalautasella. Ei riitä, että Ego saa joukon lähtemään eri teille. Lisäksi Gamora kamppailee katkeroituneen siskonsa Nebulan (Karen Gillan) kanssa. Toisten kieppuessa perhejuttujensa kanssa Rocket ja Groot pyristelevät eroon perässään laukkaavista rosvojoukoista ja taistelijoista.

Kyllä. Guardians of the Galaxy vol. 2 vääntää nupit yli, ja kaikki on viittä vaille lähdössä lapasesta ja keikahtamassa överiksi. Kun elokuvan kutosvaihteelle väännetty vauhti hetkeksi hiljenee, tarina koskettelee perhe- ja ystävyyssuhteita, hylkäämistä ja petturuutta niin höpösti, että on tietoisesti keikahtamassa vaivaannuttavaksi siirapiksi. Kaikella tällä elokuva virnistelee avoimen hyväntahtoisesti itselleen ja koko supersankarielokuvien genrelle.

Ja kuitenkin: galaksin vartijoiden sekalaisesta ja holtittomasta joukosta hioutuu tiivis, keskenään jatkuvasti kinasteleva ja rähisevä ryhmä ystäviä – tai suorastaan perhe niille, joilla ei perhettä ole.

Juuri kaikki tämä tekee elokuvasta niin vastustamattoman ja viihdyttävän.

Tähän ralliin kannattaa lähteä mukaan. Visuaalisesti upea, räjähtävä avaruusseikkailu ruokkii mielikuvitusta sokerilla ja saa hymyilemään vielä salin ulkopuolellakin.

Galaktinen rosmo ja rökäle Yondu nousee yllättävään rooliin kun Vartijoiden tilanne on tukalimmillaan. Kuva: Marvel Studios 2017.

Galaktinen rosmo ja rökäle Yondu nousee yllättävään rooliin kun Vartijoiden tilanne on tukalimmillaan. Kuva: Marvel Studios 2017.

Marvelin elokuvauniversumissa eri elokuvien juonteet viittoilevat toistensa suuntiin. Vartijat kaahaavat ja rähisevät jossakin ikuisuuskivien ympärille rakentuvan Avengers-saagan laitamilla. Leffasalista ei kannatakaan poistua liian aikaisin. Marvelille tuttuja, eri suuntiin vinkkaavia loppukohtauksia on tällä kertaa jopa viisi.

Guardians of the Galaxy vol. 2. Ohjaus James Gunn. Teattereissa parhaillaan.

YouTube-soittolista, jossa kaikki elokuvan videomateriaalit.


Piia Latvala

Kirjoittaja

Kirjoittaja on kustannustoimittaja ja vapaa toimittaja, tarkkailija ja päiväuneksija, joka pukeutuisi mielellään supersankariviittaan.


'Ultravärikäs avaruusralli halki galaksin' kirjoitusta ei ole kommentoitu

Ole ensimmäinen kommentoija!

Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.