Marvel Studios' AVENGERS: INFINITY WAR..Thanos (Josh Brolin)..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2018

Thanos on täällä ja rusentaa universumin kohti tuhoa

Marvelin supersankariuniversumi on kulkenut hiljalleen kohti synkempiä aikoja. Kun joukot ovat hajallaan, suurta suunnitelmaansa tähän saakka punonut Thanos tulee ja tuo tuhon tullessaan. Avengers: Infinity War on massiivinen, näyttävä ja epätoivoinen supersankarielokuva.

Thanos on täällä. Tähän johtaneet tapahtumat on kerrottu Marvelin elokuvauniversumin aiemmissa osissa menneiden kymmenen vuoden aikana. Hän on vaaninut jossakin supersankarien taistelujen ja seikkailujen laitamilla ja hivuttautunut lähemmäs. Hän astuu näyttämölle nyt, kun sankarijoukot ovat hajallaan, epäsovussa ja lainsuojattomiakin.

Infinity War nykäisee avaruuden eri kolkista tarjolle kaiken, mitä supersankariuniversumilla on kymmenen vuoden jälkeen tarjota ja päästää Thanosin (Josh Brolin) mellastamaan sen keskelle. Tai ei oikeastaan mellastamaan, vaan toteuttamaan määrätietoisesti suunnitelmaansa, joka taustalla on omalla tavallaan järkeenkäypä motiivi.

Thanos on universumin hallintaa tavoitteleva mielipuoli, mutta sillä erikoislaatuisella tavalla, että tuntuu ajattelevan kirkkaasti, on älykäs ja suorastaan filosofinen. Tarkoitustaan varten hän kerää ikuisuuskiviä, jotka ovat mikä missäkin. Saatuaan ne Thanos aikoo laittaa universumin uuteen, mielestään parempaan kuosiin tasapuolisesti ja reilusti. Se mikä toisten silmiin näyttää planeettojen valloittamiselta ja tuhoamiselta, on hänelle itselleen oikeuden ja armon tuomista kituville, liikakansoituksesta tai jostain muusta syystä ahdinkoon, nälkään ja epämääräiseen surkeuteen vajonneille kansoille. Thanos etsii tasapainoa.

Doctor Strange, Tony Stark, Bruce Banner ja Wong eivät vielä tiedä, mitä tarkalleen ottaen todistavat ja mitä siitä seuraa. Kuva © Marvel Studios 2018.

Doctor Strange, Tony Stark, Bruce Banner ja Wong eivät vielä tiedä, mitä tarkalleen ottaen todistavat ja mitä siitä seuraa. Kuva © Marvel Studios 2018.

Avengers: Infinity War onkin enemmän elokuva Thanosista kuin supersankareista.

Sankareita siinä on paljon. Jo edellistä Avenger-elokuvaa (Age of Ultron) syytettiin siitä, että supervoimaista porukkaa alkaa olla liian kanssa. Infinity Warin valmistumista odotellessa naureskeltiin: nyt yhteen elokuvaan kuljetetaan hajalle tällä välillä lyöty Avengers-joukko, Galaksin vartijat, Black Panther (Chadwick Boseman) ja Wakandan sotajoukot, Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) mystisten tietojensa ja taitojensa kanssa ja muutama muu. Kun hahmoja on paljon eivätkä kaikki ryhmät edes tunne toisiaan entuudestaan, elokuvasta ei voi tulla kuin eeppinen sotku.
Ei huolta. Tuli jotain ihan muuta. Avengers: Infinity War on eeppisintä supersankariviihdettä mitä on nähty!

Egossaan pullistelevat tai sen murenia kasaavat sankarit tulevat yhteen vaivattomasti ja toiminnan vauhtiin nähden rauhassa ja kaikista hahmoista ehtii nähdä heidän ominaispiirteensä. Keskenään tuntemattomien ryhmien kohtaamiset ovat toimivia, lomittuvat luontevasti toisiinsa ja vievät tapahtumia eteenpäin.

Henkilöiden välinen dynamiikka säkenöi, vaikka isossa henkilögalleriassa jotkut jäävät väistämättä muita pienempään rooliin. Erityisen herkullinen on Thorin (Chris Hemsworth) kohtaaminen Galaksin vartijoiden kanssa ja kahden ison egon, Tony Starkin (Robert Downey Jr) ja Doctor Strangen nokittelu.

Elokuva on tummasävyinen mutta ei totinen. Maailmankaikkeus kulkee kohti tuhoa, kun Thanos kerää valtaa. Silti elokuva onnistuu olemaan myös tutun oloisesti ja kullekin hahmolle ominaisesti hauska.

Captain America ja Black Widow tapaavat Wakandassa vanhan tutun Buckyn ja liittoutuvat Wakandan joukkojen kanssa. Kuva © Marvel Studios 2018.

Captain America ja Black Widow tapaavat Wakandassa vanhan tutun Buckyn ja liittoutuvat Wakandan joukkojen kanssa. Kuva © Marvel Studios 2018.

Se on massiivinen mutta etenee silti helposti. Toiminta ja sankarien epätoivoinen yhteenotto Thanosin kanssa on näyttävää, taistelua riittää lähes tauotta. Elokuva etenee vaivattomasti. Katsomossa saattaa kiemurrella jännityksestä ja ehkä hengästyäkin taistelun räimeessä, mutta ei siksi, että tarinaa juostaisiin kiireellä läpi tai katsojaa retuutettaisiin taistelutantereelta toiselle hätäisesti. Elokuvan rytmi on onnistunut, mistä kertoo sekin, että vaikka hengähdystaukoja ei juuri ole, aikaa on niillekin vitseille, jotka perustuvat venyvään kestoonsa.

Infinity War on toiseksi viimeinen Avengers-elokuva tai yhden ison lopputaistelun alkupuoli. Seuraava osa ja tämän tarinalinjan päätös ilmestyy keväällä 2019. Osa sankareista jatkaa senkin jälkeen seikkailujaan omillaan, osa häviää näyttämöltä. Myönnettäköön, että olin tämän elokuvan päätyttyä pitkään aivan muissa maisemissa, jossakin tuolla kiertoradoilla. Nimittäin kun taistelun pöly laskeutuu, moni asia jää kesken. Elokuva alkaa ja loppuu ilman fanfaareja, ja lopulta kaikki tärkeä tuntuu hajoavan tomuna ilmaan.

Avengers: Infinity War. Teattereissa 25.4. alkaen.
Ohjaus Anthony Russo ja Joe Russo. Käsikirjoitus: Christopher Markus & Stephen McFeely
Rooleissa mm. Robert Downey Jr, Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Anthony Mackie, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Chris Pratt, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Tom Hiddleston.

Artikkelikuvassa Thanos, universumin hallintaansa haluava titaani, älykäs ja suorastaan filosofinen hallitsija. Kuva © Marvel Studios 2018.


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on kustannustoimittaja ja vapaa toimittaja, tarkkailija ja päiväuneksija, joka pukeutuisi mielellään supersankariviittaan.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.