Dickensin ja Ternanin suhde ei voinut viktoriaanisessa Englannissa olla julkinen. Kuva Snapper Films Oy.

Näkymättömän naisen ja näkyvän miehen suhde

Dickensin ja Ternanin suhde ei voinut viktoriaanisessa Englannissa olla julkinen. Kuva Snapper Films Oy.

Dickensin ja Ternanin suhde ei voinut viktoriaanisessa Englannissa olla julkinen. Kuva Snapper Films Oy.

Kirjailija Charles Dickens, jonka syntymästä tuli pari vuotta sitten kuluneeksi 200 vuotta, oli oman aikansa superjulkkis, joka tunnistettiin kaikkialla Englannissa ja joka rakasti yleisölle esiintymistä.

Siksi olikin suorastaan ihme, että hän pystyi salaamaan suhteensa nuoreen näyttelijättäreen Ellen Ternaniin 12 vuoden ajan. Nykyään sellainen tuskin onnistuisi, mutta toisaalta sellainen hyväksyttäisiin nykyään helpommin kuin kuningatar Viktorian ajan Englannissa.

Dickens tapasi Ellenin vuonna 1857 näytelmänsä The Frozen Deep harjoituksissa, ja suhde kehittyi niin nopeasti, että jo seuraavana vuonna Dickens erosi vaimostaan Catherinesta, jonka kanssa hänellä oli kymmenen lasta. Dickens oli silloin 45-vuotias ja Ternan 18. Ero aiheutti laajaa paheksuntaa. Eron syyksi ei kuitenkaan kerrottu suhdetta toiseen naiseen.

Ellen Ternan oli pitkään varsin vaatimaton alaviite Dickensin elämäkerroissa, kunnes Claire Tomalin julkaisi 1991 teoksen The Invisible Woman: The Story of Nelly Ternan and Charles Dickens, jossa ensimmäistä kertaa pureuduttiin perusteellisesti Dickensin ja Ternanin suhteeseen kaiken saatavissa olevan lähdemateriaalin avulla.

Elokuva ei noudattele Tomalinin kirjaa kaikissa yksityiskohdissaan, ja eräitä keskeisiäkin henkilöitä on jätetty pois, mutta Tomalinilla ei ole ollut mitään käsikirjoittaja Abi Morganin ratkaisuja vastaan. Morgan on aiemmin käsikirjoittanut muun muassa Margaret Thatcherista kertovan elokuvan Iron Lady.

Onko tässä Charles Dickens vai Ralph Fiennes? Kuva Snapper Films Oy.

Onko tässä Charles Dickens vai Ralph Fiennes? Kuva Snapper Films Oy.

Ellen Ternania näyttelee Felicity Jones ja Dickensiä Ralph Fiennes, joka on myös ohjannut elokuvan. Fiennes tavoittaa hyvin Dickensin tunnetun energisyyden ja intensiivisyyden. Myös kirjailijan synkkä puoli tulee vakuuttavasti esille siinä, miten hänen kylmää suhtautumistaan vaimoonsa kuvataan.

Kristin Scott Thomas esittää Ellenin äitiä, joka on valmis hyväksymään Dickensin suhteen tyttäreensä, kunhan se pysyy salassa.

Aikakausi on otettu elokuvassa hienosti huomioon: ajan ilmapiiriin, käyttäytymissääntöihin ja aivan pieniinkin yksityiskohtiin on pantu paljon painoa. Fiennesin ulkonäkö on muokattu mahdollisimman paljon Dickensin näköiseksi.

Elokuvan pääpaino ei ole Dickensin elämässä vaan nimenomaan Ternanin ja Dickensin suhteen kuvaamisessa: miten se syntyi, millaisissa rajoissa sen täytyi julkisuudessa pysyä, miten sitä pidettiin yllä, miten se salattiin ja mitä se kummallekin antoi. Elokuva on romanttinen ja eroottinenkin.

Dickens kuoli, kun Ternan on oli vasta 31-vuotias. Ternanilla oli sen jälkeen ikään kuin toinen elämä edessään. Vanhan hän piti salaisuutenaan. Minkäänlaista ”lopullista” totuutta siitä ei tulla saamaan selville, sillä Dickens poltti aikanaan kaikki hänelle tulleet kirjeet, ja Ternanin kirjeenvaihto taas on kadonnut, eikä hänen jälkeläisiään ole elossa.

Mikko Ketola

Arvioitu elokuva:
The Invisible Woman – Kielletty rakkaus. Ohjaus: Ralph Fiennes. Käsikirjoitus: Abi Morgan. Pääosissa: Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas, Tom Hollander, Jo Scanlan. Pituus 1 t 51 min. Ensi-ilta 1.8.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.