Nuoret jesuiitat Silence-elokuvassa.

Miksi Jumala vaikenee?

Silence-elokuvan juliste.

Silence-elokuvan juliste. Klikkaa nähdäksesi suuremman version kuvasta.

Silence sisältää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Mitä merkitsee Jumalan hiljaisuus? Poissaoloa ja hylkäämistä vaiko peräti jonkinlaista koetusta ja salattua läsnäoloa?

Martin Scorsesen elokuva Silence (Hiljaisuus, 2016) vie katsojan 1630-luvun Japaniin. Katolinen kirkko on katoamaisillaan maasta ja kristityt pakotetaan luopumaan uskostaan tai kuolemaan.

Kaksi nuorta portugalilaista jesuiittaa tahtoo saada esimieheltään luvan matkustaa maahan etsimään siellä mahdollisesti vielä olevia kristittyjä. Lisäksi he haluavat selvittää, mitä siellä on tapahtunut heidän entiselle ihaillulle opettajalleen isä Ferreiralle (Liam Neeson). Eihän tämä ole mitenkään voinut luopua uskostaan, niin kuin huhut kertovat? Ja jos onkin, ehkä hänen sielunsa voidaan vielä pelastaa?

Nuoret lähtijät, isät Rodrigues (Andrew Garfield) ja Garupe (Adam Driver), ovat kokemattomia mutta innosta piukeita, mutta pian vastaan tulee kovin raadollinen todellisuus. Katsoja on jo aikaisemmin saanut vahvaa esimakua keinoista, joilla japanilaiset kristityt on lannistettu. Pian nuoret isät tapaavat yöllisissä messuissa uskonsa rippeitä salassa vaalivia kristittyjä.

Huhu isä Ferreiran (Liam Neeson) uskosta luopumisesta saa matkaan kaksi nuorta jesuiittaa. Mitä ihaillulle opettajalle on Japanissa tapahtunut?

Huhu isä Ferreiran (Liam Neeson) uskosta luopumisesta saa matkaan kaksi nuorta jesuiittaa. Mitä ihaillulle opettajalle on Japanissa tapahtunut?

Tulevaisuus näyttää, tuovatko papit heille pelastuksen vai uutta kärsimystä. Ilmiannetusta kristitystä saa 100 hopearahaa, papista 300.

Scorsese suunnitteli elokuvaa Shusaku Endon vuonna 1966 ilmestyneestä kirjasta Silence (Vaitiolo, suom. 1980) liki 30 vuotta. Aika ei mennyt hukkaan. Huikean kauniiden maisemien keskellä – Silence on kuvattu Taiwanilla – paljastuu pian jotain olennaista ihmisen suuruudesta ja surkeudesta.

En pitänyt erityisesti Scorsesen elokuvasta Kristuksen viimeiset kiusaukset. Hiljaisuus yllätti siksi vaikuttavuudellaan, vaikka väkivaltaa siinäkin riittää. Oli häkellyttävää katsoa sitä ja huomata ihailevansa julmien kuvien kauneutta.

Ohjaaja on rakentanut elokuvaansa vaikeita moraalisia ratkaisuja ja paljon pohdintaa kulttuurista ja uskosta. Onko kristinusko todella täysin kulttuurisesti sopimaton japanilaisille? Onko kirkko tuonut maahan hyvää vai pahaa? Onko parempi pitää kiinni uskostaan ja säilyttää itsekunnioituksensa vai luopua uskosta ja pelastaa toisia kärsimykseltä? Onko uskoon takertuminen osoitus marttyyrin lujuudesta vai hänen ajatustensa jääräpäisestä kapeudesta? Mitä on armo?

Turha odottaa selkeitä vastauksia. Silence keskittyy vastausten sijaan rakentamaan yksin taistelunsa keskelle jääneestä isä Rodriguesista ulkonaisestikin yhä enemmän idealisoitujen Jeesus-kuvien uskonsankaria. Hän saa riesakseen jopa henkilökohtaisen Juudaksensa: Kichijiro (Yôsuke Kubozuka) on mainio takinkääntäjä. Tai ehkä hän on myös kuva tosi kristitystä, joka langettuaan palaa yhä uudelleen padrensa luo ripittäytymään ja anomaan kipeästi tarvitsemaansa anteeksiantoa.

Hyvin kiehtovia hahmoja ovat myös kaksi uskostaan kiinni pitävää kylänvanhinta, Ichizo (Yoshi Oida) ja Mokichi (Shinya Tsukamoto) sekä ennen muuta inkvisiittori Inoue (Issey Ogata). Hänen kanssaan keskustellessaan isä Rodrigues ei pääse millään tavalla helpolla. Inoue johdattaa tasaisen tyynesti papin tämän elämänkulun muuttavan ratkaisun eteen.

Katsoja ei silti vieläkään pääse papin sisimpään. Mitä siellä todella tapahtuu?

Silence-elokuvan monitulkintaisuus, ankaruus ja rikkaus tekevät siitä poikkeuksellisen filmin, joka ei tyhjene yhteen katselukertaan. Se jättää pohdittavaksi täysin moderneja kysymyksiä uskon absoluuttisuudesta ja kulttuurisesta vallasta, fundamentalismista, uskosta ja kärsimyksestä ja erityisesti Kristuksen seuraamisesta. Onko Kristus hiljaa siksi, että hän kärsii maailman kärsivien ja ääntä vaille jätettyjen kanssa? Vai onko sekin läsnäolo armoton illuusio?

Arvioitu elokuva:
Martin Scorsese: Silence. Elokuvateattereissa 17.2.
Artikkelikuvassa elokuvan nuoret jesuiitat, isä Garupe (Adam Driver, vas.) ja varsinkin isä Rodrigues (Andrew Garfield), tutustuvat pian reaalimaailman ehtoihin.


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on toimittaja, jota inspiroivat kirjojen lukemattomat maailmat, drag queenit, kissat, maatyöt ja ystävät. Ihmisessä kiehtoo eniten hänen määritelmiin taipumaton salaisuutensa.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.