Maria Magdaleena. Kuva: UPI Media.

Maria Magdaleena – evankeliumi vapaudesta ja näkyväksi tulemisesta

Maria Magdaleena -elokuva on erilainen Jeesus-elokuva. Elokuvan perusteema ei niinkään ole Jeesuksen elämä ja julistus, vaan Marian vapautuminen ja elämän mielekkyyden löytäminen.

Apokryfikirjojen joukkoon kuuluvassa gnostilaisessa Marian evankeliumissa Maria-niminen nainen nimetään Jeesuksen suosikkiopetuslapseksi, jolle Jeesus kertoo enemmän asioita kuin muille opetuslapsille. Maria Magdaleena -elokuva pohjautuu samankaltaiseen asetelmaan. Magdalan Maria liittyy Jeesuksen joukkioon, ja päätyy ymmärtämään miehiä paremmin, mistä Jeesuksen julistuksessa on oikein kyse.
Naisen asema on elokuvan kantava teema. Elokuva esittelee naiset omana alakulttuurinaan. Nainen on vahva sekä henkisesti että fyysisesti. Nainen synnyttää, tekee raskasta työtä, huolehtii yhteisönsä jäsenistä, ja ylipäätään hoitaa kaiken, mitä elämän pyörittämiseen tarvitaan.

Mutta ympärillä on vahva muuri miehiä, ja maailma on miesten maailma. Naisen tehtävä on mennä naimisiin isänsä tai veljensä järjestämän miehen kanssa. Naisen tehtävä on tulla äidiksi ja synnyttää miehelle poikia. Naisen tehtävä on alistua miehen tahtoon. Ja nämä miehet eivät ymmärrä elämän moniulotteisuutta.

Jeesus ja Maria Magdaleena. Kuva: UPI Media.

Jeesus ja Maria Magdaleena. Kuva: UPI Media.

Yritykset pyristellä tästä asetelmasta irti johtavat siihen päätelmään, että naista riivaa paha henki, josta on päästävä eroon. Tämän kaiken keskellä vahvatahtoinen oman tiensä kulkija Magdalan Maria kokee olevansa loukussa, aina vääränlainen.
Kunnes paikalle tulee Jeesus, joka sanoo: ”Ei sinussa ole mitään vikaa.” Maria tekee ratkaisunsa. Hän irrottautuu suvun miesten päätäntävallasta ja lähtee etsimään Jumalan tahtoa.
Marialle Jumalan tahto on hyvä. Silloin kun Jeesukselle käy huonosti, ja miehet näkevät epäonnistumisen, Maria uskoo, että Jumalan tahto on edelleen hyvä. Silloin kun muut opetuslapset kuulostavat Jumalan valtakunnasta puhuessaan sotilailta, Maria oivaltaa, että Jumalan valtakunta näyttäytyy lähimmäisen rakkautena, johon meidät on vapautettu.
Rakkauden tekojen kautta Jumalan valtakunta on keskellämme, ja rakkauden kautta Mariakin kokee voivansa tulla näkyväksi. Jeesuksen seuraajana Mariasta tulee erityisesti naisten apostoli ja oikean Jumalan valtakunnan julistaja.
Maria Magdaleena -elokuva on evankeliumi vapaudesta. Marian vapaus ei ole rajatonta, vallankumouksellista vapautta, vaan se on vapautta seurata Jumalan tahtoa, joka on hyvä.
Maria Magdaleena. Ohjaus Garth Davis. Pääosissa: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor, Tahar Rahim. Teattereissa parhaillaan.

 


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on toiminut vuodesta 2004 lähtien Oulunkylän seurakunnan rippikoulupappina. Kahden lapsen äitinä oleminen varmistaa sen, että kasvatuksen kysymykset ovat vahva osa sekä työtä että arkea.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.