Homohahmo lastenelokuvassa kauhistaa Venäjällä

Parhaillaan elokuvateattereissa esitettävä uusi versio klassikkosadusta Beauty and the Beast – Kaunotar ja Hirviö jää mieleen hyvien laulujensa lisäksi myös siksi, että sen henkilögalleriaan on liitetty homoseksuaalinen hahmo – tosin niin viitteenomaisesti, että koko erikoisuus saattaa mennä katsojalta myös täysin ohi.

Bill Condonin ohjaaman elokuvan roiston, Gastonin (Luke Evans) typerä kaveri LeFou (Josh Gad) laulaa kyläläisten kanssa julki ihailunsa komeaan Gastoniin. LeFoy haluaa olla kuin Gaston ja pääsevänsä ehkä jopa suutelemaan tätä. ”Olet kaupungin ainoa mies”, laulaa hurmaantunut LeFou sankarilleen.

Nähdäänpä tarinan loppukohtauksessa LeFou myös pyörähtelemässä tanssilattialla erään toisenkin miehen kanssa, tosin vain muutaman sekunnin ajan.

Vastakaikua tunteilleen onneton LeFou ei saa, sillä ihailtu Gaston haluaa elokuvan tähden, kauniin Bellen. Gaston uskoo viehätysvoimaansa, mutta tyttö ei voisi tyypistä vähemmän välittää.

img_2094LeFoun hahmo ei taatusti miellytä myöskään seksuaalivähemmistöjen edustajia. Eikö rohkeus Disneyllä sittenkään riittänyt, kun homosta piti tehdä hölmö?

Venäjällä kuudentoista vuoden ikäraja katsottiin elokuvan kohdalla tarpeelliseksi, koska homohahmo lastenelokuvassa rikkoo Venäjän homopropagandalakia. Lapsia ja alaikäisiä kun pitää suojella todellisuudelta.

Myös uskonnolliset konservatiivipiirit Yhdysvalloissa kauhistuivat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistojen asialle antautunutta Disneytä. Alabamassa elokuvateatteri poisti Kaunottaren ja Hirviön ohjelmistostaan, koska se loukkasi omistajien uskonnollista vakaumusta.

Se ei vakaumusta kuitenkaan loukannut, että elokuvan Belle (Emma Watson)on kaikkea muuta kuin perinteinen naisen osaan alistuva tyttökapsi: hän on itsenäinen, itsepäinen, rohkea, neuvokas ja rakastaa yli kaiken kirjallisuutta ja tietoa.

Dan Stevensin näyttelemä Hirviökin lumoaa linnassaan tytön juuri upealla kirjastollaan. Kun rakkaus herää, satu päättyy hyvin. Rakkaus murtaa taian ja vapauttaa hirviön hahmoon vangitun prinssin.

Olisi totisesti jo aika, että myös lasten katsottavaksi tuotaisiin tarinoita, joissa näkyy inhimillisen todellisuuden monimuotoisuus. Ihmiset ovat eri värisiä, ilmaisevat itseään ja sukupuoltaan eri tavoin ja heillä on rakastavia tunteita toisiaan kohtaan sukupuolesta riippumatta.

LeFoun (vas.) sydän sykkii komealle taistelutoverille Gastonille. Kuva: Disney.

LeFoun (vas.) sydän sykkii komealle taistelutoverille Gastonille. Kuva: Disney.

Miten muuten lapset oppivat tunnistamaan oman tarinansa ja löytävät sille sanoja, jos omaa identiteettiä tukeva kuvasto kokonaan puuttuu?

Disney lähtee liikkeelle komeasti mutta kovin varovaisesti. Vahinko.

 

Arvioitu elokuva: Beauty and the Beast – Kaunotar ja Hirviö. Ohjaus Bill Condon. Parhaillaan elokuvateattereissa.

 


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on toimittaja, jota inspiroivat kirjojen lukemattomat maailmat, drag queenit, kissat, maatyöt ja ystävät. Ihmisessä kiehtoo eniten hänen määritelmiin taipumaton salaisuutensa.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.