Every Day a Good Day.

Herkkuja aasialaisen elokuvan ystäville Helsinki Cine Aasiassa

Helsinki Cine Aasia tarjoaa jälleen matkan Aasian eri kolkkiin keskellä maaliskuuta. Mainio valikoima aasialaisen elokuvan uutuuksia on nähtävissä 12.–15.3.2020 Helsingissä Korjaamolla, Kino Reginassa ja Orionissa. Elokuvafestivaalin ohjelmisto on koottu kahdeksasta eri maasta. Elokuvien lomassa voi pysähtyä kuuntelemaan Näkökulma-keskusteluja, joissa perehdytään syvemmin festivaaliohjelmiston teemoihin ja etsitään uusia näkökulmia elokuviin.

Seuraavassa muutama ennakkoon nähty poiminta festariohjelmistosta, josta löytyy tänäkin keväänä jokaiselle jotain, esimerkiksi yhteiskunnallisia aiheita, kulttuuria, huumoria, rikoksia ja animaatiota. Festivaalin koko ohjelmiston voi kurkata täältä.

Every Day a Good Day

Every Day a Good Day on seesteinen tutustumismatka teeseremonian saloihin ja tarjoaa eräänlaista hiljaista viisautta ihmiselämästä. Elokuva kertoo parikymppisestä Norikosta, joka opettelisi mieluummin flamencoa tai italian kieltä, mutta jonka äiti painostaa teeseremoniakurssille. Miten tylsää se nyt sitten voi olla! Koko juttu tuntuu Norikosta ikävystyttävältä ja vanhanaikaiselta. Kuka nyt haluaisi käyttää iät ajat aikaansa lautasliinan taitteluun täydellisesti!

Ounasteltavissa on, että vähitellen elämän heittelemäksi samaan aikaan joutuvan Norikon mieli muuttuu. Se, mikä ensin tuntuu aivan pölyttyneeltä, alkaa avautua asialleen täydellisesti antautuneen opettajan rinnalla meditatiiviseksi tieksi oivalluksiin oman elämän myrskyjen  keskellä. Asioille ja tapahtumille löytyy merkityksiä.

Every Day a Good Day.

Every Day a Good Day.

Viisaalla opettajalla on viesti: Älä ajattele, älä ylianalysoi. Tunne, mitä ympärilläsi on. Omaksu, älä vain opettele. Näissä seremoniamestarin ohjeissa tuntuu kaikuvan viesti jostain kaukaa historiasta nykyajan kuormittavaan arkeen. Erinomaisesti hienostunutta seremoniamestaria esittävälle Kirin Kikille tämä jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen.

Every Day a Good Day (Japani, 2018). Ohjaus ja käsikirjoitus: Omori Tatsushi (pohjautuu Morishita Norikon esseekokoelmaan). Pääosissa: Kuroki Haru, Kiki Kirin, Tabe Mikako.

Fly By Night

Trillerin ystävälle festariohjelmassa on intensiivinen Fly By Night. Kuala Lumpurin kaduilla toimii hämärä taksibisnes. Lentokentältä taksin kyytiin nousevia varakkaita asiakkaita kiristetään matkalla määränpäähän. Nuoret veljekset Tai Lo ja Sai Lo ovat mukana tässä hämärähommassa maksaakseen toisissa hämärähommissa syntyneitä velkoja. Asetelma, jossa varakkaita kiristetään, ei ole uusi, mutta tuo sinänsä viihteelliseen elokuvaan oman yhteiskunnallisen viestinsä, vaikka nämä rikolliset eivät varasta rikkailta hyvässä tarkoituksessa.

Kiristysbisnes voi pitää perheen leivänsyrjässä kiinni, mutta pitemmän päälle siitä tietenkin seuraa ongelmia. Toinen veljeksistä päättää alkaa kiristää yhden uhrinsa kanssa tämän salarakasta, ja kohtalokas vyyhti on valmis. Kuten arvata saattaa, pian kuumapäisyyteen sortuvat pojat ovat ongelmissa joka suuntaan ja vetävät ongelmiinsa mukaan myös taustallaan vaikuttavan perheen pään, konkaririkollinen tämäkin. Hetkessä heidän kannoillaan on sekä pahimman luokan pahis että armoton poliisi. Väkivalta yltyy suorasukaisen prutaaliksi. Kukaan hahmoista ei ole viaton tai edes erityisen miellyttävä.

Fly By Night.

Fly By Night.

Elokuva on sopivan rosoinen ja asetelma aidon oloinen, vaikka Fly By Night toistaakin joitakin rikoselokuvien maneereja. Yhtä kaikki kilpajuoksu Kuala Lumpurin kaduilla pitää otteessaan.

Fly By Night (Malesia 2018). Ohjaus: Zahir Omar. Käsikirjoitus: Dain Said, Ivan Yeo, Zahir Omar, Frederick Bailey. Pääosissa: Sunny Pang, Bront Palarae.

The Odd Family: Zombie on Sale

Ison lääkefirman diabeteslääkkeillä havaitaan ennakoimattomia sivuvaikutuksia. Ihmiset muuttuvat tyhjyyteen tuijottaviksi ja elottomiksi louskuttelijoiksi. Parhaat vuotensa ja ammoin nähneellä huoltoasemalla kituuttava omituinen, keskenään toraileva ja jotenkin paikalleen jämähtänyt Parkin perhe ei tiedä asiasta mitään. Tytär kuitenkin kohtaa pellolla juoksentelemassa miehen, joka päätyy perheen hoteisiin siitä huolimatta, ettei sano sanaakaan, tuijottelee kauas ja on resuinen, kalvakas ja muutenkin omituinen.  Alkaa raisu zombihupailu, jossa kaikki voi olla kaupan.

Kuten tiedämme (Parkeilla menee aikansa tajuta tämä), zombitartunta leviää niiden puremasta. Yleensä seurauksena on nopea aivokuolema, mutta tällä kertaa seuraukset ovat monitasoisemmat, kun etenkin iäkkäät miehet tuntuvat saavan puremasta viriiliytensä takaisin. Kekseliäs Parkin perhe huomaa voivansa lyödä zombinpuremalla rahoiksi! Nuutunut huoltoasemakin saadaan avattua uudelleen ja pysähtyneisyyden tilalle viriää uutta elämää.

Tapahtumat eivät kuitenkaan ole Parkien hallinnassa kuin hetken, koska virus leviää kulovalkean tavoin ja koko maa tuntuu luisuvan kaaokseen. Huoltoasema muuttuu lopunajallisen tuhon näyttämöksi nopeammin kuin Parkit ehtivät huomatakaan, ja pian he taistelevat kirjaimellisesti elämästä ja kuolemasta.

The Odd Family - Zombie on Sale.

The Odd Family – Zombie on Sale.

Elokuvassa on oiva idea, joka ei ainoastaan toista tavanomaisia zombie-elokuvien asetelmia. Hieman ylipitkäksi venähtävä kohellus saa hauskan loppukäänteen. Loppuasetelmasta alkava elokuva olisi hauska nähdä!

The Odd Family: Zombie on Sale (Etelä-Korea, 2019). Ohjaus: Lee Min-jae. Käsikirjoitus: Lee Min-jae, Jung Seo-in. Pääosissa: Park In-hwan, Jung Ga-ram, Lee Soo-kyung.


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on kustannustoimittaja ja vapaa toimittaja, tarkkailija ja päiväuneksija, joka pukeutuisi mielellään supersankariviittaan.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.