Posse jahtaa Jonia mutta saaliiksi jääkin Peter. Toinen oikealta Eric Cantona. Kuva: Atlantic Film Finland Oy.

Dogmaatikon pelastuskertomus lännestä

 Posse jahtaa Jonia mutta saaliiksi jääkin Peter. Toinen oikealta Eric Cantona. Kuva: Atlantic Film Finland Oy.

Posse jahtaa Jonia mutta saaliiksi jääkin Peter. Toinen oikealta Eric Cantona. Kuva: Atlantic Film Finland Oy.

Tai ei oikeastaan. The Salvationin on ohjannut tanskalainen Dogma 95 -elokuvasuuntauksen edustaja Kristian Levring, mutta tällä kertaa ei ole kyse Dogma-elokuvasta vaan puhtaasta, genretietoisesta westernistä.

Levring, jolle westernin tekeminen oli unelma, on sanonut, että hänen elokuvastaan voi löytää viittauksia ainakin 70 lännenelokuvaan, ja suurin osa viittauksista onkin varmasti tahallisia. Kovasti tutulta näyttääkin välillä, vaikka suoraa apinointia ei olekaan harjoitettu. Elokuva on kuvattu Etelä-Afrikassa.

On elokuvassa omaperäistäkin ainesta. Tarina on tavallista synkempi, ja epätöivo voi vallata katsojan mielen jo alkukohtausten jälkeen. Elokuvan tärkein nainen (Eva Green) on puhumaton ja kasvoiltaan runneltu synkistelijä. Kun kyseessä on tanskalainen elokuva, on luontevaa, että keskeiset henkilöt ovat tanskalaiset siirtolaisveljekset. Harvemmin lännenelokuvissa kiinnitetään huomiota siihen, että siirtolaisiahan kaikki käytännössä olivat, ketkä vanhemmassa, ketkä nuoremmassa polvessa. Mistä päin maailmaa mahtoivat John Waynen tai Gary Cooperin esittämät hahmot alun perin polveutua?

Elokuvan lähtöasetelma suurin vedoin maalattuna on se, että Mads Mikkelsenin esittämä Jon odottaa asemalla vaimoaan ja poikaansa saapuvaksi Tanskasta monen vuoden erossaolon jälkeen. Onnellinen jälleennäkeminen on kuitenkin lyhytaikainen, sillä pahat miehet tappavat pian vaimon ja pojan. Tästä alkaa koston kierre, kun Jon tappaa ensin tappajat, mutta joutuu sitten toisen tappajan veljen ja tämän possen vangiksi. Jonin veli Peter (Mikael Persbrandt) vapauttaa Jonin, ja lopulta vain harvat ovat hengissä.

Jon (Mads Mikkelsen) roikkuu paalussa. Pian hänet pelastetaan. Kuva: Atlantic Film Finland Oy.

Jon (Mads Mikkelsen) roikkuu paalussa. Pian hänet pelastetaan. Kuva: Atlantic Film Finland Oy.

Elokuvan muista onnistuneista hahmoista on syytä mainita Jonin ja Peterin ”kotikaupungin” sheriffiä, ja samalla luterilaista (?) pastoria, näyttelevä Douglas Henshall, ja roistojoukon jäsentä näyttelevä ranskalainen jalkapallotähti Eric Cantona. Etenkin miesnäyttelijät olivat tiettävästi innoissaan saadessaan näytellä lännenelokuvassa. Joku heistä oli sanonut filmauksen jälkeen ymmärtävänsä, miksi amerikkalaiset rakastavat niin oikeutta kantaa aseita.

Mihin pelastukseen elokuvan nimi sitten viittaa? Ehkä siihen, että Jon pelastaa kaupunkilaiset rosvojoukolta, jonka tähtäimessä on tilusten ostaminen ylempien tahojen nimiin, koska kaupungin alueelta on löytynyt öljyä. Tai ehkä siihen, että kosto on Jonin pelastus murheen alhosta.

Arvioitu elokuva:
The Salvation. Ohjaus Kristian Levring. Pääosissa Mads Mikkelsen, Eva Green, Jonathan Pryce, Mikael Persbrandt, Jeffrey Dean Morgan, Douglas Henshall, Eric Cantona. Pituus 1 t 29 min. Ensi-ilta oli 25.7.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.