The Undertow.

Tulevan sisällissodan pohjavire Yhdysvalloissa

Suomessa on viime aikoina julkisessa keskustelussa voinut silloin tällöin törmätä ajatukseen, että olisi tärkeää yrittää kohdata ja ymmärtää rasistisesti ajattelevia ihmisiä. Se voisi sitten johtaa johonkin … parempaan. Ehkä. Yhdysvaltalainen journalisti ja kirjailija Jeff Sharlet on omalla tavallaan toteuttanut tätä ajatusta. Hän on osallistunut Trumpin kampanjatilaisuuksiin, puhunut ihmisten kanssa ja avaa tässä kirjassa hyvin kiinnostavalla tavalla näkemäänsä ja kuulemaansa. Sharlet on pyrkinyt toimimaan puolueettomana “kirjurina” ja keskustelijana. Hän ei ole lähtenyt haastamaan keskustelukumppaneitaan, mikä on ollut varmasti ihan viisasta, sillä useimmat näistä ovat kantaneet aseitaan näkyvästi esillä. Väkivallan uhka välittyy monista kohtaamisista.

Sharletin kirjan päähahmoja Trumpin lisäksi on Ashli Babbitt, Yhdysvaltain kongressiin 6. tammikuuta 2021 tunkeutunut mielenosoittaja, jonka poliisi ampui. Babbitt on yksi neljästä vallankumousyrityksessä kuolleista. Sharlet kuvaa, kuinka 35-vuotiaasta naisesta puhuttiin pian “tyttönä”, ja hänen ikäänsä nuorennettiin somekeskusteluissa niin, että vakiintui käsitys poliisin ampumasta 17-vuotiaasta. Babbitt ja hänestä esitetyt käsitykset ja mielipiteet on eräänlainen kirjan punainen lanka. Voisi jopa sanoa, että hänestä on tullut tietynlainen pyhimys Trumpin kannattajien joukossa, ja hänen hyveitään on suuresti liioiteltu.

Kirjan nimi Undertow on suomeksi pohjaimu tai pohjavirtaus. Meressä se on rantaan lyövien aaltojen vastakohtana pinnan alla merelle päin vetävä imu, joka saattaa olla vaarallinen varomattomalle tai heikolle uimarille. Kuvaannollisesti se tarkoittaa jotakin pinnan alla olevaa perus- tai pohjavirettä. Sharletin kohtaamisten pohjavire on enemmän tai vähemmän suora puhe tulossa olevasta sisällissodasta. Se tuntuu olevan ikään kuin itsestäänselvyys monelle trumpilaiselle. Moni Sharletin kohtaama amerikkalainen kuuluu johonkin miliisiin eli puolisotilaalliseen joukkoon, joka valmistautuu taistelemaan poliittisia vihollisia vastaan. Useat näistä kertovat ylpeinä Sharletille, kuinka perheen pienimmätkin osaavat jo ampua automaattikiväärillä.

Trumpin kannattajien kiihkeimmät puheet liittyvät aborttiin ja aseenkanto-oikeuteen. Abortille sanotaan jyrkkä ei, aseille yhtä jyrkkä kyllä. ”Ryöstetty vaali” on luonnollisesti aina esillä. Näihin näkemyksiin Trump osaa puheissaan aina vedota. Demokraatit ovat trumpilaisten puheissa kaikki pedofiilejä, joiden syytä on, että Yhdysvalloissa katoaa vuosittain 800 000 lasta. Luku ei ole aivan tuulesta temmattu, mutta se perustuu tahattomaan tai tahalliseen väärinymmärrykseen. Yhdysvalloissa nimittäin tehdään vuosittain ehkä tätä kokoluokkaa oleva määrä lasten katoamisilmoituksia, mutta suurin osa lapsista löytyy nopeasti. Joka tapauksessa viha demokraatteja kohtaan on sammumaton.

Sharlet on osallistunut myös moniin uskonnollisiin tilaisuuksiin ja kirjoittaa niistä. Kuvaukset kokousten julistuksesta eivät ole mieltäylentäviä. Pastorit rakentavat mielellään viholliskuvia ja antavat siten pontta ajattelulle, jonka mukaan sisällissota on väistämätön. Suosittu Raamatun kirja on Joosua, jonka kuvaukset kaikkien Jerikon asukkaiden tuhoamisesta tuntuvat olevan trumpilaisten uskonsotureiden mieleen.

Arvioitu teos: Jeff Sharlet, The Undertow. Scenes From a Slow Civil War. W. W. Norton 2023. 337 s.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.