Suomen kirkon ulkomaalaistyö on siirtynyt tyystin Merimieskirkon toiminnalle vuoden 2025 alusta alkaen. Tästäkin syystä Tapani Tukiaisen muistelmat Messikallesta merimiespapiksi on kiinnostavaa luettavaa. Tukiainen kirjoittaa vetävään tyyliin Suomen Joutsenen alkuvaiheista omiin kokemuksiinsa messikallena aina paavin tapaamiseen.
Kiinnostavaa on se, miten merillä kulkeminen on periytyvää. Tukiaisen isä oli mukana ensimmäisellä Suomen Joutsenen matkalla, joka päätyi monien muiden kommellusten jälkeen liukumiseen Fär-saarilla. Myöhemmin Tukiaisen isä oli mukana toisessa maailmansodassa Ilmarisen matkalla pelastuen sen katastrofista kohtuullisen sattumanvaraisen lomamatkan seurauksena.
Nykyisin Aura-joen rannalla lepäävän Suomen Joutsenen neitsytmatka oli täynnä ongelmia päätyen Fär-saarilla tapahtuneeseen kommellukseen. Ilmarinen puolestaan painui pohjaan merimiinasta 1941 mukanaan lähes 300 merimiestä. Kirjoittajan isä oli mukana molemmilla matkoilla, kuitenkin pelastuen. Nämä kokemukset eivät kuitenkaan estäneet lasta lähtemästä merille, mikä oli mennyt veriin. Kirjoittajan muistelmat kertovat valaisevasti verenperinnöstä.
Niinpä kirjoittajastakin tuli vuonna 1962 M/T Nunnanlahden merimies Biskajanhdelle saakka ja monille muille merille. Vihdoin matka vie Suomen Merimieskirkon papiksi Italiaan, aina paavin tapaamiseen yltäen.
Juttua riittää. Kummastuksiakin.
Merimieskirkon toiminnasta
On kiinnostavaa, että Suomen evankelisluterilaisen kirkon ulkomaalaistyö on tämän vuoden alusta ulkoistettu Suomen Merimieskirkon toteutettavaksi.
Ilmiöllä on pitkät perinteet. Jo Toivo Waltarin aikana Mika Waltarin ensimmäinen romaani Jumalaa paossa kustannettiin tämän tahon toimesta.
Olen vieraillut vuosien aikana ensisijaisesti Belgiassa ja Hollannissa toimijan kohteissa. Ne ovat vähitellen laajentuneet laivatoiminnasta retkeilijänuorisoon ja sosiaaliavun tarpeissa olijoihin sekä rekkakuskeihiin. Esimerkiksi Brysselissä toimiva kirkko- ja toimintakeskus on tällä alueella toimivien suomalaisten keskus, mukaan luettuna EU-virkailijat.
Ei voi välttyä vaikutelmalta, että alun perin merimiesten elämään kohdistunut toiminta on kasvanut merkittävimmäksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkosuomalaistyön harjoittajaksi ja globaalin toiminnan harjoittajaksi.
Tapani Tukiaisen muistelmien merkitys
Tapani Tukiaisen muistelmat avaavat ikkunan merkittävään asemaan tulleen Merimieskirkon toimintaa sen alkuvaiheista, Suomen Joutsenen neitsytmatkasta alkaen. Ne ovat kiinnostavaa luettavaa Merimieskirkon nykypäivää tuntevallle. Niistä avautuu myös polkuja ymmärtämään sen, mitä Kaarlo Kalliala tarkoitti luonnostellessaan merimieskirkon teologiaa sketsaavassa kirjassaan Muukalaisuuden aika. Selonteko sisältää sivusivulta hiiohoi-kokemusten kuvauksia, joita on hauska lukea. Ne ovat taiten kirjoitettuja. Tällaisissa mietteissä olisi opittavaa myös maakravuille, sillä navigare necesse est.
Arvioitu teos: Tapani Tukiainen, Messikallesta merimiespapiksi, Valmiixi 2024, 248 s.
'Navigare necesse est. Hiiohoi!' kirjoitusta ei ole kommentoitu
Be the first to comment this post!