Avainsanat: Belgia

Manneken Pis -patsas Brysselissä. Kuva: sealine/iStockphoto
0

Belgia on vitsi

Kaksi belgialaista ajaa rekalla. He saapuvat alikulkuun, jossa on varoitus: maksimikorkeus neljä metriä. He nousevat ohjaamosta ja mittaavat rekan korkeuden. Se on kuusi metriä. ”Mikäs nyt eteen?”, kysyy toinen. Toinen katselee hetken ympärilleen. ”Poliisia ei näy missään, joten ajetaan läpi vain.”

Brysselin asemalla. Kuva: Antonio Ponte/Flickr
0

Belgia, vastakohtien ja ristiriitojen maa

Ennen kuin Belgia itsenäistyi vallankumouksen vuonna 1830, se oli ehtinyt kuulua eri vaiheissaan niin Alankomaille kuin Ranskallekin. Maan halki kulkee itä–länsi-suunnassa jyrkkä kieli- ja kulttuuriraja, jonka eteläpuolella Valloniassa puhutaan ranskaa ja pohjoispuolella Flanderissa flaamia. Jotkut belgialaiset sanovat, että tämä kaikki johtuu pelkästä historiallisesta yhteensattumasta.

Vartijan 5–6/2014 sisältö

Vuoden 2014 viimeinen Vartija on tuttuun tapaan kaksoisnumero, ja tällä kertaa se on omistettu Belgialle. Artikkelit käsittelevät sekularisaatiota Belgiassa: katolisen kirkon alamäkeä, pedofiliakriisiä ja islamia. Lehdessä ehditään tutustumaan myös Leuvenin katoliseen yliopistoon ja belgialaiseen sarjakuvakulttuuriin. Lähde nyt Vartijan matkassa Belgiaan!

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.