Juttu sisältää juonipaljastuksia!
Lokakuussa 1985 Salt Lake Cityssä Yhdysvalloissa räjähtää kolme kotikutoista pommia. Ensimmäinen pommi tappaa antiikkiesineiden rahoittamiseen erikoistuneen Steven Christensenin, toinen pommi Christensenin liikekumppanin Gary Sheetsin vaimon. Kolmas pommi haavoittaa hengenvaarallisesti Mark Hoffmania, yllättävään menestykseen noussutta antiikkiasiakirjojen keräilijää.
Pommi-isku järkyttää kaupungin mormoniyhteisöä, sillä kaikki kolme uhria ovat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon arvostettuja jäseniä. Netflixillä maaliskuun alussa julkaistu kolmiosainen Murder Among the Mormons -dokumenttisarja lyö laudalta uskomattomimmatkin aarteenetsintäseikkailut. Jäljet johtavat menneen maailman pyhiin mormonikirjoituksiin, joiden kiistanalaista sisältöä kirkon johtajien väitetään pimittävän uskonyhteisöltä.
Poliisin tutkimukset tuntuvat jauhavan paikoillaan, mutta lopulta epäilykset kohdistuvat keräilijä Hoffmaniin, joka on vuosien aikana onnistunut tekemään ennenkuulumattomia historiallisia dokumenttilöytöjä George Washingtonin kirjoituksista Emily Dickinsonin alkuperäiseen runoon. Erityisen huomion kohteeksi Salt Lake Cityssä nousee Hoffmanin löytämä Salamanterikirje, jonka Hoffman väittää olevan kirkon perustajan, Joseph Smithin kirjurin kirjoittama. Kuumottavaksi Salamanterikirjeen tekee se, että kirje osoittaa ettei mormonikirkon perustaja Joseph Smith saanutkaan alkuperäistä jumalallista ilmoitusta enkeliltä vaan valkoiselta salamanterilta. Väite ravisuttaa mormoniyhteisöä, sillä mormonikirkon oppi nojaa Joseph Smithin saamaan ilmestykseen kultalevyistä. Mormonikirkon johto päättää ostaa Salamanterikirjeen itselleen. Välittäjänä kaupassa toimii antiikkiesineiden rahoittamiseen erikoistunut ja myöhemmin pommi-iskussa henkensä menettänyt Steven Christensen, joka on saanut asiantuntijoilta vahvistuksen sille, että Hoffmanin löytämä Salamanterikirje on aito. 40 000 dollarin hintaan kirje vaihtaa omistajaa.
Mutta Salamanterikirje on vain alkua ja yhä suurempia löytöjä on tiedossa! Hoffman väittää saaneen käsiinsä niin kutsutun McLellinin kokoelman, jonka kirjoittaja William McLellin oli yksi mormonikirkon varhaisen vaiheen apostoleista. Kirkosta erotetun McLellinin kirjoitusten on uskottu valaisevan mormonikirkon historiaa ja erityisesti Joseph Smithin persoonaa. Valitettavasti McLellinin kokoelmasta ei ole yhtään käsin kosketeltavaa todistetta.
Ennen kuin nyt, Hoffmanin ilmestyttyä näyttämölle kirjat kainalossaan. Kirkon johto päättää ostaa myös nämä kirjat. Ennen kuin kokoelma on ehtinyt vaihtaa omistajaa, kolme pommia räjähtää ja kaksi ihmistä menettää henkensä.
Murder among the Mormons on koukuttava tositarina historiallisten asiakirjaväärennösten uskomattomaan maailmaan. Ennen kaikkea se on kiehtova kuvaus siitä, minkälaisen merkityksen annamme niille pyhille kirjoituksille, jotka yllättäen löytävät tiensä keskellemme ja muodostavat ristiriidan sellaisen tiedon kanssa, jota pidämme maailmankatsomuksemme perustana. Dokumenttia katsoessani en voi olla ajattelematta Jeesukseen ja kristinuskoon liittyviä pyhiä kirjoituksia, jotka ovat keskellemme viime vuosikymmeninä tiensä löytäneet ja miten ne ovat vaikuttaneet omaan käsitykseemme kristinuskosta. Viittaan erityisesti gnostilaisiksi evankeliumeiksi kutsuttuihin teksteihin.
Kaikki eivät ole vastaanottaneet dokumenttisarjaa yhtä innostuneesti. Muun muassa toimittaja Daryl Austin hyökkää dokumentin tekijöitä vastaan ja syyttää heitä mormoneihin liittyvien stereotypioiden vahvistamisesta ja Hoffmanin rikoksen seurausten vähättelystä. Tällä Austin viittaa siihen uskonkriisiin, jopa uskosta luopumiseen, johon useat mormonit ajautuivat Hoffmanin aidoiksi uskottujen väärennösten vuoksi.
Austin ei sano tätä suoraan, mutta tulkitsen hänen kritiikkinsä siten, että Hoffman on väärennöksillään johtanut harhaan viattomia ihmisiä ja saanut heidät eroamaan kirkosta, mikä on rikoksen lajina niin anteeksiantamaton, ettei sitä voi maallisesta perspektiivistä käsin ymmärtää. Austin muistuttaa myös, että Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko edustaa Yhdysvalloissa vähemmistöuskontoa, jolle on sopivaa naureskella milloin milläkin tekosyyllä. Tällainen vähemmistöasema tekee mormoneista helppoja irvailun kohteita, ja Austin antaa ymmärtää, että Netflixin uutuusdokumentti on vain jatkumoa uskonnolliselle syrjinnälle jota mormonit, Austin mukaan lukien, ovat kohdanneet.
Hoffmanin väärennökset eivät rajoitu pelkästään mormonien pyhiin teksteihin. Hän väärensi paljon muutakin aineistoa ja väitti löytäneensä muun muassa George Washington, Abraham Lincolnin, John Adamsin ja Mark Twainin alkuperäisiä tekstejä.
Dokumentin valokeila kohdistuu kuitenkin ensisijaisesti mormoniyhteisöön ja sen pyhiin teksteihin. Kyseessä on luonnollisesti dramaturginen valinta. Murder among the Mormons -dokumentin tehtävä ei ole kertoa totuutta miehestä nimeltä Mark Hoffman, eikä Hoffman itse ole dokumentissa haastateltavana. Ohjelman tarkoitus on kertoa tarina ihmisistä, jotka yksinkertaisesti haluavat uskoa Mark Hoffmanin heille esittämään tarinaan. Toisaalta, mitä syytä mormoneilla olisi ollut epäillä Hoffmanin tarinaa, kun Yhdysvaltain arvovaltaisimmatkin asiantuntijat olivat valmiita todistamaan väärennökset aidoiksi? On luonnollista uskoa asiantuntijalausuntoihin. Mitä muuta vaihtoehtoa meillä edes on, jos haluamme pitää yhteiskuntamme edes jollain tapaa järjestyksessä?
Dokumentissa on eräs yksityiskohta, johon kiinnitin erityistä huomiota. Kyseessä on kohtaus, jossa kolmas pommi on juuri räjähtänyt Mark Hoffmanin autossa ja Hoffman makaa tien varrella haavoittuneena. Silminnäkijä, nuori mormonimies pysähtyy ja siunaa maassa makaavan Hoffmanin. Mies kertoo haastattelussa: ”Otin pyhitetyn öljyni, jota pidän mukanani ja käskin hänen elää [I commanded him to live]. Rukoilin, että hän pääsisi pian hoitoon, kuten kävikin.” Tämä kyseinen kohtaus esitetään itse asiassa dokumentissa kahdesti. Kyseessä on uskonnollinen rituaali ja dramaturgisesti merkittävä kohtaus. Kun dokumentin lopussa katsojalle paljastuu Mark Hoffmanin toimintaan ja valintoihin liittyvä täydellinen tunteettomuus, puhdas pahuus, tuo kyseinen kohtaus nostetaan uudestaan esiin. Dokumentin tekijät ikään kuin asettavat katsojan arvioitavaksi sen, mistä Hoffmanin osoittama pahuus kumpuaa. Modernin psykopatologian edustajat saattaisivat kutsua tällaista käyttäytymistä psykopatiaksi, mutta dokumentin tekijät pysyvät loppuun asti uskollisina uskonnolliselle sanastolle.
Hoffmanin lähimpiin yhteistyökumppaneihin kuuluneella, dokumentin läpi tarinaa kerronnallisesti eteenpäin kuljettavalla Shanon Flynnillä on kysymykseen oma vastauksensa: ”Miespolo ei tiennyt. Hän ei tiennyt antavansa siunauksensa saatanalle. Ei häntä voi syyttääkään. Hän teki omasta mielestään oikein. Hän ei tajunnut, että saatana makasi siinä”, Flynn sopertelee hermostuneesti liikehtien. Kaikkien vuosikymmenien jälkeenkin hän taistelee kyyneliä vastaan.
Arvioitu dokumenttisarja: Murder Among the Mormons (2021). Ohjaus Jared Hess ja Tyler Measom. 3 osaa. Netflix.