Sielukas robotti ja hänen luojansa puhuvat kuoleman väistämättömyydestä. Kuva: The Walt Disney Company Nordic

Tunteellinen robotti

Mitä jos robotti olisi samalla tavalla tietoinen kuin ihminen – siis oikeastaan sielun omaava robotti? Se ajattelisi, oppisi, tuntisi kuten ihminen. Se olisi jotakin enemmän kuin stereotyyppinen tekoäly, ehkä. Chappie-elokuvan suuri idea on tietoisuuden antaminen robotille. Robotilla on oma luojansa, joka antaa hänelle elämän.

Chappie on alun perin eteläafrikkalaisiin poliisivoimiin kuuluva poliisirobotti Scout 22, joka on menossa romutettavaksi poliisioperaatiossa saamiensa peruuttamattomien akkuvaurioiden vuoksi.  Robotteja valmistavan johannesburgilaisen Tetravaal-yhtiön kunnianhimoinen pääsuunnittelija Deon Wilson (Dev Patel, Slummien miljonäärin päähenkilö) onnistuu kuitenkin samoihin aikoihin kehittämään keinotekoisesti ”tietoisuuden”, jota hän päättää kokeilla Scout 22:een.

Eräiden yhteensattumien vuoksi Wilson ja hänen robottinsa päätyvät pikkurikollisten käsiin. Säästääkseen henkensä Wilson siirtää robottiin kehittämänsä tietoisuuden. Kun robotti herää eloon, se on pikkulapsen kehitysasteella. Sen luottamus pitää voittaa, sille pitää opettaa kieltä ja niin edelleen. Naispuolinen rikollinen Yo-Landi (Yolandi Visser), jota robotti alkaa pitää äitinään, antaa sille nimen Chappie.

Robotinkin täytyy joskus saada olla omassa rauhassaan. Kuva: The Walt Disney Company Nordic

Robotinkin täytyy joskus saada olla omassa rauhassaan. Kuva: The Walt Disney Company Nordic

Rikolliset eivät ole kiinnostuneita niinkään ainutlaatuisesta tietoisesta robotista kuin sen potentiaalista rikosten tekemisessä. Wilson on kuitenkin vannottanut Chappieta, että se ei voi osallistua rikoksiin eikä tappaa ketään. No, kierot rikolliset onnistuvat tietenkin huijaamaan lapsenomaista Chappieta, ja siitä tuleekin varsin tehokas rikoskumppani, joka kiroilee melkein kuin merimies ja kantaa kaulassaan blingiä.

Juonta ei ehkä kannata kovin paljon enempää paljastaa. Riittäköön tieto, että Wilsonilla on firmassaan kilpailija, Vincent (Hugh Jackman), joka haluaisi, että hänen kehittämänsä toisenlainen poliisirobotti pääsisi samoille apajille kuin scoutit. Hän on valmis likaisiin temppuihin tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Chappien on ohjannut aiemmin elokuvat Disctrict 9 ja Elysium tehnyt eteläafrikkalainen Neill Blomkamp. Hän osaa kuvata dystooppisia tulevaisuuden kaupunkiympäristöjä ja koneiden/laitteiden kasvavaa roolia ennen ihmisille kuuluneiden tehtävien hoidossa. Hänen seuraava projektinsa on Alien-elokuvasarjan uuden osan tekeminen, mikä sopinee hänen kyvyilleen oikein hyvin.

Chappie on ensisijaisesti viihdettä. Siinä on toimintaa, huumoria, sentimentaalisuutta. Blomkamp osaa yhdistellä niitä taitavasti. Suuri idea, yhtäältä tietoisuuden keinotekoinen valmistaminen ja toisaalta sen siirtäminen ”pesästä” toiseen, on aina välillä kutkuttavasti esillä, mutta sitten se taas jää metelin alle. Toistaiseksi elokuvissa kaikkiaan on taidettu kuvata tekoälyä tai keinotietoisuutta joko uhkaavana tai uhattuna. Nämä ovat hieman kaavamaisia lähestymistapoja, ja tilaa on vielä muunkinlaisille käsittelyille. Millainen  mahtaa olla 33 vuotta sitten valmistuneen Blade Runnerin valmisteilla oleva jatko-osa? Päästäisiinkö siinä nextille levelille?

Arvioitu elokuva:
Chappie. Ohjaus: Neill Blomkamp. Pääosissa: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Watkin Tudor Jones, Yolandi Visser, Jose Pablo Contillo. Kesto 2 t. Ensi-ilta 6.3.2015.
Artikkelikuvassa sielukas robotti ja hänen luojansa puhuvat kuoleman väistämättömyydestä. Kuva: The Walt Disney Company Nordic


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.