Presidentti Donald Trump vähät välittää poliittisesta korrektiudesta. Hän väittää, että poliittinen korrektius ja arvonihilistinen ”ei-totuuksia” -kannattavan liberaalin etulinjan toiminta aikaansaivat Amerikan surkean tilanteen. Liberaali, vihreäksi kutsuttu, linja ja ”ei töitä” -kehityssuunta synnyttivät hitaasti kytevän, mutta voimakkaan, kansalaisten katkeroitumisen. Tilanteessa, jossa puolet kansasta vihasi toista puolta kansaa, ilmestyi pelastajaksi Trump, supermies, joka lupasi palauttaa Amerikan suureksi ja yhtenäiseksi kansakunnaksi.
Amerikkalainen filosofi ja psykologi Ken Wilber (1949–) esittää kirjassaan Trump ja totuuden jälkeinen maailma (2018), että yhtä aikaa monien amerikkalaisten katkeroitumisen kanssa vaikutti valheellinen ”tasa-arvoisuuden” uskomuksen eetos. Friedrich Nietzschen (1844–1900) mukaan ressentimentin eli katkeroitumisen aiheuttaa esimerkiksi se, että kielletään eroavuudet, vaikka tosiasiassa aina on ”suurempia ja ”pienempiä” asioita ja ihmisiä.
Ressentimentin käsite kuvaa hyvin sitä elämänkaunaisuutta, joka syntyi Amerikassa liberaalien tasa-arvopuheista ja siitä hokemasta, että tasavertaiset kansalaiset ansaitsevat välittömän ja täydellisen voimaantumisen. Samanaikaisesti monilta vietiin mahdollisuus työhön ja itsensä toteuttamiseen. Se aikaansai kärsimystä, joka puolestaan synnytti kansalaisten katkeruuden ja vihan vallanpitäviä kohtaan. Samalla tavoin kuin Nietzsche piti suurta osaa eurooppalaista kulttuuriperintöä huijauksena, Trump sanoo liberaalien perinnön olevan niin vaarallista, että se on tuhottava.
Trumpin toiminta on varsin provokatiivista. Nietzschen keskinkertaisuutta halveksivaa yli-ihmisoppia seuraten hän väittää liberaalien laumaeläinmoraalin olevan Amerikan menestyksen esteenä. Trump vaatii näennäissuvaitsevaisen moraalin hylkäämistä, koska se johtaa kansalaiset katkeruuteen, vihaan ja lopulta apatiaan.
Trump vaatii ”oikeudenmukaisen” vallantahtonsa mukaista ylivertaista asemaa ja yhteiskunnallisten toimintatapojen muutosta. Nietzschen yli-ihmisen tavoin hän julistaa, hyökkää ja säätää lakejaan. Trump ei neuvottele, vaan twiittaa ylimielisesti ”totuutensa” maailmalle. ”Muurit rajoille!”, torvi toitottaa.
Toisaalta Trump näyttää olevan kuin Amerikan mytologian pirullinen kujeilijahahmo, trickster, joka rikkoo sääntöjä, kerskailee ja metkuilee. Trickster on hyvän ja pahan tuolla puolen eikä tunnusta yhteiskunnan sääntöjä. Hän on usein lapsellinen, ahne, himokas ja ilkeä, mutta myös ystävällinen, avulias, nokkela ja viisas. Trickster on toisinaan pellemäinen, kömpelö ja hassu, mutta taitavana pelurina hän omaa yleensä hämmästyttävät selviytymiskyvyt.
Onko Trump yli-ihminen vai ovela trickster? Tuskin ihan kumpaakaan, mutta taitavasti hän on neuvonantajineen kutonut juonensa. Trump näyttää pelottavan hyvin tietävän, miten hallitaan ja pidetään kurissa miljoonien ihmisten mielet. Siinä on maailmanjohtajille, meille kaikille, haastetta kerrakseen.