Vartija on 124-vuotias kulttuurilehti, joka lienee elänyt parhaimmat vuotensa Erkki Niinivaaran päätoimittajakaudella 1950– ja 60-luvuilla. Aktiivisesti ja kriittisesti uskosta ja kulttuurista keskustelevaa joukkoa on paljon edelleenkin, mutta linjalleen uskollisen Vartijan tilaajaluvut ovat vähentyneet sukupolvenvaihdoksen myötä. Levikin kasvattamisessa tällaista pientä kulttuurilehteä eivät auta lehti-ilmoitukset, markkinointitempaukset, eivätkä edes silloin tällöin järjestettävät yleisötilaisuudet.
Niinpä me olemme päätoimittajina miettineet, mikä neuvoksi. Olemme päätyneet siihen, että pitää tehdä lisää työtä ja paremmin vielä sekin, mikä tehdään. Ja toiseksi tarvitaan viidakkorumpu kertomaan, mitä on saatu aikaan.
Budjettimme on tilaajien ja valtionavun turvin pysynyt vuodesta toiseen kutakuinkin samana. Meillä ei ole varaa painaa eikä postittaa tämän enempää, mutta me pystymme antamaan tilaajillemme ja kirjastoissa istuville lukijoillemme toisenlaisen lahjan. Te saatte lehdelle uuden nettisivun www.vartija-lehti.fi, jossa on blogeja ja muuta aineistoa, vähitellen myös lehden vanhoja numeroita elektronisessa muodossa. Ja ennen kaikkea te saatte kesäksi ladata itsellenne e-kirjan sivuston kautta. Ellei mitään odottamatonta tapahdu, kirja on saatavilla tuosta osoitteesta siinä vaiheessa, kun tämä lehden numeron kolahtaa postilaatikkoon.
Ajatus on tämä. Me alamme tästä keväästä alkaen julkaista Tolle lege!–nimistä e-kirjojen sarjaa ja toimittaa niitä yhden vuodessa. Kirjasarjan aihepiireinä ovat ihminen, usko ja kulttuuri, joiden raajapintoja ja kipupisteitä lehtemme on vuosia tottunut tutkailemaan. Olemme ajatelleet mennä kirjasarjassamme suoraan asiaan aivan kuin lehdessäkin. Meitä kiinnostavat kiistanalaiset ja vahvoja reaktioita herättävät asiat, jotka eivät parane vaikenemalla tai kotiin päin vetämällä vaan käymällä kohti, tutkimalla ja keskustelemalla. Ihmisyyteen kuuluu hävytön uteliaisuus, uskoon rehellinen epäilys ja kulttuuriin tinkimätön kriittisyys. Jos Vartijasta aika jättää, emme tiedä, missä kristillisessä lehdessä lukijat voisivat lähteä tällaiseen seikkailuun. Joten olemme päättäneet jatkaa niin kauan kuin lehdessä henki pihisee.
Ensimmäinen e-kirjamme on artikkelikokoelma Konservatiivit ja liberaalit, jossa avataan kriittisesti kahta viimeaikaisen kirkollisen keskustelumme ydintermiä. Kummankaan termin määrittely ja käyttö ei ole yksiselitteistä eikä usein edes kovin loogista, minkä huomaa nopeasti millä tahansa keskustelufoorumilla, jolla termejä käytetään. Sen vuoksi halusimme sukeltaa vähän syvemmälle käsitteiden maailmaan ja löytää niiden käyttöön sekä sisältöön uusia näkökulmia, jotka voisivat kenties tuoda vastakkaisia osapuolia hieman lähemmäs toisiaan tai edes hiukkasen liennyttää kärjistyneitä kantoja. Odotamme mielenkiinnolla kirjamme herättämiä reaktioita. Ennen muuta haluamme kiittää kaikkia kirjoittajia, jotka lähtivät toteuttamaan hanketta!
Vartijan sähköistyminen ei ole jäänyt e-kirjaan. Meillä on myös uusi Facebook-sivu, jossa julkaisemme ja kommentoimme linkkejä mielenkiintoisiin ja ajatuksia herättäviin juttuihin, joiden aiheena ovat uskonnolliset kysymykset laajasti ymmärrettynä. Tervetuloa ”tykkäämään” sivuista ja kommentoimaan juttuja!
Tässä numerossa ovat huomattavassa asemassa keskustelupalstan jutut. Vartijalta toivotaan vähän väliä aktiivisempaa roolia kirkollisen keskustelun virittäjänä ja käyjänä. Se onkin luonnollisesti alati mielessämme ja tarjoamme mielellämme tilaa sille. Toivotamme kirkollisen keskustelun kentälle tervetulleeksi myös uuden sähköisen aikakauskirjan Kirkonkellarin, joka ohjelmansa mukaisesti julkaisee kirjoituksia kirkosta, yhteiskunnasta, kulttuurista ja politiikasta. Vartijan ja Kirkonkellarin kiinnostuksen kohteet ovat epäilemättä usein hyvin samankaltaisia, mutta uskomme, että kummallekin julkaisulle riittää hyvin elintilaa.
Niin ja lopuksi vielä se viidakkorumpu. Hyvät tilaajat ja muut lukijat, kertokaa lähimmäisillenne, mitä kaikkea ihmeellistä Vartijan tilaajalle ja lukijalle tarjotaan. Meille sen sijaan voitte kertoa, mitä pitäisi tehdä toisin.
Aurinkoista lukukesää!
Mikko ja Matti
Vartijan 2/2012 pääkirjoitus.