Ihminen on tämän hengelliseksi ja teologiseksikin luokitellun teoksen mukaan…
Sankari, taiteilija, tutkimusmatkailija, alkemisti, uskoja, näkijä, tekijä, nautiskelija, romantikko.
Ainakin, jos yksilö onnistuu löytämään nämä aspektit itsestään ja uskaltaa unelmoida. Teos johdattaa lukijaa matkalle omaan luovuuteen.
El Salvadorista kotoisin oleva kirjailija McManus aloittaa muistelemalla Noah Samaraa, jonka kanssa istui iltaa Ashurassa, Tansaniassa. Noah on MacManuksen mukaan Worldspacen, suuren radio-verkoston, perustaja. Worldspace olisi teoksen mukaan kerännyt puolessatoista vuodessa 1,5 miljardia dollaria auttamaan kansalaisia. Hänen unelmastaan tuli siis jotain suurempaa?
Teos muistuttaa siitä tärkeydestä, että jaksaisi unelmoida sellaisesta, mitä ei vielä ole. Tämä erottaa kristityt buddhalaisista, joiden tulee keskittyä menneen ja tulevan sijaan nykyiseen hetkeen. Kristittyjen tulisi McManuksen mukaan uskaltaa unelmoida juuri nimenomaan tulevasta, vaikka menneisyydessä ja nykyisyydessä olisikin epäonnistumisia ja pettymyksiä, jotka vetävät huomion puoleensa. Kuitenkin tulisi unelmat osata erottaa fantasioista. Suoria vastauksia teos ei kuitenkaan tarjoa siihen, miten tämä tulisi tehdä ja siinä onkin harmillinen puute.
Täysin hereillä inspiroi lukijaa etsimään ja löytämään unelmiaan ja olemaan luova tässä prosessissa:
”Mitä suurempia ihmiset unelmoivat, sitä suurempaa elämää he yleensä elävät. Tähän yhtälöön ei ole edes vielä lisätty Jumalaa. Kun alat ymmärtää olevasi ytimeltäsi hengellinen olento, alat käsittää, miksi tarvitset kaiken luovuuden Lähteen toimintaa elämässäsi elääksesi Jumalan sinulle antamat mahdollisuudet täysillä todeksi.”
Teoksessa on runsaasti esimerkkejä niin oikeasta elämästä (jopa niin hurjia, että vähemmästäkin miettii, voivatko ne olla edes tosia!) sekä Raamatusta. McManus epäilemättä tuntee Raamattunsa ja osaa soveltaa sitä luovuuden kontekstiin. Hän nostaa esiin erityisesti erilaisia henkilöitä ja henkilöiden välisiä suhteita Raamatusta kunkin luvun kontekstissa. Muun muassa Pietarin ja Corneliuksen kohtaaminen oli tulevan kannalta hyvin tärkeä tapahtuma, mikä muutti historiaa. Jeesus Nasaretilainen saa myös oman suuren sijansa.
Kansainvälisyys on myös yksi Täysin hereillä -teoksen eduista. Esimerkit tulevat eri mantereilta, joissa McManus on matkustanut tai työskennellyt; usein esimerkit ovat Afrikasta, mutta myös muita maanosia ja maita on edustettuna.
McManus esitellään takakannessa seuraavasti: McManus on pappi, kirjailija, puhuja. Hän on perustanut Awaken-liikkeen, joka tavoittaa ihmisiä ympäri maailmaa luovuuteen liittyen ja on Los Angelesin Mosaic Church -seurakunnan johtava pastori. Mitä ilmeisemmin Mosaic-yhteisö on luova mutta nuorekas, sillä McManuksen mukaan 90 prosenttia yhteisöstä on energiaa ja 10 prosenttia kokemusta. Yhteisön keski-iäksi hän arvioi 25 vuotta.
Teoksessa lienee suomalaiseen makuun aika paljon amerikkalaista henkeä ja eteneminen on hieman pomppivaa. Onhan se varmaan ihan taiteellisesti tehty sellaiseksi. Ajatuksia Täysin hereillä kuitenkin herättää ja niille, joissa elää pieni taiteilija, teos on oikein mukavaa luettavaa.
McManukselta on ilmestynyt myös uudempia teoksia.
Arvioitu teos:
Erwin Raphael McManus: Täysin hereillä: Tulevaisuus odottaa sinussa (Wide awake). Suom. Paula Erkintalo. Helsinki: Päivä Osakeyhtiö, 2010. 269 s.