Woman At War. Kuva: Season Film Festival.

Season Film Festival

Kevätauringon mukana tulee jo seitsemättä kertaa Season Film Festival! Helsingissä 28.–31.3.2019 järjestettävällä elokuvafestarilla on tuttuun tapaan mahdollista nähdä elokuvia, joita ei kotimaisissa teattereissa muutoin näe sekä tietenkin ennakkoon uutuuksia, jotka saadaan Suomen valkokankaille myöhemmin tänä vuonna.

Näytökset ovat Bio Rexissä, Maximissa ja Kinopalatsissa. Ohjelmisto ja aikataulut löytyvät täältä.

Puheenvuoroja yhteiskunnasta, näkökulmia maailmaan ja ihan tietenkin viihdettä – sitä Season film festival tarjoaa.

Ohjelmistossa on erittäin kiinnostava Can you ever forgive me?, tositapahtumiin perustuva draamakomedia kirjailija Lee Israelista, joka väärensi kuolleiden kuuluisuuksien kirjeitä. Pääroolista on suitsutusta ja palkintoehdokkuuksia saanut Melissa McCarthy

Myös tosipohjainen A Private War kertoo Marie Colvinista (Rosamund Pike). Nyt jo edesmennyt sotajournalisti reissasi monille vaarallisille kriisialueille ja teki työtään paikoissa, joihin harva uskalsi lähteä. Colvin kuoli työtehtävissä Syyriassa vuonna 2012.

Näiden lisäksi ohjelmistosta voi nostaa suositusten kera esilleseuraavat poiminnat.

Woman at War

Kapina ei ole iästä kiinni. Halla on raivoissaan, vaikka kuorokaverit eivät sitä edes huomaa. Hän on keski-ikäinen, kaupunkilainen voimanainen, joka tietää, mitä tahtoo, ja hän tahtoo tapella Islannin markkinoille ilmaantuneita ylikansallisia energiyhtiöitä vastaan ja avata myös toisten silmät.

Massiiviset voimalinjat halkovat upeita, karuja Islannin maisemia. Arkityönsä lomassa Halla vetää ylleen vaelluskamat ja hiipii jousen, nuolen, naamarin ja räjähteiden kanssa maalle hajottamaan voimalinjoja. Samoille aukeille Hallan kanssa osuu usein ulkomaalainen polkupyörämatkailija, joka joutuu toistuvasti ja tahtomattaan tekemisiin terroristia jahtaavan virkavallan kanssa. Kun media kuohuu terroristispekuloinnista, Halla napsauttaa tuikeasti television kiinni ja jatkaa.

Lisäksi Halla toivoo adoptiolasta ja saakin tiedon ukrainalaisesta tytöstä, jonka hän voisi adoptoida. Hallan kilpajuoksu virkavallan kanssa vaikuttaa myös adoptioprosessiin, ja hän joutuu punnitsemaan valintojaan.

Woman at War on yhtä aikaa hauska, osuva ja outo. Erikoinen, mutta lämminhenkinen. Vinoa tunnelmaa tuo hauska, kommentoiva toteutus musiikissa: Hallan edesottamusten taustalla kulkee muusikkoryhmä, joka antaa rytmin ja vireen kapinallisille toimille.

Halla on aivan mainio päähenkilö, ja muutkin keskushenkilöt saavat katsojan myötätunnon puolelleen. Halldóra Geirharðsdóttir tekee elokuvassa onnistuneen kaksoisroolin esittäessään Hallan lisäksi tämän kaksoissiskoa.

Traileri YouTubessa: https://youtu.be/U2v3_jHrvBQ

Woman at War (Kona fer í stríð. Islanti, Ranska, Ukraina). Ohjaus: Benedikt Erlingsson. Käsikirjoitus: Ólafur Egilsson, Benedikt Erlingsson. Rooleissa: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Jörundur Ragnarsson, Juan Camillo Roman Estrada.

Blindspotting

Blindspotting kuvaa rennolla mutta tarkalla otteella, miten samoilla Oaklandin kaduilla touhuavat kaverukset tuntuvat olevan erilaisissa todellisuuksissa vain erilaisen ihonvärinsä vuoksi.

Collin (Daveed Diggs) ja Miles (Rafael Casal) hengailevat ja tekevät hommia muuttofirmassa. Kotikaduilla tapahtuu yhtä sun toista, maailma muuttuu eivätkä tututkaan asiat ole enää niin kuin ennen.

Collinin ehdonalaista on jäljellä enää muutama päivä, kun hän liikennevaloissa seisoessaan näkee, miten poliisi ampuu pakenevaa miestä selkään. Silminnäkijä mikä silminnäkijä, mutta tapauksesta ilmoittaminen saattaisi viedä Collinin takaisin telkien taakse. Mitä tehdä? Muutenkin kaidan tien pitäminen on hankalaa, kun kaveriporukan arjessa käsiaseet ja katuväkivalta ovat jatkuvasti läsnä.

Blindspotting. Kuva: Season Film Festival.

Blindspotting. Kuva: Season Film Festival.

Keskushahmojen epätasaiseen elämään kuuluu rikoksia ja väkivaltaa, mutta silti elokuva on draamakomedia, joka hymyilyttää ja raastaa. Miesten keskinäiset välit ovat hauskat ja lämpimät, mutta jatkuva epävarmuus valintojen ja todellisuuden välissä kasvattaa epämiellyttävää tunnetta siitä, että asiat eivät tule päätymään hyvin.

Blindspotting tarkastelee isoja ja vaikeita yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kysymyksiä tarkkanäköisesti, virkistävän irtonaisella otteella.

Traileri: https://youtu.be/-9-HBqVbtTo

Blindspotting (Yhdysvallat). Ohjaus: Carlos López Estrada. Käsikirjoitus: Rafael Casal, Daveed Diggs. Rooleissa: Janina Gavankar, Jasmine Cephas Jones, Daveed Diggs, Rafael Casal.

Carmen & Lola

Carmen & Lola on herkkä, kaunis ja rosoinen tarina moninkertaisesti vähemmistössä elävistä nuorista naisista. Lola on teinityttö ja romani Espanjassa, jossa romaniyhteisö elää vähemmistönä. Lolan perheen ja lähipiirin kautta kuvataan, miten jokseenkin tiivis yhteisö vaalii omia perinteitään ja tapojaan.

Lolaa, kuten muitakin nuoria kasvatetaan yhteisön naisille asettamiin tiukkoihin normeihin ja odotuksiin: jäät kotiin, olet hyvä vaimo, laitat ruokaa, hoidat lapset. Voit ehkä hankkiutua kampaajaksi ennen perheen perustamista.

Lolan äiti osaa hädin tuskin lukea, isä pitää jöötä. Yhteisön ja perheen odotukset ahdistavat Lolaa, jonka päivät kuluvat koulun lisäksi kirkolla ja vanhempien apuna torikojulla. Vanhemmista ei oikein tiedä, haluavatko he tyttärensä kouluttautuvan ja tavoittelevan suuria vai pysyvän normeissa ja naapurustossa. Mutta sen tietää sekä katsoja että Lola itse, ettei tyttöjen välistä rakkautta hyväksytä.

Carmen y Lola. Kuva: Season Film Festival.

Carmen y Lola. Kuva: Season Film Festival.

Lola näet ihastuu naapuritorikojun tyttöön Carmeniin. Carmen on kihlautumassa taholleen, ja perheet järjestävät nuorelleparille värikkäät, kimaltavat ja äänekkäät juhlat. Juhlahumun laannuttua tytöt tapailevat salaa. Ensin Carmen ajautuu epäilemään kihlaustaan, ja lopulta nuorten naisten suhde paljastuu. Ennen kokematon rakkaus ja yhteisön perinteet lyövät yhteen raivokkaasti, eikä mikään ole sen jälkeen entisellään.

Traileri

Carmen & Lola (Carmen y Lola, Espanja). Ohjaus: Arantxa Echevarria. Käsikirjoitus: Arantxa Echevarria. Rooleissa: Moreno Borja, Rosy Rodríguez, Zaira Romero, Rafaela León.

The Old Man & the Gun

Tässäpä erikoinen henkilö ja erikoinen pieni tarina hänen elämänsä jälkipuoliskolta. Forrest Silva ”Woody” Tucker (1920–2004) oli ammattirikollinen ja ammattikarkuri: elokuvassa hänen kerrotaan karanneen vankilasta 16 kertaa, tosielämässä tapauksia on ehkä useampikin, kuka tietää.

Elokuva kertoo jo ikämiessarjaan siirtyneestä Tuckerista, joka on vastikään paennut vankilasta ja tekee sekä yleisöä että virkavaltaa hämmentävää pankkiryöstöjen sarjaa. Mutta miksi, edelleen? Mitäpä sitä muutakaan, jos jonkin asian osaa todella hyvin.

Tucker oli erikoinen persoona, mutta ilmeisen hyvätapainen sellainen. Ryöstönsä hän hoiti kuin herrasmies ikään, lempeästi ja sivistyneesti keskustellen. Elokuva esittää hänet supliikkina, kohteliaana ja kaikin puolin miellyttävänä miehenä, jonka kanssa olisi mukava rupatella ja istua iltaa.

The Old Man And The Gun. Kuva: Season Film Festival.

The Old Man And The Gun. Kuva: Season Film Festival.

Charmantin Tuckerin rooli on täydellinen ja sangen tyylikäs jo 82-vuotiaalle, juonteikkaalle Robert Redfordille, joka on ilmoittanut tämän olevan hänen viimeinen roolityönsä.

The Old Man and The Gun on elokuva vanhanaikaisten, pienten rikoselokuvien ja suurten persoonien ystävälle. Tässä ei rähistä eikä rymistellä, vaan miellyttävä herrasmies kätkeytyy lierihattunsa ja tekoviiksiensä varjoon ja jallittaa pankinjohtajia ja poliisietsiviä. Hykerryttävää, mutta ei hengästyttävää.

Traileri https://youtu.be/d7rlUe-Thvk).

 

The Old Man & the Gun (Yhdysvallat). Ohjaus: David Lowery. Käsikirjoitus: David Lowery, David Grann. Rooleissa: Danny Glover, Sissy Spacek, Casey Affleck, Robert Redford.

Artikkelikuvassa Woman at War. Kuva: Season Film Festival.


Avatar photo

About

Kirjoittaja on kustannustoimittaja ja vapaa toimittaja, tarkkailija ja päiväuneksija, joka pukeutuisi mielellään supersankariviittaan.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.