STT uutisoi sunnuntaina 17.5.2015 kauppaketju Prisman ottaneen myyntiin Matti Rossin Venäjä-mielisen propagandakirjan Raunioista nousee Donbass. Teoksen kustantajaksi on ilmoitettu Donetskin kansantasavallan suurlähetystö, eli julkaisun takana käytännössä on dosentti Johan Bäckman. STT oli haastatellut S-Verkkokauppa-yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Branderia, jonka mukaan ”S-ryhmä ei millään tavalla ota kantaa niihin mielipiteisiin, joita kirjailijat teoksissaan esittävät”. Branderin mukaan yhtiölle on tärkeää, että teokset eivät loukkaa Suomen lakia, mutta muuten sisältö kuulu ilmaisuvapauden piiriin. Hän korostaa, että kyseessä on Prisman laaja toimitusmyyntivalikoima, jota he myyvät yhdessä kumppanin kanssa ja vain toimittavat asiakkaalle. Prisma ei siis osta ja varastoi valikoimaa etukäteen.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kyseistä kirjamyyntiä kritisoidaan. Vuonna 2012 Prisma otti myyntiin muun muassa hollantilaisen kallonkutistajan Gerard J. M. van den Aardwegin homojen eheytymiseen tähtäävän teoksen sekä antisemitistisen David Duken kirjan Juutalainen ylivalta. Tuolloin Ilkka Brander sivuutti vastuun samoin ajatuksin: S-ryhmä ei kaupallisena toimijana halua ottaa kantaa kirjojen sisällössä esiintyviin mielipiteisiin tai kannanottoihin. Vaikka Branderin mukaan kyseessä on yleisesti käytössä oleva malli, herättää Prisman toiminta silti kysymyksiä. Eikö yritys ole lainkaan tietoinen tai vastuussa valitsemistaan kumppaneista? Kun muualla kaupan alalla eettiset valinnat korostuvat entistä enemmän, onko kirjallisuus sellainen ala, jossa sananvapauden nimissä kaupalta katoaa kaikki vastuu?
Keskustelua vastaavasta aiheesta on käyty muutama viikko sitten myös Virossa, jossa maan suurin kirjakauppaketju Apollo otti myyntiin uudelleen painetun, alun perin vuonna 1920 julkaistun pilapiirtäjä Gorin juutalaisvastaisen kirjan Worstiwalmistaja Haim (”Makkarantekijä Haim”). Kyseessä on groteski karikatyyri epämiellyttäväksi kuvatusta Haim-nimisestä juutalaisesta, joka jauhaa kissoja makkaroiksi ja myy niitä. Apollo kutsui mainostekstissään teosta legendaarisen virolaisen pilapiirtäjän klassikkoteokseksi. Markkinointipäällikkö Liisi Paas perusteli päätöstä ottaa kirja mukaan kaupan valikoimaan sillä, ettei Gorin tuotantoa ole nykyisin saatavilla.
Gorin kirjan julkaisi suomalaisen natsipropagandistin Risto Teinosen Tartossa toimiva kustantamo Haamer (”Vasara”). Teinonen on jo vuosia markkinoinut natsi-ideologiaansa, ja hänelle on rasistisen ja äärioikeistolaisen toimintansa vuoksi asetettu muun muassa maahantulokielto Latviaan. Teinonen on myös keskeinen henkilö itseään kansainväliseksi kansallissosialistiseksi veljeskunnaksi kutsuvassa La Colonia -yhdistyksessä. Kyseinen veljeskunta harjoittaa myös kustannustoimintaa, ja helmikuussa 2014 Kotimaa24 julkaisi uutisen, jonka mukaan La Colonia oli aikeissa julkaista Suomessa Martti Lutherin kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan.
Uskonpuhdistaja Lutherin teos Von den Juden und ihren Lügen ilmestyi vuonna 1543 sen jälkeen, kun juutalaisten oli väitetty harjoittavan käännytystä ja kristittyjen ympärileikkaamista. Luther oli muutenkin varsin katkeroitunut juutalaisiin. Hän kun oli odottanut juutalaisten automaattisesti kannattavan hänen uudistuksiaan. Merkittävimmän yleisönsä Lutherin kirja löysi viisi sataa vuotta myöhemmin natsi-Saksassa, missä sitä käytettiin keskeisenä juutalaisvastaisen propagandan välineenä.
Juutalaisista ja heidän valheistaan myös suomennettiin ja sen julkaisi fanaattisella Hitleriä ylistävällä esipuheella varustettuna äärioikeistolainen Kustannus Oy Vasara vuonna 1939. Teksti oli kuitenkin saksantaitoisille kirkonmiehille jo entuudestaan tuttu, joten suomennos ei löytänyt lukijoita, ei tuolloin eikä myöhemminkään. Luultavimmin tästä johtuen muutamat antisemiitit ovat halunneet antaa ymmärtää, että kirjan olemassaoloa on jollain lailla salailtu. Nyt ”salailu on päättynyt” ja Prisma on ottanut tämän kirjan valikoimaansa vuoden 2014 lopulla.
Prisman verkkosivuilla uudelleen julkaistun kirjan mainostekstissä viitataan varsin samanlaiseen perusteeseen kuin minkä markkinointipäällikkö Paas esitti Gorin teoksen kohdalla: ”Tämä kirja on muuttunut suureksi harvinaisuudeksi.” Peruste on mitä luultavimmin kustantaja-yhteistyökumppani Teinosen käsialaa.
Toimitusjohtaja Brander puolustaa luultavasti kyseisen teoksen levitystä samalla tavalla kuin muidenkin kirjojen kohdalla. Lutherin teoksesta täytyy kuitenkin huomioida, että se kipuaa varsin lähelle rikosnimikettä ”kiihotus kansanryhmää vastaan”. Esimerkiksi käy Lutherin näkemys siitä, kuinka kristittyjen tulisi pelastaa sielunsa ”juutalaisista, se on, Perkeleestä ja ikuisesta kuolemasta”:
”Ensiksi, että heidän synagogansa poltettakoon tulella ja heittäköön siihen lisäksi, kuka vain voi, tulikiveä ja pikeä: ken helvetintultakin voisi heittää lisäksi, olisi myös hyvä.
Toiseksi, että heiltä otettakoon pois kaikki heidän kirjansa, rukouskirjansa ja Talmudinsa, myöskin koko Raamattu, eikä lehteäkään jätettäkö jäljelle, ja säilytettäköön niitä varten, jotka tekevät parannuksen. Sillä he käyttävät kaikkea tätä Jumalan Pojan pilkkaamiseen, se on, itsensä Isän Jumalan, taivaan ja maan Luojan (kuten on sanottu), eivätkä koskaan tule sitä toisin käyttämään.
Kolmanneksi, että heitä kiellettäköön meidän luonamme ja maassamme julkisesti Jumalaa ylistämästä, kiittämästä, rukoilemasta ja opettamasta ruumiin ja hengen menettämisen uhalla. Tehkööt sitä omassa maassaan tai missä vain voivat, niin ettei meidän kristittyjen tarvitse sitä kuulla, eikä siitä tietää. Syy: heidän ylistämisensä, kiittämisensä, rukoilemisensa ja opettamisensa on pelkkää jumalanpilkkaa…
Neljänneksi, että heiltä kiellettäköön Jumalan nimen lausuminen meidän korvaimme kuullen, sillä me emme voi sitä hyvällä omallatunnolla kuulla emmekä sietää…”
(Käännös Kustannus Oy Arkin Luther CD-ROM:ltä, jota on varmasti saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista)
Näitä ohjeita Luther ei ilmeisesti tarkoittanut vertauskuvallisiksi ja asia herättää näin rikosoikeudellisia kysymyksiä. Lutherin katkera teksti irrotettuna historiallisesta kontekstistaan toimi ennen ja varmasti sopii nykyisinkin vallan mainiosti kansallissosialistien propagandan välineeksi. Tämän levittämiseksi väylän ovat tarjonneet nyt ainakin kauppaketju Prisma sekä Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa Adlibris.
Kun tarkastelee listaa La Colonian ja Haamerin julkaisemista kirjoista, voi vain ounastella, että pian kustannuslistalla on vaikeasti hankittavissa oleva klassikko Siionin viisaiden pöytäkirjat. Onkohan Prisma kiinnostunut tarjoamaan sillekin markkinointikanavan?
Artikkelikuvaan on koottu jutussa mainittujen kirjojen kansikuvia.