San Andreas on elokuva, jota luultavasti lähdetään katsomaan yhdestä erityisestä syystä: siinä on komeat tehosteet. Tuskin kukaan odottaa elokuvalta oivaltavaa ihmissuhdekuvausta tai syvällistä eksistentiaalista pohdintaa. Elokuvan tähtenä on Dwayne Johnson, joka tunnetaan paremmin painitaiteilijanimellään The Rock. En usko, että moni lähtee vain hänen takiaan tätä katsomaan.
Nimi viittaa Kaliforniassa sijaitsevaan San Andreasin siirtovyöhykkeeseen, joka sijaitsee Pohjois-Amerikan ja Tyynenmeren mannerlaattojen rajalla ja jonka alueella esiintyy usein maanjäristyksiä, onneksi viime vuosikymmeninä melko pieniä. Viimeinen suuri ja paljon tuhoa aiheuttanut järistys oli vuonna 1906. Seuraavan suuren mullistuksen tuloa ennustetaan vähän väliä. Elokuvassa se viimein tapahtuu, ja huonostihan siinä käy.
Niistä tehosteista. Maa vajoaa, nousee ja repeilee, padot ja rakennukset hajoavat, tornit kaatuvat, tulipalot raivoavat, ja lopulta tsunami heittää laivoja raunioihin. Se on saatu näyttämään vaikuttavalta ja melko uskottavalta.
Maanjäristys on aiheena Hollywoodille melko turvallinen siinä mielessä, että sen yhteydessä ei tarvitse miettiä sitä, liittyykö tuho ilmastonmuutokseen, joka on Yhdysvalloissa poliittisesti hyvin kiistelty aihe. Elokuvaa voivat katsoa yhtä turvallisin mielin sekä republikaanit että demokraatit. Näin nyt vain käy, eikä sille kukaan voi mitään.

Dwayne Johnson on lähes yli-inhimillinen pelastusmies, joka yrittää pitää perheensä hengissä. Kuvan copyright: Warner Bros Entertainment Inc.
Elokuvassa ei nähdä uskonnollisia saarnamiehiä tai profeettoja, jotka julistaisivat kaiken olevan Jumalan kosto vaikkapa homoliittojen sallimisesta tai muusta vastaavasta. Jumala mainitaan vain usein toistuvissa ”oh my God” -repliikeissä. Juoneen kuuluu päähahmon kamppailu vaimonsa ja tyttärensä pelastamiseksi, ja vaikka siinä viritetäänkin jännitys varsin korkeisiin tehoihin, elokuva ei jotenkin vain kosketa tunnetasolla.
Tällaiset katastrofielokuvat ovat lajina mielenkiintoinen ilmiö. Ne ovat usein yhdistelmä viihdettä, varoitusta ja opetusta. Ne ikään kuin valmistavat ihmisiä ajatukseen, että apokalyptinen tuho on lähellä, lähes nurkan takana. ”Tässä on teille tärisyttävää viihdettä, mutta näytämme myös hyödyllisiä keinoja, joilla selviätte monenlaisista piukoista paikoista!”
Seuraava iso järistys voi tietenkin olla ihan lähellä. Kaliforniassa toisaalta elämää uhkaa myös kuivuus ja pohjavesivarojen hupeneminen. Yhtäältä ihmisiä kehotetaan säästämään vettä, mutta manteliviljelmille vettä riittää tavalliseen tapaan. Eräässä äskettäisessä lehtijutussa havainnollistettiin sitä, mitä vaikutuksia pohjavesivarantojen hupenemisella on: maanalaisten vesiluolien tyhjentyessä maa vajoaa nopeaa vauhtia, ja sillä voi olla omat katastrofaaliset seurauksensa.
Arvioitu elokuva:
San Andreas. Ohjaus: Brad Peyton. Käsikirjoitus: Carlton Cuse. Pääosissa Dwayne Johnson, Carla Cugino, Alexandra Daddario, Paul Giamatti. Warner Bros Pictures 2015.
Artikkelikuvassa Paul Giamatti näyttelee tiedemiestä, joka välillä poistuu pöydän alta antamaan tv:n välityksellä ohjeita kalifornialaisille. Kuvan copyright: Warner Bros Entertainment Inc.