Snowpiercer on post-apokalyptinen elokuva. Se on eteläkorealaisen ohjaajan Joon-ho Bongin ensimmäinen englanninkielinen elokuva ja pohjautuu ranskalaisen Jacques Lobin (1932–1990) sarjakuvaan Le Transperceneige.
Tarinassa ilmaston lämpeneminen on yritetty pysäyttää ilmakehään levitetyllä jäähdytysaineella. Se ei tietenkään ole toiminut halutulla tavalla, vaan maapallo on kylmennyt niin, että kaikki elämä on kuollut. Ihmiskunnan eloonjääneet ovat kaikki yhdessä pitkässä junassa, Snowpiercerissä, joka kiertää maapallon kerran vuodessa. Uuttavuotta juhlistetaan aina ”Jekaterinan sillan” kohdalla.
Snowpiercer on eräänlainen futuristinen Nooan arkki, joka tosin on lastattu pääosin ihmisillä. Junaa eivät pysäytä raiteille kertynyt lumi tai jää, vaan se syöksyy ryskyen mutta kuitenkin raiteilla pysyen niiden läpi. Siitä tulee junan ja elokuvan nimi. Harmi, että VR ei ole pystynyt kehittämään mitään vastaavaa.
Junassa vallitsee luokkajako. Eliitti asuu junan etupäässä ja nauttii niin tuoreista hedelmistä kuin saunomisesta. Iso akvaario tuottaa sushin aineksia.
Junan peräpäässä taas asuu köyhälistö, jota tarvitaan eräisiin tehtäviin. Ruoaksi he saavat joka päivä yhden mustankiiltävän proteiinipatukan, jonka valmistukseen käytetään muun muassa torakoita.
Elokuvan sankari on Curtis (Chris Evans), joka suunnittelee kapinaa junan valloittamiseksi ja saa siihen lopulta tilaisuuden junan ovet rakentaneen, huumeidenkäytön vuoksi vangitun Namgoong Minsoon (Kang-ho Song) avulla.
Tavoitteena on edetä aina veturiin asti. Veturi on elinikäisen junaharrastajan Wilfordin (Ed Harris) keksintö, ja junan hyväosaisille hän on kuin jumala.
Tilda Swinton loistaa roolissaan junan hyväosaisten eräänlaisena pääministerinä. Elokuvassa hänen tittelinsä ”minister” tosin on välillä käännetty virheellisesti pastoriksi, mikä hän siis ei ole. Hän on esiintymis- ja puhetavaltaan sekä ulkonäöltään karikatyyri besserwissermäisestä yläluokkaisesta pedagogin ja museo-oppaan risteymästä. Eräässä haastattelussa hän on kertonut, että hänen tavoitteenaan oli tehdä hahmosta klovni. Siinä hän on onnistunut. Ministeri Masonin hahmo tuo elokuvaan absurdiutta, jollaista löytää Terry Gilliamin elokuvista. Yksi elokuvan päähahmoista onkin nimeltään Gilliam!
Elokuvan rytmitys on erinomainen. Jännitys säilyy, eikä välillä tule mieleen kaivaa puhelinta esiin tai lähteä hakemaan lisää kahvia. Elinolojen vaihtuminen siirryttäessä alaluokan ahtaista, likaisista ja synkistä tiloista eliitin valoisiin luksusvaunuihin on esitetty vaikuttavasti. Yläluokan lapsien koululuokkakohtaus on suorastaan surrealistinen.
Visuaalisia vaikutteita on varmasti imetty monelta taholta, toisista elokuvista ja sarjakuvista, eikä niitä kaikkia edes heti tajuakaan. Kapinallisten kohtaaminen huppupäisen, teräaseitaan uhkaavasti esittelevän taistelujoukon kanssa on aivan varmasti jossakin muussakin yhteydessä nähtyä kuvastoa, mutta missä?
Snowpiercer on parhaita näkemiäni post-apokalyptisiä elokuvia. Sen pohjana on vahva idea, ja mukana on myös salaliittomaisia käänteitä, joita ei voi paljastaa. Suoraviivaisena toimintaelokuvana se voisi olla aika pitkästyttävä, mutta mukana on niin sopivasti sekä absurdiutta että surrealistisia piirteitä, että elokuva kestää todennäköisesti useammankin katselun.
Mikko Ketola
Arvioitu elokuva:
Snowpiercer. Ohjaus Joon-ho Bong. Pääosissa Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Kang-ho Song, John Hurt, Ed Harris. Pituus 2 t 6 min. Ensi-ilta 11.7.2014.