Louis Bloom haistaa veren onnettomuuspaikalla. Kuva: Future Film.

Nightcrawler

Paikalliset tv-asemat Los Angelesissa himoitsevat aamulähetyksiinsä tuoreita uutisia vasta tapahtuneista rikoksista. Mitä verisempää ja järisyttävämpää, sen parempi, mieluusti lähikuvia henkensä puolesta kamppailevista uhreista. Uutisten arvoa lisää vielä se, jos ne kertovat näennäisesti turvallista elämää elävien lähiöasukkien joutumisesta kaupungin laidoilta hiipivän rikollisuuden uhreiksi. Uutisilla halutaan lisätä ihmisten pelkoa ja kasvattaa kanavien katsojalukuja, jotka ovat niille elintärkeitä.

Kanavat saavat uutisensa yksityisten rikoksien jahtaajien välityksellä. Nämä elävät öisin, kuuntelevat poliisiradiota ja kiiruhtavat renkaat ulvoen kameroineen rikospaikoille. Se on heidän elantonsa, ei harrastuksensa, minkä vuoksi kilpailu on kovaa. Aamulla heidän saalistuksensa tulokset näkyvät uutisraporteissa.

Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) on uusi yrittäjä alalla. Hänen aiempi toimensa varastetun tavaran jälleenmyyjänä ei lyö leiville. Eräänä yönä hän sattuu onnettomuuspaikalle, jonne poliisin kintereillä saapuu mies pakettiautollaan kuvaamaan tragediaa. Tajuttuaan että näin on mahdollista ansaita rahaa helpommalla kuin varastamalla Louis päättää vaihtaa alaa.

Louis Bloom ja hänen kuljettajansa Rick saapuvat rikospaikalle. Kuva: Future Film.

Louis Bloom ja hänen kuljettajansa Rick saapuvat rikospaikalle. Kuva: Future Film.

Louis ottaa asian vakavasti. Hän laatii liikesuunnitelman ja kehittää itseään opiskelemalla hyvän johtamisen periaatteita internetin avulla. Hän hallitsee johtamispsykologian jargonin. Hän palkkaa itselleen kuljettajan, joka ei kuitenkaan saa kunnon palkkaa, sillä Louisin liikesuunnitelmassa hän on vasta ”harjoittelija”. Luotuaan suhteen yhteen tv-kanavaan, hän alkaa lujittaa asemaansa sen kuvamateriaalin etuoikeutettuna tuottajana, tarvittaessa kiristyksen avulla, ja lopulta raivaa pahimman kilpailijansakin tieltä.

Louisilla on ylettömästi kunnianhimoa ja tuskin lainkaan omantunnontuskia. Hän ei ainoastaan pyri pääsemään mahdollisimman nopeasti paikalle ja mahdollisimman lähelle uhreja, vaan hän on valmis myös ”järjestelemään” rikosympäristöä dramaattisempien kuvien saamiseksi. Ja jos hän ehtii paikalle ennen poliisia, hän ei kaihda uhrin siirtämistä parempaan kohtaan hyvän kuvakulman saamiseksi. Suurin haave hänellä on ”ohjata” tapahtumia niin, että videoista tulee täydellisiä. Siihen hän lopulta pääseekin, tietyllä tavalla.

Louis Bloom haistaa veren onnettomuuspaikalla. Kuva: Future Film.

Louis Bloom haistaa veren onnettomuuspaikalla. Kuva: Future Film.

Jake Gyllenhaalin esittämä Louis Bloom on hymyilevä, niljakas ja pelottava. Louis on vakuuttunut omista ideoistaan siitä, mikä on oikein ja sallittua, ja hän pakottaa toisetkin elämään samojen eettisten sääntöjen mukaan. Hän opettaa mielellään toisia ja huomauttelee näiden virheistä. Hän on narsistinen besserwisser, jolle toiset ovat olemassa vain, jotta he palvelisivat hänen ”urakehitystään”. Hän ei juuri pidä toisista ihmisistä. Tämän kaiken Gyllenhaal osaa välittää vakuuttavasti. Öisen suurkaupungin kuvaajana Nightcrawler on huippua, samassa osastossa Martin Scorsesen Taksikuskin ja Paul Schraderin Light Sleeperin kanssa.

Arvioitu elokuva:
Nightcrawler. Ohjaus & käsikirjoitus: Dan Gilroy. Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed, Bill Paxton. Kesto 117 minuuttia. Ensi-ilta 31.10.2014.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.