Ari-Pekka Palola: Myrskyjen keskellä. Kansikuva.

”Moni on mennyt helvettiin Raamattu kainalossa”

Tuskin mikään muu lukemani kirja on saanut minua elämäni aikana puhaltelemaan, pyörittelemään päätäni, tuskailemaan, hämmästelemään, kuohumaan, ”repimään hiuksia päästäni” ja pitämään lähipiirilleni palopuheita.  Tarkoitan nyt vastikään ilmestynyttä Ari-Pekka Palolan kirjoittamaa ja Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen julkaisemaa kirjaa Myrskyjen keskellä, joka kertoo vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vaiheista vuosina 1962-1980.

Teos käsittelee liikkeen kipeitä vuosia, jolloin järjestettiin liikkeen jäsenille niin kutsuttuja hoitokokouksia, joissa yhteisön neuvoille tottelemattomat pantiin ruotuun julkisilla kuulusteluilla ja puhutteluilla, nöyryyttäen, kyykyttäen, halveksuen, mitätöiden ja julkista anteeksipyyntöä vaatien milloin mistäkin asiasta. Enimmäkseen syytös koski jotain henkeä: tottelemattomuuden henki, kuiva henki, hempeä henki, isäntähenki, lakihenki, uppiniskaisuuden henki, oppositiohenki, väärä henki ja kososlainen henki. Liike on vuonna 2011 myöntänyt henkiopin harhaopiksi ja julkaissut siitä pahoittelunsa kannanilmaisussa. 

Kirjassa on osin niin käsittämätöntä ja pöyristyttävää settiä, että ei voi oikeasti kuin keskeyttää ja puhallella, ennen kuin pystyy taas jatkamaan lukemista. Ote kirjasta:

Einari Lepistö kuvasi keväällä 1978 ajatuksiaan hoitokokouksista: ”Elämme aikaa, jolloin Jumala puhuttelee meitä ja puhdistaa sisintämme. Tämä kaikki on Jumalan armoa. Kuitenkin tässäkin on omat vaaransa. Voi käydä niin, että eksymme uskonvanhurskauden tieltä tekojenvanhurskauteen. Toisin sanoen, meistä tulee oman sydämemme kaivajia ja koskaan ei tunne tehneensä täydellistä parannusta. — Pyhä Henki kirkastaa, mikä on nimeltään pois pantavaa. Meidän ei tarvitse lähteä tutkimaan sydäntämme, että onkohan niin taikka näin. — Tänä kuluneena talvena on armon mereen upotettu niin paljon syntiä, että lieneekö koskaan ennen. Elämme lauantai-iltaa, iltasaunomisen aika on tullut.” Ajatus maailmanlopun läheisyydestä oli 1970-luvulla yleinen vanhoillislestadiolaisten keskuudessa. (455)

Tuo Einari Lepistön varoitus vaarasta eksyä uskonvanhurskaudesta tekojen tielle on ihan absurdi siinä mielessä, että siihenhän Lepistö kumppaneineen oli koko yhteisöä ajamassa. Pelkkä usko ei riittänyt ihan kenellekään. Vasta sitten oli oikealla tavalla uskomassa, kun oli tehnyt kaikki tarvittavat temput seurakunnan edessä ja oli kuuliainen armoneuvoille, joiden noudattaminen oli ehto autuudelle. Ja tuo maailmanlopulla pelottelu, sitä sai kyllä kuulla ihan jatkuvasti. 

“Moni on mennyt helvettiin Raamattu kainalossa”, sanottiin eräälle henkilölle hoitokokouksessa, kun hän halusi itseänsä neuvottavan Raamatulla. Piti kuunnella enempi Jumalan valtakunnan neuvoja kuin pyytää perusteluita Raamatusta, kuten asia kirjassa ilmaistaan: “seurakunnan merkitys nostettiin jopa Jumalan sanan edelle.”  (457)

Kirja jatkaa: Äärimmillään hoitokokouksissa saattoi esiintyä suoranaiseen kiusantekoon viittaavia piirteitä, joita ei voi selittää muuten kuin hoitotehtävissä olleiden henkilöiden kyynistymisellä ja harkintakyvyn pettämisellä. (457)

Näin on, tuohon ei voi kuin yhtyä niin tuon kirjan perusteella kuin hoitokokoukset ihan omakohtaisesti kokeneena. Tähän kohtaan sopisi hyvänä esimerkkinä saarnaaja Heino Korpelan saama kohtelu SRK:n taholta. Heino piestiin henkisesti niin pahoin, että hän ei voinut kokemustensa jälkeen kymmeneen vuoteen tehdä muuta elämässään kuin suorittaa pakolliset kuviot. Toki monelle muulle kävi vieläkin huonommin hoitojen seuraamuksena. 

Päällimmäisenä kirjan luettuani minulla on sellainen ajatus, että SRK on vanhoillislestadiolaisen uskonyhteisön aivot, komentokeskus, joka vaatii yhteisönsä jäseniltä täydellistä kuuliaisuutta, nöyryyttä, alistumista ja kumartamista puoleensa. Joka ei näin tee, häntä murretaan henkisesti niin kauan, että oma tahto saadaan kokonaan nujerrettua. Tämän todistaa historiikki.

Olen myös kuullut ”kummelimiesten” oikein lentokoneella lentäen saapuneen Oulusta Etelä-Suomeen hoitamaan epäilyttävää saarnamiestä ihan 2000-luvulla vielä. Vikaan joutuneella veljellä oli ilmennyt liian Kristus-keskeistä sanomaa saarnoissaan ja monta muuta ”rikosta”, jotka olivat printattuna pitkässä listassa. Tunnen ihmisiä, jotka tämän jupakan takia lähtivät liikkeestä ulos, kun kokivat sen niin vääränä. 

Ote kirjasta:

Erkki Piri muistelee yhtä hoitokokouksiin liittynyttä opillista harhaa: ”Henkilökohtainen usko siirtyi ikään kuin seurakunnan kontolle. Eihän se niin voi olla, koska usko on omakohtainen asia. Se siirtyi niin, että seurakunta sanoo, miten sun kohtasi on. Mene sinne eteen ja läpivalaisuta itsesi, niin kyllä siellä sanotaan, miten sinä oot uskomassa. Se oli vakava harhaoppi.” (457)

Tuostapa tuli mieleeni, kun kerran nuorena tyttönä istuin parin kaverini kanssa Siikatörmän leirikeskuksen asuntolan portailla saarnan aikana ja itse Erkki Piri näki meidät ja tuli paikalle kera armoneuvojen: Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta. Pirin ankara läpivalaisukatse sai sydämensykkeen tihentymään silkasta pelosta. Mykkä piru ilmeisesti istui kielelleni, kun en saanut tilanteessa sanaa suustani, eikä muuten kaverinikaan. Lopulta Piri purjehti ylvään oloisena matkoihinsa ja oli varmaan ”uskovaisiin” nuoriin pahasti pettynyt. Liikkeessä epäiltiin aina niiden nuorten uskoa, jotka eivät olleet kuuntelemassa saarnoja seurasalissa. Eteisestä oli jo tosi lyhyt matka syntiseen maailmaan, saati pihamaalta. 

Mutta siis minulle on niin tuttua tuo, että uskon sisaret ja veljet, rauhanyhdistyksen johto, puhujat ja lopulta SRK, tietävät aina paremmin, oletko oikealla sieluntilalla, oikealla tavalla uskomassa, taivastiellä, kuuluuko sinulle vielä armo ja anteeksiantamus. ”Ole nöyrällä mielellä jos veljet tai sisaret lähestyvät sinua ja haluavat puhutella.” 

Usko ei ollut ainakaan minun aikanani koskaan omakohtaista sillä tavalla, että olisi saanut olla varma armosta; sitähän piti suorastaan kerjätä! 

Saanko minäkin vielä uskoa?

Kuuluuko minullekin vielä armo?

Onko minullakin vielä lupa uskoa?

Ääh, olen niin pöyristynyt ja tuskainen tuon kirjan luettuani, että en tiedä mitä sanoa. Miten olen ikinä edes yrittänyt ottaa liikkeestä ja sen opetuksista mitään selkoa, kun eihän sitä löydy suurennuslasillakaan? Koko homma on kuin pieneksi silputtu lankavyyhti, josta ei löydy päätä jos häntääkään tai niitä löytyy tuhatmäärin. Onko liike ollut koko historiansa ajan yhtä sekaisin? 

Pappiseriseura, pollarilaisuus, töröläläisyys, sillanpääläisyys, kososlaisuus, simppalalaisuus, lukemattomat eri väärät henget, niillä kun ei ole ihan mitään tekemistä Raamatun kanssa. Mutta kun ”ei tähän raamatuita tarvita”, kuten eräässä hoitokokouksessa kerran sanottiinkin. Niin, mihin sitä kun veljet tietävät paremmin pollarilaisuuksista ja muista eriseuroista? 

Otteita kirjasta:

Koska kososlaisuuden ja pollarilaisuuden vaikutteita esiintyi rinnakkain, ne yleisesti rinnastettiin toisiinsa. Puhujien kokouksessa Raahessa 1962 keskusteltiin ”niin sanotusta pollarilaisuudesta, joka eri nimillä on eri paikoissa esiintynyt”. Päähuomio oli Tervolan, Arpelan ja Karungin asioissa, joten puheenvuoroissa esiintyi myös nimitys simppalalaisuus. Väinö Lohi selosti kososlaisuuden ja pollarilaisuuden eroa: jälkimmäinen on ”lihanvapauden oppia”, kososlaisuus puolestaan ”lihanvapauden oppia, jossa on samalla lakihenki”. (427–428)

Eräänlaisena alkusoittona vuosien 1978 ja 1979 tapahtumille voidaan pitää Kuopiossa joulukuussa 1977 järjestettyä neuvottelukokousta. Siinä monet tekivät parannuksen väärästä hengestä tai hempeästä hengestä, mutta Heikki Saari katsoi, että seurakunta oli joutunut ”hempeän lisäksi kososlaiseen henkeen”. Kun ihmeteltiin, voiko olla useammassa väärässä hengessä yhtä aikaa, Saari vastasi lyhyesti: ”Voi.” Lopulta läsnäolijat tekivät yleistä parannusta kososlaisesta hengestä, nekin, jotka olivat aiemmin pyytäneet anteeksi hempeää tai jotakin muuta henkeä. Jotkut tunnustivat, että heissä oli ”kaikki väärät henget”, ja pyysivät sitä anteeksi. Toiset taas halusivat tehdä parannuksen ”ihan jumalattomana”. Kokouksen lopuksi Saari totesi: ”Koko seurakunta on ollut aivan väärän hengen vallassa. (454)

Mietitäänpä nyt. Kun koko kirjan ajanjakso ja myös sitä edeltäväkin aika, on yhtä henkioppien sekamelskaa, niin miltä ajanjaksolta vanhoillislestadiolaisuudessa voitaisiin rehellisesti puhua uskosta, joka on niin yksinkertainen, että sen lapsikin ymmärtää? En tiedä, mutta ainakaan vuosilta 1962-1980 voidaan sanoa, että sitä ei ymmärrä parhainkaan professori, koska sitä ei vain voi yksinkertaisesti ymmärtää. Mitään järkeä ja sitä kuuluisaa punaista lankaa siitä silppukasasta ei voi löytyä. Niin: usko ei ole järjen asia. No mutta ei sen pitäisi olla kyllä järjettömyyden ja mielivallankaan asia. 

Suviseurat kokoavat vanhoillislestadiolaiset yhteen joka kesä. Kuva: Wikipedia.

Suviseurat kokoavat vanhoillislestadiolaiset yhteen joka kesä. Kuva: Wikipedia.

Noh, näin kyökkipsykologina löydän toki jotain punaiselta pilkahtavaa; valtaapitävien vallanhimoa ja keskinäistä valtataistelua, omahyväisyyttä ja itseriittoisuutta ja varmaan jonkinasteista luonnevikaisuutta muutamilla. 

Kirjassa on paljon esimerkkejä siitä, miten liikkeen kaikki langat olivat SRK:n hyppysissä. Se neuvoi, opasti, ohjeisti, päätti sekä sanoitti eri käsityksiä ja mielipiteitä, mitä piti tehdä ja ajatella, niin johtokunnille kuin yksittäisille liikkeen jäsenille suunnatuissa puheissa ja kirjeissä ihan Ruotsia, Amerikkaa ja Kanadaa myöten.  

Ote kirjasta:

Minneapolisissa järjestettiin lokakuun 1972 kokous, johon osallistui 18 puhujaa ja 48 seurakunnanvanhinta 20 seurakunnasta eri puolilta USA:ta ja Kanadaa. Suomesta mukana olivat Saari ja Vaherjoki, joka toi nyt avoimesti esille SRK:n näkemyksen, että Walter Törölä oli ”syypää liialliseen kärsivällisyyteen ja pitkämielisyyteen, mitä kutsutaan hempeydeksi”. Keskustelussa päästiin yksimielisyyteen siitä, että Petäistön ja hänen kannattajiensa osalta oli ”Kristuksen kirkkolaki käytetty loppuun” ja heitä pidettäisiin tästä lähtien ”eriseuraisina”. ”Uskovaisten keskuuteen hiipineestä hempeyden hengestä” käytiin pitkä keskustelu, jonka kuluessa monia, kuten Walter ja Peter Törölää, ”rakkaudella kehotettiin parannukseen”. Saari muistutti: ”Meidän on taisteltava sekä oikeaa että vasenta puolta vastaan. Jos katsomme vain oikealle, paholainen tulee vasemmalta. Täällä pelätään lakihenkeä enemmän kuin syntiä.” Törölätkin totesivat lopulta, että Amerikan vanhoillislestadiolaisten keskuudessa oli ”kaksi eri henkeä”. Kokous katsoi, että ”vikaan joutuneille on annettava aikaa parannukseen”. Se totesi: ”Kannamme heitä vielä veljinä ja sisarina, mutta jos tilanne jatkuu, on suuri vaara, että eriseura puhkeaa.” Selostus kokouksesta lähetettiin kaikilla Amerikan seurakunnille.

Vaherjoki tiedotti Minneapolisin kokouksesta SRK:lle. Koska kokouksessa oli esitetty väitteitä Saaren lakihenkisyydestä, työvaliokunta lähetti Amerikkaan kirjeen, jossa kerrottiin, että ”Heikki nauttii koko Suomen Siionin luottamusta ja rakkautta”. (336)

Niinhän se Heikki, myöhemmin syntipukki nautti koko Suomen Siionin luottamusta ja rakkautta, tuossahan se on printattuna. Häntä ja muita SRK:n miehiä piti rakastaa ja peljätä yli kaiken niin kuin Jumalaa konsanaan. 

Ja miten paljon SRK:n miehiä on pelättykään? Voi elämä ja kuolema miten heitä on pelätty! Pelkäsin itsekin lapsena ja nuorena, kun kävivät pitämässä hoitokokouksia paikkakunnallani, eikä Saari ollut edes se pelottavin! SRK:n miehillä oli suora yhteys Jumalaan ja heille tuli olla kuuliainen tai muuten Jumala saattoi rankaista. 

Ote kirjasta:

”Olkaat teidän opettajillenne kuuliaiset ja seuratkaa heitä, sillä he valvovat teidän sielujanne niin kuin ne, jotka luvun [=tilin] niistä tekemän pitää.” Saari korosti, että kuuliaisuus opettajia kohtaan oli samalla kuuliaisuutta Pyhää Henkeä kohtaan. Voitto Savelan alustus joulukuun 1977 puhujien kokouksessa oli tarkoitettu torjumaan huoneenhallitusopin äärimmäisiä ilmentymiä. Samalla se kuitenkin huomaamatta vahvisti käsitystä, että oli olemassa erityinen ”Jumalan huoneen hallitus”, jonka muodostivat SRK:n ja rauhanyhdistysten johtokunnat ja jolle oli osoitettava kuuliaisuutta. Hoitokokousten katsottiin olevan osa Jumalan huoneen hallitusta. (459)

Kaikkein pahinta koko hommassa on se, että niin monet aidosti taivasmatkalaiset yrittivät mukautua noiden valtaapitävien mielen mukaisiksi ja olla kuuliaisia. Menivät jos mille mutkille, jotta saivat pidettyä taivaspaikkansa. Niinhän itsekin tein nuorena tyttönä, ja koko loppuajan liikkeessä ollessani pelkäsin joutuvani väärään henkeen tai eriseuraan, jos en ollut kuuliainen joka pikkuasiassa. Ja sitähän se elämä ja opetus olivat siinä yhteisössä; jos et ollut kuuliainen ja tottelevainen ja pitänyt suutasi tiukasti supussa, vaarana oli puhuttelu ja yhteisöstä erottaminen. Onko jokin muuttunut liikkeessä tältä osin nykyään?

Hoitokokoukset ainakin jatkuvat edelleen. Niitä on esiintynyt ihan viime vuosiin saakka, eikä SRK ole tehnyt mitään niiden loppumiseksi. Kuulemma eivät voi kunnolla puuttua hajaannuksen pelossa. Ihan sama, miten yksittäiset ihmiset piestään maanrakoon, niin että elämä sen jälkeen on selviämistä ihan elämän perusasioista. Sietää hajaantuakin tuollaiset yhteisöt, joissa kiusataan ihmisiä noin paljon!

Seuraavassa historiikissa sitten käydään läpi niitä asioita. Olisiko hyvä saada siihen printtaus siitä, että joku kantoi sentään jossakin vaiheessa vastuun kiusaamisista ja auttoi uhreja tuomalla heille oikeutta? Sitä printtiä ei tule ilman nyt tapahtuvia tekoja. Jälkeenpäin niitä tekoja ei voi tehdä, vaikka kuinka sitten haluaisi, sen aika on nyt. 

Mutta siis kaiken tämän jälkeen kysymys: Millä perusteella vanhoillislestadiolainen herätysliike kokee ja esittää olevansa ainoa väylä taivaaseen kaikkien oppiharhojensa jälkeen? 

Mitenkään en voi yhtyä Ari-Pekka Palolan ulostuloon historiikkinsa tiimoilta Päivämies-lehdessä, jossa hän syyttää hoitokokouksista Heikki Saarta ja antaa ymmärtää, ettei SRK ole niistä vastuussa. Saaresta on tehty aiheetta syntipukki hommassa, johon syyllistyi koko SRK paikallisten rauhanyhdistysten johtomiesten kanssa yhtenä rintamana. Minusta se asia tulee varsin selväksi historiikissa. Jos ei laulanut SRK:n laulua, niin huonosti kävi, se oli se Mekka minne piti kumartaa jos mieli taivaspaikkansa pitää. 

Lisäksi mielestäni mitään vastuunkantajia ei ole hoitokokousten kohdalla ollut, koska ainoa toimenpide niiden kohdalla on ollut Saaren hiljentäminen. Myöhemmin puhuttiin aina hoitokokousten siunauksellisuudesta, ja jos joku uskalsi niitä pienelläkin sanalla kyseenalaistaa, hänet hiljennettiin. Epäilen, että ympäristön painostuksesta ja kirkon puuttumisesta hoitokokouksiin oli se vaikutus, että SRK:ssa havahduttiin koko homman järjettömyyteen. Syntipukki piti löytyä, kun peiliin oli ihan ymmärrettävästi vaikea katsoa. 

Vielä ihan näihin päiviinkin asti hoitokokouksia henkioppineen on puolusteltu. Siitä ei ole kovinkaan montaa vuotta, kun eräs liikkeen saarnamies valisti minua eri hengistä, mihin 1970-luvulla liikkeessä jouduttiin. Hän oli itsekin toiminut hoitomiehenä. Ei siis voida puhua vastuunkannosta, jos edes kaikille puhujille ei ole kerrottu henkioppien olleen harhaoppi, saati että koko yhteisölle. 

Ymmärrän, että tätä asiaa ei haluta liikkeen sisällä selkokielellä sanoa, koska jotenkin pitää antaa mahdollisuus liikkeen kuningasajatukselle apostolisesta jatkumosta, jonka mukaan Pyhä Henki on kulkeutunut alkuseurakunnasta monien mutkien kautta vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen ja on yhä siellä.  Jos koko liike on ollut harhaopin vallassa historiikin aikakautena, Pyhä Henki on saattanut hukkua matkasta, eikö niin?

Ari-Pekka Palola: Myrskyjen keskellä. Kansikuva.

Ari-Pekka Palola: Myrskyjen keskellä. Kansikuva.

SRK:n henkioppeihin yhtymättömät erotettiin liikkeestä ja kuinkas ollakaan historiikin valossa? Hehän olivat oikeassa! Silti heitä kohdellaan liikkeen ihmisten taholta edelleenkin epäihmisinä, spitaalisina, joita kartellaan ja varotaan olemasta heidän kanssaan samaa mieltä oikein mistään. Eikä heitä saa tervehtiä jumalallisella tervehdyksellä eikä siunata edes pyydettäessä, kuten hoitokokouksissa opastettiin. Tätä kirousta vanhoillislestadiolainen herätysliike ei ole vieläkään purkanut, vaikka asettikin kirouksensa oppiharhansa vallassa. Noh, jospa sen aika olisi nyt <3 

Kaksi otetta kirjasta:

Henkiopit, julkiset puhuttelut ja ehtojen asettaminen synninpäästölle vaikuttivat keskeisesti siihen, että osa hoidettaviksi joutuneista koki 1970-luvun hoitokokoukset henkisenä ja hengellisenä väkivaltana. On helppo ymmärtää, että tilanne tuntui traumaattiselta, jos joutui julkisesti puhutelluksi asioista, joita ei itse ymmärtänyt ja joita ei lisäksi annettu anteeksi, jos ei osannut pyytää oikealla tavalla. Erityisesti lapsille ja nuorille kokoukset saattoivat olla traumaattisia kokemuksia. (469)

SRK saattoi edellyttää, että mukaan kutsuttiin jopa lapset ja nuoret. Tätä perusteltiin: ”Jumalan valtakunnan elämää täytyy olla seuraamassa alusta asti.” (444)

Semmoista, lue kirja ja pöyristy!

Liikkeen suhteesta yhteiskuntaan ja kirkkoon löytyy historiikista myös aikamoista settiä, mutta ehkä tätä pohdiskelua pitää jatkaa myöhemmin.

Arvioitu teos: Ari-Pekka Palola, Myrskyjen keskellä. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen historia 3. Oulu: SRK, 560 s.


Vuokko Ilola

Kirjoittaja

Oikealta nimeltäni olen Vuokko Ilola. Monet tuntevat minut entuudestaan Kotimaan blogistina. Olen 11 lapsen äiti Kirkkonummelta ja työni on Masalan koulussa koulunkäyntiavustajana ja iltapäiväkerhon ohjaajana.


'”Moni on mennyt helvettiin Raamattu kainalossa”' kirjoitusta on kommentoitu

 1. 12.11.2019 @ 11.41 Valma Luukka

  Tuolle kirjalle ei voi antaa tieteellistä arvoa, koska se on SRK:n tilaama. – Yritin sanoa tätä ”Fb:n ”Vanhoillislestadiolasuus” -sivulla””, mutt minut suljettiin ulos. – Hoitokokousten seurauksena monet ovat menettäneet elämän hallinnan, ainakin yhden rakastetun puhujan tiedän kuolleen, koska hän joutui vanhana raskaaseen ruumiilliseen työhön, mihin ei ollut elämänsä aikana oppinut. Omat jyrkät lestadiolaiset lähisukulaiset valehtelevat elämästäni ja ratkaisuistani aivan vieraille uskon johtajille, ovat ylpeitä, eivätkä tervehdi saati lausuvat ystävällistä sanaa. Ylpeys on vanhoillislestadiolaisuudessa yleinen synti, toinen on kahdeksannen käskyn rikkominen. – Lapsuudenuskolle ei anneta arvoa, ainoastaan itsensä mustamaalaamalla voi päästä suosioon ja ”armon alle.”

  Vastaa

 2. 13.11.2019 @ 10.39 Pertti Niukkanen

  Yksinkertaista logiikkaa:

  ”Heikki nauttii koko Suomen Siionin luottamusta ja rakkautta.” Heikki edusti myös huoneenhallitusoppia, joka on todettu harhaopiksi. Näin siis koko SRK oli harhaopin vallassa ja Pyhän Henkensä menettänyt (vähä hapatus kaiken taikinan hapattaa). Samoin kävi kaikille, jotka hoitokokouksissa taipuivat tämän harhaopin hyväksymään.

  Hävisikö nyt Pyhä Henki kokonaan maan päältä? Onneksi kaikki eivät SRK:n vaatimia harhaoppeja hyväksyneet. Heidät tosin heitettiin saatanan haltuun mutta Pyhän Henkensä säilyttäen. Näin siis SRK tietää, mistä kadotetun Pyhän Hengen edelleen voi löytää. Mutta kiire alkaa olla, koska poispotkittujenkin rivit harvenevat.

  Vastaa

  • 15.11.2019 @ 7.42 Vuokko Ilola

   Hyvä huomio Pertiltä 🙂

   Tämä onkin mielenkiintoista, että kun historiikin perusteella voi hyvin havaita, että koko SRK:n väki oli samaa mieltä henkiopista ja myös toiminta hoitokokouksissa oli kaikilla samanlaista henkiopin tiimoilta, niin yhdestä heistä tuli syntipukki. Kiinnostaisi tietää, millä perusteella, kun kukaan ei näyttänyt olevan Saaren kanssa eri mieltä mistään asioista. Ainoastaan siinä oltiin eri mieltä, että Saari ajatteli lopulta jokaisen saastuneen väärästä hengestä ja ehkä hänen hoitotoimenpiteensä alkoivat loppua kohden tulla aina vain ronskimmaksi ja rajummaksi. Mutta niin kävi kokemukseni mukaan monella muullakin.

   Se jäi itseäni kaivelemaan, että miksi historiikista puuttui monta todella rajua hoitokokousmiestä nimeltä mainittuna.

   Vastaa

 3. 13.11.2019 @ 14.15 Heino Korpela

  Olen jo usein vakuuttanut itselleni, etten enää kirjoita hoitokokousajasta, mutta mikä lienee, etten näytä voivan lopettaa puhumasta, enkä kirjoittamasta.
  Olen kokenut tuon ajan hyvin raskaasti niin, että olin uupua kokonaan. Kun ahdinko oli päällä muistin aina jonkun Jumalan sanan kohdan ja niin sain taasen uutta voimaa kilvoitella. Silloinkin kun näytti tulleen täysi pimeys ry:n uskovien keskuuteen, nousi Jesajan saarna mieleeni. Näin hän rohkaisee silloisia ihmisiä luottamaan Jumalaan:
  ”Se teistä, joka pelkää Jumalaa, kuulkoon Herran palvelijan sanaa. Joka kulkee syvällä pimeydessä ilman valoa, luottakoon Herran nimeen ja turvautukoon Jumalaan.” (Jes.50:10)

  Tuosta Vuokon historiikin analyysistä saa hyvän käsityksen, miten hullua ”hoidot” olivat. Eli ei edes inhimillistä älyä ollut mukana kuulusteluissa. Hoidettavaa sai ilman pelkoa syyttää ihan olemattomista teoista, eikä vääristä syytöksistä tarvinnut myöhemmin tehdä parannusta, ei vaikka olisikin kokouksen aikana tullut ilmi, että syytöksessä ei ollut edes totuuden siementä.

  Mitenpä kukaan voisi vakuuttaa, ettei minussa ole väärää henkeä, kun isot papit ja saarnamiehet kuorossa kauhistuneella äänellä sanovat:
  -Voi kauhea, onpa saastainen henki!

  Vaikka minulle näin vakuutettiin moneen kertaan, en voinut uskoa väärähenki parannukseen, eihän sitä ole raamatussakaan. Rukoilin kyllä kaksikin rukousta mielessäni, siis pyysin Jumalalta, että hän pelastaisi minut noiden susien kynsistä, että pääsisi kun aikani päättyy taivaaseen.
  Toinen rukoukseni oli, jota mielessäni rukoilin, että Jumala auttaisi, etten pahasti sanoisi hoitajille, vaikka pidin heitä mielipuolina.

  Minun oli hyvin vaikea ymmärtää tämä Jeesuksen opetus:
  ”Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, mitä kiitettävää siinä on? Syntisetkin rakastavat niitä, joilta itse saavat rakkautta.” (Luuk.6:32)
  Miten noita vääriä hoitajia, jotka kiusasivat pieniä uskovia, miten heitä voisi rakastaa? Kesken hoitokokouksen Jeesuksen saarna avautui ja minähän ilostuin suuresti, ja niin ymmärsin, ettei minun tarvitse heidän väärää oppia rakastaa, vaan minun tulee rakastaa heitä eksyneinä ihmisinä.
  Kun tämän ymmärsin, minun oli helppo vastata ystävällisesti kaikkiin syytöksiin.

  Vastaa

 4. 15.11.2019 @ 8.41 Heino Korpela

  En ole lukenut, saati sitten tutkinut tätä uusinta kirjaa ”Myrskyjen keskellä”. En ehkä ihan heti haluakkaan tutkia koko teosta, sillä niin vasenmieliseltä uskovien toilailut ovat olleet menneinä vuosikymmeninä.
  Nyt taasen hoitokokoukset tulivat lähelleni Vuokon kirjoituksen myötä. No, eipä siitä taida vahinkoa tulla, vaikka minäkin muistelen näitä aikoja. Minulle nuo johtomiehet olivat melkein kaikki tuttuja, myös Lepistö. Kirjassa oleva Lepistön kirjoitus kuvastaa hyvin sen ajan saarnojen, voisiko käyttää sanaa ”polemiikki”? Eli saarnoissa ja kirjoituksissa pyrittiin vakuuttamaan seurakunnan pyhyyttä kaikin keinoin.

  Näkyvä seurakunta siis samaistettiin Jumalan valtakuntaan ja johtavat saarnamiehet Jumalan huoneenhallitukseen. Jotta rinnastus onnistuisi, piti yksittäiset uskovat saarnoissa kuvata hyvin syntiin taipuvaisiksi ja pahoiksi. Saarnan loppupuolella puhe muuttui hyvin lohduttavaksi ja armolliseksi, niinpä seurakansa itki syntisyyttään ja pyyteli: ”saanko minäkin uskoa syntini anteeksi?”

  Einari Lepistö: ”Tänä kuluneena talvena on armon mereen upotettu niin paljon syntiä, että lieneekö koskaan ennen. Elämme lauantai-iltaa, iltasaunomisen aika on tullut.”
  Tämä Lepistön toteamus tuntuu hyvin tutulta. Kyllä minäkin olen itkenyt seurapenkissä syntisyyttäni näiden saarnojen alla, vaikka ei me tavalliset uskovat ole olleet, eivät mummot myöskään, kuin ihan tavallisia armahdettuja syntisiä.

  Jeesuksen sanat:
  ”Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. (Joh.15:3) Tämmöistä totuuden sanaa ei julistettu, siis sitä, että uskova on jo uskon kautta Jumala puhdistanut aivan kokonaan – taivaskelpoiseksi.
  Usko puhdistaa uskojansa, ei ripittäytyminen. Tässä on oikean ja väärän uskon ero. Oikein kun haluaa seurata Jeesusta ja tutkii Jeesuksen opetuksia, ei löydy ihmisille yhtään valtaa. Kaikki valta on yksin Jumalan

  En ole ollut toisia viisaampi ennenkään, kyllä minä surin, kun yhtään uskovaa ei päässyt eduskuntaan, koska Lauri Taskila ei vetäytynyt ehdokkuudesta pois, kun Einari Lepistö halusi eduskuntaan. Johtava klikki kokoontui kesken vaalitaistelun ja päätti, että Taskila vaihdetaan Lepistöön. Niinpä valittiin juoksupojaksi Oiva Tölli, viemään terveiset, että uskonveljet ovat tämmöisen päätöksen tehneet, joten Taskilan pitää kieltäytyä ehdokkuudesta. Lauri ei kieltäytynyt, mutta kun Einari edelleen halusi eduskuntaan, hänkin asettui ehdolle. Tämä vaikutti niin, ettei kukaan päässyt, eli äänet hajaantuivat ja tätä minä surin tuolloin ihan aidosti.

  Vastaa

  • 15.11.2019 @ 9.12 Vuokko Ilola

   Kiitos Heino muisteluista 🙂 Olisi kiva, jos vielä jaksaisit jakaa ne hullut itseesi kohdistuneet hoitokokoukset, kun sinua vietiin kuin rikollista milloin mihinkin kokoukseen.

   Vastaa

 5. 16.11.2019 @ 12.38 Heino Korpela

  Historia kirjoitetaan aina voittajien taholta ja näin on myöskin Palolan kirja kirjoitettu. Se, että kirjassa on myöskin SRK:lle epäedullista tietoa, se on hyvin ymmärrettävää, sillä tämä netti on nostanut monet ”pimeydentyöt” näkösälle. Kirjassa Pirikin esiintyy oikean uskon puolestapuhujana, vaikka on ollut itse kova hoitomies.

  Se on kyllä sanottava, että hän on joissakin tilanteissa ollut jopa rehellinen, todennut: ”kaikkihan me olemme olleet samassa veneessä”. Vuokko toivoi, että muistelisin niitä hoitotilanteita, jolloin minua ”hoidettiin”. Monia niistä olenkin kirjoittanut kirjaani, en kaikkia. Ei ole kumminkaan ollenkaan helppoa kirjoittaa ”hoidoista” sillä jos hoidot ovat ihmisten hulluutta, niin samalla kirjoittaessani niistä paljastan, miten pöhlö itse olen ollut, kun olen antanut ihmisten mollata ja vääristellä asioita ja pilkaten haukkuen.

  Mutta on meissä uhreissa ollut viisaimpiakin kuin minä. Kerronpa yhdestä vanhasta emännästä:
  Emäntä meni sisarensa luokse kyläilemään, sisko kuului uusherännäisiin. Uusheränneet pitivät seuroja, niinpä tuo sisar lähti seuroihin ja pyysi siskoaan seuraksi. Näin he kävivät noissa uusheräyksen seuroissa.

  Tieto tästä vääräoppisten seuroissa käynnistä kantautui ry:n johtokuntaan. Johtokunnan valitsemat kolme vakaata veljeä lähti nuhtelemaan emäntää tästä synnillisestä seuroissa käynnistä. Emäntä kertoi minulle, että kun nämä vakaat veljet saapuivat, hän ilahtui ja aikoi keittää heille kahvit. Nuhtelemaan tulleet uskonveljet eivät halunneet kahvia, vaan vaativat, että tuo vanha emäntä tunnistaisi heidät ja siksi kysyivät emännältä:
  -Tiedätkö keitä me olemme?

  Emäntä hämmästyi, koska tuttujahan uskonveljet olivat! Niinpä hän hämmästyneenä alkoi luetella nuhtelijoita nimeltä, joista yksi oli paikallinen saarnaaja, siis hyvinkin tuttu. Hoitamaan tulleet veljet puistivat surullisina päätään ja sanoivat:
  -Ei, ei me olemme enkeleitä!

  Tämä enkeleiksi julistautuminen johtui Biblian huonosta Suomen kielen käännöksestä. Saarnamiehet, jotka eivät olleet tutkineet muita raamatun käännöksiä kun Biblian, joka on käännetty Suomeksi 1776 ja tästä johtuu, että monin paikoin eivät nykyihmiset ymmärrä kaikkien sanojen merkitystä. Tämä raamatun paikka löytyy kyllä Bibliasta:
  ”Sillä papin huulet pitää opin kätkemän, että lakia hänen suustansa kysyttäisiin; sillä hän on Herran Zebaotin enkeli.” (Mal.2:7)
  Uudempi käännös samasta kohdasta: ”Papin suun tulee jakaa tietoa, hänen huuliltaan odotetaan opetusta. Hän on Herran Sebaotin sanansaattaja.”

  Raamattu kyllä todistaa, että uskovat ovat Pyhän Hengen pappeja, mutta vain ihmisiä, eivät enkeleitä. Hoitokokouksien käytäntö kasvatti hoitajien itsetuntoa niin, että he alkoivat omaksua itselleen yliluonnollista valtaa ja tämän vallan edessä kaatuivat kaikki, ei tarvinnut, kun julistaa hoidettava väärähenkiseksi ja jos hoidettava niskuroi niin, että yritti saada itselleen oikeudellisempi tuomio. Tällöin ei hoitajien tarvinnut muuta kuin julistaa hoidettava pannaan ja näin hoidettavasta tuli varottava esimerkki toisille uskoville.

  Näin tuolle vanhalle emännällekin kävi, eli hänet todettiin väärähenkiseksi. Mutta hän oli viisaampi kuin minä, hän ei mennyt sen enempää ”hoidettavaksi”. Erotettiin kylläkin. Jos on tutkinut, miten kommunismissa pidettiin valta ja kansa kurissa ja nuhteessa, niin yhtäläisyyttä kyllä löytyy paljonkin.
  Kun kävimme vaimoni kotona kyläilemässä, Ville Suutari ei ollut kotona, vaan saarnareissulla, mutta Anna hänen vaimonsa oli juuri tullut hoitokokouksesta Oulun rauhanyhdistykseltä. Hän oli ihan humaltunut hoitajien vallasta. Sanoi meille:
  -Kyllä oli ihana kokous! Uskovat ovat ihan kuin lapsia, he totteleva kaikessa, mitä me heidän käsketään tehdä.

  Vastaa

 6. 16.11.2019 @ 22.39 Anne Puumalainen

  Kiitos Vuokko ja muut, kun jaksatte käsitellä näitä hengellisen väkivallan ilmentymiä, joiden piirissä olette eläneet. On tärkeää tuoda valoon tällaiset asiat. ♥️ Tämä selonteko on selvästi puolueellinen asian suhteen. On niin vaikeaa tunnustaa vallan väärinkäyttöä.

  Vastaa

 7. 17.11.2019 @ 11.48 Heino Korpela

  Vuokko muistelee: ”Tuostapa tuli mieleeni, kun kerran nuorena tyttönä istuin parin kaverini kanssa Siikatörmän leirikeskuksen asuntolan portailla saarnan aikana ja itse Erkki Piri näki meidät ja tuli paikalle kera armoneuvojen: Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta. Pirin ankara läpivalaisukatse sai sydämensykkeen tihentymään silkasta pelosta. Mykkä piru ilmeisesti istui kielelleni, kun en saanut tilanteessa sanaa suustani, eikä muuten kaverinikaan. Lopulta Piri purjehti ylvään oloisena matkoihinsa ja oli varmaan ”uskovaisiin” nuoriin pahasti pettynyt. Liikkeessä epäiltiin aina niiden nuorten uskoa, jotka eivät olleet kuuntelemassa saarnoja seurasalissa. Eteisestä oli jo tosi lyhyt matka syntiseen maailmaan, saati pihamaalta.”

  Tuo Pirin käyttäytyminen on hyvin tuttua, sanoisinko inhimillistä, sillä Piri ei tuolloin vielä kuulunut ns. johtajiin, mutta oli varmaankin asettanut itselleen tavoitteen kuulua heihin. Seurasin sivusta näitä pienempiä puhujia, miten he kaikessa pyrkivät samaistumaan näihin isoihin puhujiin/johtajiin. Heikki Saari taisi olla noiden hoitokokousten aikoihin jo yli 70 vuoden, joten hänen kävelynsä oli semmoista vanhan miehen ”tössähtelyä” ja tätä kävelytyyliä samasta kaupungista kotoisin oleva nuori puhuja Urho Savela matki, mutta ehkä hän ei itse tiedostanut tätä, mutta me muut kylläkin.

  Minäpä kerron mistä oletan Piri saaneen mallin epäillä nuorten uskon oikeellisuutta:
  Istuin seurapenkissä. Heikki Saari oli myös seurasalissa, hän istui tällä kertaa seurapenkissä, kun toinen puhuja puhui sitten Saaren huomio, kiintyi eteisessä kuunteleviin nuoriin. Hän ei malttanut olla hiljaa, vaan ääneen totesi epäilyksensä:
  -Mitäs nuo nuoret, jotka istuvat eteisessä. Ovatko he oikein uskomassa?

  Tämän Saaren kysymyksen kuuli vähän yksinkertainen uskonveli ja hänpä vastasi Saarelle:
  -Kuule veli, minä en tiedä, mutta voinhan minä mennä kysymään nuorilta.
  Silmät pyöreänä mies nousi ylös ja lähti kysymään. Hän kysyi nuorilta päätään puistellen, että oletteko uskomassa, kun veli epäilee teidän uskoanne, koska ette tule saliin istumaan?

  Vastaa

 8. 20.11.2019 @ 21.56 Heino Korpela

  Kun olin niin naiivi tuolloin nuorena miehenä, etten osannut pelätä edes Lepistöä. Soitin hänelle, että hän selventäisi niitä uskonopin kohtia, joita en itse ymmärtänyt. Etualalla oli tietenkin henkioppi, mutta oli muutakin, esimerkiksi kysyin, että miten voidaan väittää, että seurakunta on erehtymätön? Raamatussa voimme nähdä, että seurakunta eksyy (Galata): ”Te mielettömät galatalaiset, kuka teidät on lumonnut? Asetettiinhan teidän silmienne eteen aivan avoimesti Jeesus Kristus ristiinnaulittuna!”

  Myös vanhan liiton aikana koko Israelin kansa eksyi palvelemaan epäjumalia niin, että kun Elia luuli, että kaikki uskovat ovat eksyneet, Jumala näytti, että eivät kaikki ole eksyneet, osa pysyi oikealla tiellä:
  ”Herra, he ovat tappaneet sinun profeettasi ja hajottaneet sinun alttarisi. Minä yksin olen enää jäljellä, ja he tavoittelevat minunkin henkeäni.”
  Mutta minkä vastauksen hän saa Jumalalta? ”Minä olen jättänyt itselleni seitsemäntuhatta miestä, jotka eivät ole polvistuneet Baalin edessä.”
  Samoin on nykyisenäkin aikana olemassa jäännös, jonka Jumala on armossaan valinnut. (Room.11:2-5)

  Selvää vastausta en Lepistöltä saanut henkioppiin, mutta seurakunnan erehtymättömyyteen sain vastauksena, että pieni seurakunta voi eksyä kokonaan, mutta seurakunta suurena ei voi eksyä, siis käsitin, että tämä tarkoitti keskusyhdistystä.

  Mielessäni pyörii kysymys, että tämän takiako historiankirjoittaja pyrkii tekemään SRK:n syyttömäksi hoitokokouksiin ja laittamaan syylliseksi yksin Heikki Saaren. Tiedän, että Saari oli käyttänyt henkioppia jo vuosikaudet opetuksissaan, mutta ei hän ole itse keksinyt ko. oppia. Vuonna 1973 olin puhujain kokouksessa ja siellä Saarta kävi useampi melko suuri puhuja kehumassa, kehuivat hänen henkienerottamislahjojaan. (Olisi hyvä lukea tuon kokouksen puheenvuorot)

  Luulen, että nuo puheenvuorot oli tilattu, ja näin todelliset johtajat asettivat keulakuvaksi Heikki Saaren.

  Olin ry:n johtokunnassa, kun johtokuntaan tuli SRK:lta paimenkirje. Kirjeessä kehotettiin johtokuntaa hoitamaan ns. TV-uskovat: jos eivät taivu parannukseen, niin heidät tulee erottaa. Kirjeessä kerrottiin, että SRK:lta saa hoitoapua, tarvitsee vain pyytää.

  Vastaa


Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.