Suomessa amerikkalaisen dokumentaristi Michael Mooren elokuva Where to Invade Next on saanut huomiota erityisesti siksi, että Suomen koulujärjestelmä saa elokuvassa niin kovasti kehuja. Suomessa ei kuulemma oppilaiden tarvitse tehdä lainkaan läksyjä! No, eihän se nyt ihan niin ole, mutta verrattuna joihinkin muihin kuten vaikkapa Yhdysvaltoihin näin voidaan jopa sanoa. Suomen osuudessa haastatellaan silloista opetusministeriä Krista Kiurua sekä suomalaisia opettajia ja oppilaita. Moore jaksaa kehua ja hehkuttaa suomalaista koulutusihmettä.
Elokuvan leikillisenä ideana on se, että Moore ”hyökkää” eri Euroopan maihin ja Tunisiaan etsiäkseen ja ”varastaakseen” hyviä asioita, jotka hän sitten vie mukanaan Yhdysvaltoihin, missä vastaavat asiat ovat huonosti. Hän kuljettaa mukanaan Yhdysvaltain lippua, jonka hän sitten iskee vaikkapa haastateltavien olohuoneen lattiaan merkkinä siitä, hän on valloittanut kyseisen alueen.
Eurooppalaisen ihmisen yhteiseurooppalaista itsetuntoa hivelee ja suorastaan värisyttää tapa, jolla Moore estotta ihastelee italialaisten pitkiä lakisääteisiä lomia, ranskalaisen kouluruoan korkeaa tasoa, jo mainittua suomalaista koulutussysteemiä, opiskelijoiden lukumaksutonta opiskelua Sloveniassa (ja monessa muussakin Euroopan maassa), saksalaista työpaikkademokratiaa ja menneisyyden avointa käsittelyä, norjalaista liberaalia vankilakokeilua, naisten aktiivista roolia Islannin politiikassa ja taloudessa, Portugalin sallivaa huumepolitiikkaa ja Tunisian islamistihallituksen edistyksellistä politiikkaa erityisesti naisten oikeuksien ajamisessa.
Moore sanoo suoraan elokuvassa tietävänsä, että kyseisissä maissa on ikäviä ongelmiakin, mutta hän on halunnut ottaa tietoisesti esiin esimerkillisesti hoidettuja asioita. Muistutuksena ja vertailukohtana hän näyttää välillä esimerkiksi, miten julmasti mustia tai vankeja Yhdysvalloissa kohdellaan. Eurooppalaiselle katsojalle elokuva on mieltä ylentävää katsottavaa, mutta varsinainen kohdeyleisö on kuitenkin amerikkalaiset, joille Moore haluaa muistuttaa, miten paljon paremmin eräät asiat voisi hoitaa. Eräiden asioiden suhteen Moore saa aihetta kiinnittää huomiota siihen, että niiden alkuperä on itse asiassa Yhdysvaltain historiassa, mutta syystä tai toisesta ne on joko hylätty tai unohdettu.
Ja nythän on Yhdysvalloissa vaalivuosi, joten tämä on tietyllä tavalla myös vaikutusyritys presidenttikandidaattien kampanjoihin. Ehkä Bernie Sanders voisi joitakin näistä ideoista presidenttinä toteuttaakin.
Arvioitu elokuva:
Where to Invade Next. Ohjaus Michael Moore. Ensi-ilta oli 15.4.
Artikkelikuvassa Michael Moore ei ota uskoakseen italialaisten työläisten vuosilomien pituutta.