Kuvakollaasi vuoden 2014 keskeisistä uskontouutisista.

Merkittävimmät uskontouutiset vuonna 2014

1. Lähi-idän kristittyjen ahdinko

Monilla listoilla ISIS on nostettu vuoden merkittävimpiin uutisaiheisiin. Sen varjossa on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle se, mitä on tapahtumassa Lähi-idän kristityille, erityisesti Irakissa ja Syyriassa. Heidän 2000-vuotinen läsnäolonsa alueella on vähitellen hiipumassa. Suomessakaan ei tragediaan ole osattu juuri kiinnittää huomiota, ja kohta on avustuskampanjoitakin ajatellen liian myöhäistä. Suurin syy kristittyjen ahdinkoon ei ole ISIS vaan Yhdysvaltain vuonna 2003 aloittama, huonosti perusteltu ja suunniteltu Irakin sota, joka päästi pirun irti ja jonka hedelmiä ISIS:kin on.

2. Amerikkalaisten evankelikaalien jääräpäisyys

Asiassa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta niin kauan kuin amerikkalaiset evankelikaalit eivät tunnusta ilmastonmuutoksen todellisuutta, sitä eivät tunnusta republikaanitkaan, ja sitä myötä Yhdysvallat ei ole täysillä mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa. Se vaikuttaa koko maailman kehitykseen.

3. Kirkkojen lientynyt suhtautuminen homoseksuaaleihin

Paljon on tietenkin vielä matkaa tuomitsemisen ja kaltoinkohtelun loppumiseen, mutta ilahduttavia merkkejä tulee vähän väliä eri puolilta maailmaa: Vatikaanista, Yhdysvalloista, Irlannista, Belgiasta, Ruotsista. Suomessa arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi anteeksi homoseksuaalien kohtelua niin kirkon kuin yhteiskunnan piirissä ja iloitsi tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä eduskunnassa.

4. Naisia piispoiksi

Englannin kirkko avasi vuonna 2014 vihdoin naisille tien piispuuteen, ja ensimmäinen nainen vihitään siellä piispaksi tammikuussa 2015. Ruotsiin valittiin ensimmäisen kerran nainen arkkipiispaksi. Suomessa on vasta yksi nainen piispana, mutta samassa voi ilolla todeta, että useita suomalaisia naisia on huipputehtävissä kansainvälisissä ekumeenisissa järjestöissä.

5. Hyväksikäyttöongelma otettiin viimein tosissaan vanhoillislestadiolaisuudessa

Uusi puheenjohtaja Viljo Juntunen tunnusti liikkeen aiemmin parjaaman Johanna Hurtigin ansiot hyväksikäyttötapausten paljastamisessa ja pyysi anteeksi toisinajattelijoiden kohtelua. Rohkeat ja itsenäisesti ajattelevat naiset ovat muutenkin ajaneet ja saaneet aikaan lisää avoimuutta liikkeen ongelmista puhumisessa.

6. Kiinnostus paavia kohtaan jatkui

Paavi Franciscus on tehnyt melkein joka viikko jotakin, mikä on päätynyt tiedotusvälineiden otsikoihin, ja hän on sentään pian ollut kaksi vuotta paavina. Kyse ei ole ollut pelkistä puheista vaan konkreettisista muutoksista kirkon hallinnossa ja ilmapiirissä. Myös kansainvälisessä politiikassa paavin sana painaa; Yhdysvaltain ja Kuuban lientyneissä suhteissa hänellä oli merkittävä välittäjän rooli.

Maininnan ansaitsevat myös:

  • Heikki Räisäsen muistelmat ilmestyivät.
  • Epäonnistunut ”kansannousu” kristillisdemokraattien keskuudessa Päivi Räsästä vastaan.
  • Evankelista David Herzogin floppaus.

 

Artikkelikuvassa ylhäällä vasemmalla hymyilevät Ruotsin naispiispat (Kuva: Magnus Aronson/IKON), keskellä Heikki Räisäsen muistelmateos (Kuva: Kirjapaja), oikealla pariskunta Golden Gate -sillalla (Kuva: Suvi Kava). Alhaalla vasemmalla irakilaisia kristittyjä (Kuva: Bassam Sabri), keskellä paavi (Kuva: Flickr) ja oikealla Päivi Räsänen (Kuva: Juha Levonen).


Avatar photo

About

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.