The Beatles.

Mannaa taivaasta Beatles-faneille

Mauri Kunnaksen teoksen Piitles kansikuva.

Piitles-kirjan kansikuva. Kuva: Otava/Suomen Kuvapalvelu.

Mannaa on tosiaan satanut taivaasta, tarkemmin sanoen Otavan suunnalta, kaikille suomalaisille Beatles-faneille.

Mauri Kunnaksen Piitles-kirja on toistaiseksi vain suomentaitoisten luettavana, mutta mikään ihme ei ole, jos sitä käännetään muillekin kielille, niin ainutlaatuinen pakkaus se on.

Yksityiskohtaisuudessaan, tarkkuudessaan ja kaikessa fanitietoudessaan se on suorastaan pakahduttavaa luettavaa.

The Beatlesin ensimmäisestä levytyksestä, Love Me Do -singlestä, tuli 5.10. kuluneeksi 50 vuotta.

Lokakuu 1962 oli kaikkiaan järisyttävää aikaa maailmanpoliittisesti ja kirkollisesti: kolmannen maailmansodan lähes käynnistänyt Kuuban ohjuskriisi kärjistyi samaan aikaan, kun Vatikaanin II konsiili, joka oli katolisen kirkon merkittävin tapahtuma 1900-luvulla, aloitti työskentelynsä.

Suomessa professori Osmo Tiililä ilmoitti marraskuussa 1962 eroavansa kirkosta. Ja siihen rakoon tupsahti The Beatles.

Piitlesissä esitetty tarina päättyy Love Me Dota seuranneen singlen, Please Please Me, levytykseen marraskuussa 1962. Pitkälle ei siis albumissa pötkitä, mutta sehän antaa aiheen odottaa lisää ja on itse asiassa aika hyvä ratkaisu. The Beatlesin varhaisvaiheisiin sisältyy nimittäin niin paljon kaikkea kiinnostavaa ja kiehtovaa, ja se on myös faneille yleensä vähemmän tuttua tarinaa.

Nuorten poikien perhetaustat, ensimmäiset bändiyritelmät, Liverpoolin bändi- ja klubimaisema yleensä, poikien tutustuminen toisiinsa, kuluttava, kouluttava ja boheemi muusikkoelämä Hampurissa, jota kuvittavat myös paljaat rinnat ja takapuolet (miten niiltä olisi voinut välttyäkään?) ovat olleet ilmeisen kiitollista piirrettävää.

Piitles on tulvillaan elämää ja henkilöitä, sivu- ja pääsellaisia. Itse pidin päähenkilöiden lisäksi erityisesti Brian Epsteinin ja George Martinin hahmoista. Epsteinin homoseksuaalisuutta ei suorin sanoin mainita, mutta asian tietävä panee merkille toistuvat humoristiset viittaukset siihen. Ja sitten ne kerupit…

Touhu ja toiminta ei juuri taukoa. Tosifani löytää yhtäältä kirjasta kaikki ne ennestään tutut ja rakkaat tarinat ja yksityiskohdat Johnin, Paulin, Georgen ja Ringon varhaisvaiheista, koko ”Beatles-mytologian”, mutta toisaalta kirja tarjoaa myös uusia näkökulmia sekä hauskoja yksityiskohtia ja korostuksia, jopa yhden uuden teorian erään kitaran kohtalosta.

Visuaalisesti kirja on yksityiskohtaisuudessaan oikea runsaudensarvi. Jo lähes uskonnolliseksi taiteeksi muodostunut kuva yhtyeestä ylittämässä Abbey Roadia on näkyvä osa Piitlesiäkin, vaikka yleensä se liitetään vasta yhtyeen loppuaikoihin. Mutta täytyihän tie toki ylittää aina, kun St. John’s Woodin metroasemalta oli tulossa.

Toivoa sopii, että Kunnas jatkaisi siitä, mihin lopetti. Mark Lewisohnin moniosaista Beatles-historiaa (ei historiikkia niin kuin Helsingin Sanomien taannoisessa uutisessa siitä vähättelevästi puhuttiin) odottaessa olisi mukava odottaa myös uusia osia Piitleksestä.

Mikko Ketola

Arvioitu teos:
Kunnas, Mauri: Piitles. Tarina erään rockbändin alkutaipaleesta. Helsinki: Otava, 2012. 78 s.


Avatar photo

Kirjoittaja

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.