Miinakenttä. Kuva: charliebishop

Maahanmuuttokeskustelun miinakenttä

Vastikään angiinan kourissa kuumeillessani näin monena perättäisenä yönä samanlaista unta. Siinä oli aina joku ihminen sanomalehdestä revittyjen pienten palasten kanssa täyttämässä pientä lattialla olevaa aluetta yhtenäiseksi alaksi. Kun kuvio oli lähes valmis, kohta tuli aina joku joka lennätti palaset huiskin haiskin ihan sekaisin. Katselin hommaa vierestä tuskaisen ahdistuneena.

Jälkeenpäin kun mietin unta, mieleeni juolahti siitä maahanmuuttokeskustelu. Keskusteluun osallistuvan pitää osata asettaa sanansa ja terminsä just eikä melkein oikein, jotta hän ei saa otsaansa rasistin leimaa. Armo on täysin vieras käsite noissa keskusteluissa. Sähäkät kynnet tulevat äkkiä ja yllättäen tietämätöntä, varomatonta ja huoletonta keskustelijaa kohti ja raapaisevat syvät jäljet hänen kasvoihinsa.

Jotkut ovat ahdistuneet noista keskusteluista niin paljon, että ovat halunneet lähteä Facebookista kokonaan pois. He ovat kertoneet, ettei auta edes sekään, että blokkaisi seinältään näkyvistä pois sellaiset ihmiset, jotka käyvät kuumina asian suhteen, koska jonkun kaverin kommentointi saattaa tuoda epätoivottuja keskusteluja näkyviin.

Tämä on hämmästyttävää. Mikään muu asia Facebookin historiassa ei tunnu aiheuttaneen moista ilmiötä. Ei ainakaan noin voimakasta tunnekuohuilua. Siis ihmisiltä menee välit koko asian takia. Eihän se nyt sillä tavalla saisi vaikuttaa, hyvänen aika!

Itselleni on jäänyt noista keskusteluista sellainen kuva, että keskustelijoissa on kaksi ääripäätä ja kaikkea niiden väliltä. Toinen ääripää on täysin maahanmuuttovastainen ja toinen ääripää on ottamassa avosylin Suomeen niin paljon tulijoita kuin niitä riittää ja kaikki voitava on tehtävä heidän hyväkseen. Tätä mieltä minäkin olen.

Mutta olen myös sitä mieltä, että mahdollisista ongelmakohdista on kyettävä keskustelemaan, jotta uusien maan asukkien elämä täällä muodostuu heidän onnenkantamoisekseen. Mutta tässä kohti alkaa ihan järjetön miinakenttä, jotta keskustelua voi jatkaa hyvillä mielin. Pitää osata asettaa sanansa oikein, käyttää oikeita termejä, välttää yleistyksiä, jotta ei saa ikävää kohtelua osakseen. Ei saa olla huolimaton. Ja selitys moiselle on se, ettei tule antaneeksi syttypuita maahanmuuttoon vihaisesti suhtautuville ihmisille.

Kuitenkin itse olen huomannut, että nuo tarkkaan keskusteluita vartioivat ihmiset itse asenteellaan aiheuttavat vihaa ihan ystävällisissä ja rauhallismielisissä keskustelijoissa. Tietenkään heidän vihansa ei kohdistu maahanmuuttajiin edelleenkään, vaan siihen, että heitä leimataan rasisteiksi ja vihapuheiden aiheuttajiksi, joita he eivät missään nimessä halua olla, mutta jollaisena heidät välillä nähdään heidän liian huolettoman keskustelunsa takia. Pitää olla tarkkana kuin porkkana ellei vielä tarkempana; kuin palsternakka.

Syvää empatiaa maahanmuuttajia kohtaan tuntevat ihmiset toivoisi empatiaan myös kanssakeskustelijoitaan kohtaan. Ei pitäisi heti jokaisen epäilyttävältä kuulostavan lauseen kohdalla heittää kehiin rasisti- tai vihakorttia, vaan ihan asiallisesti keskustella aiheesta, josta heillä on ehkä enempi tietoa kuin monella muulla. Monet kaplakat maan ja taivaan välillä johtuvat väärinkäsityksistä, olettamuksista ja tulkinnoista.

Nykyään joka asiasta tulisi olla mielipide. Nämä mielipiteet sitten joko yhdistävät tai erottavat ihmisiä. Syntyy enempi ja vähempi epävirallisia yhteisöjä. On ollut puhetta yhteisöllisyyden vähenemisestä nykyaikana verrattuna vanhaan kunnon entisaikaan. Alkavatko nämä mielipiteisiin perustuvat pienet nettiyhteisöt sitten korvata entisaikaisia perhe-, kylä- ja uskonyhteisöjä? Kuulun siihen ja tuohon porukkaan, jossa ajatellaan näin, noin ja niin tästä, tuosta ja siitä asiasta. Minuuden menettäminen ja me-hengen saavuttaminen. Olen itseäni suurempi ollessani yhtä jonkun ryhmän kanssa, olkoonkin se sitten vaikka virtuaalinen.

Tuo mielipiteeseen perustuva yhteisöllisyyden kokeminen voi huipentua huippuunsa vaikkapa mielenilmauksessa kaduilla ja toreilla. Ei se huono asia ole hyvän asian puolesta ilmaista mielipidettänsä, mutta voiko se olla perimmiltään yhteisöllisyyden kokemisen haluakin?

Mutta voiko tässäkin viruksentorjuntaohjelmassa, jossa edistetään maahanmuuttoasiaa, piillä virus itsessään? Mielestäni voi, jos se hajottaa aiheettomasti* omia rivejä. Silloin ohjelmassa on epäonnistuttu.

Ja nyt taisi miina räjähtää jalkojeni alla; PUM!

*Aiheeton rivien hajoaminen = väärästä tulkinnasta johtuva välirikko, aiheellinen rivien hajoaminen voisi taas olla sitä, että ei hyväksytä väkivaltaa, silloin ei haittaa vaikka välit menisi, vääryyttä ei voi hyväksyä minkään syyn varjolla.

Miinakentän on kuvannut charliebishop/iStockphoto.


Avatar photo

Kirjoittaja

Oikealta nimeltäni olen Vuokko Ilola. Monet tuntevat minut entuudestaan Kotimaan blogistina. Olen 11 lapsen äiti Kirkkonummelta ja työni on Masalan koulussa koulunkäyntiavustajana ja iltapäiväkerhon ohjaajana.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.