Ansa Moskovassa.

Kun vääryys on vallassa

Ansa Moskovassa on Anna Šišovan dokumentti Venäjästä, jossa vääryys on vallassa. Moskovalainen teini Anya Pavlikova löytää netistä keskusteluryhmän, jossa puhutaan Anyaa kiinnostavista asioista: eläimistä, tähtitaivaasta ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Ryhmä, nimeltään Uusi suuruus, alkaa tavata toisiaan silmätysten, kun ryhmään liittynyt Ruslan D -nimellä esiintyvä mies (oikeasti turvallisuuspalvelun agentti) järjestää sille toimistotilan tapaamisia varten.

Vähitellen Ruslan alkaa manipuloida Venäjän nykymenoon ja Putinin hallintoon kriittisesti suhtautuvia nuoria kohti aktiivista poliittista toimintaa. Hän ehdottaa ryhmälle varautumista väkivaltaisiin menetelmiin. Ruslan sijoittaa tapaamistilaan parikin kameraa todistusaineiston keräämistä varten. Kun raskauttavaa materiaalia on hänen mielestään riittävästi, hän ilmiantaa ryhmän jäsenet vaarallisina ääriaineksina viranomaisille.

Poliisi tunkeutuu jäsenten, myös Anyan, koteihin, ja heidät pidätetään syytettynä hallituksen kaatamisen suunnittelusta ja terrorismista. Tunnustukset on saatu väkivaltaa käyttämällä – vanha turvallisuuspoliisin menetelmä. Anyaa uhkaa kymmenen vuoden vankeustuomio, mutta lopulta se vaihtuu kotiarestiksi.  Kolme vuotta kestänyt oikeusprosessi muuttaa Anyan äidin Putinin lojaalista seuraajasta nälkälakkoon ryhtyneeksi ihmisoikeusaktivistiksi, joka protestoi pidätettyjen puolesta varoituksista huolimatta.

Dokumentin tapahtumat sijoittuvat pääosin vuoteen 2018, mutta nykyinen Ukrainan sotakin mainitaan. Vuonna 2018 laajat Putinin vastaiset mielenosoitukset olivat vielä mahdollisia. Opposition asema Venäjällä ei ole kadehdittava. Valtio tekee parhaansa nitistääkseen kaiken, mikä voi vähänkin heikentää vallassaolijoiden valtaa. Venäläiset pidetään kurissa väkivallalla ja sen uhan aiheuttamalla pelolla. Poliisilla ei ole resursseista pula. Protestijulisteita esillä pitävät saavat tuossa tuokiossa seurakseen poliisin tai turvallisuuspalvelun edustajan ottamaan kuvia ja vaatimaan henkilötietoja. Toisinajattelijoiden ja ihmisoikeusaktivistien on turha toivoa saavansa oikeuslaitokselta oikeutta. Tuomarit jakavat sellaisia tuomioita kuin poliittiset tahot määräävät.

Tällaisen dokumenttielokuvan tekijällä ei ole mahdollista jatkaa työtään nyky-Venäjällä. Niinpa ohjaaja Anna Šišova  asuu maanpaossa, eikä dokumenttia voi näyttää Venäjällä julkisesti.

Ihmishengen ja ihmisoikeuksien halveksunta ei ole alkanut Putinin aikana. Hän jatkaa sitä, minkä Lenin ja Stalin aloittivat. Putin sanoi joitakin vuosia sitten, että Neuvostoliiton sortuminen oli suurin geopoliittinen katastrofi, jonka hän tietää. Todellisuudessa Neuvostoliiton perustaminen ansaitsee tämän määritelmän.

Vaikka Putinin hallinnon vastustaminen kansalaisaktivismin keinoin vaikuttaa välillä aivan toivottomalta, elokuva antaa kuitenkin toivoa siitä, ettei Putinin ja Ukrainan sodan kannatus Venäjällä olekaan läheskään niin suurta kuin on esitetty. Vastarinta on olemassa, ja sitä on tuettava kaikin mahdollisin keinoin. Venäjän on saatava tulevaisuutensa takaisin. Harri Römpötin tekemässä Helsingin Sanomien haastattelussa Šišova sanoo: ”Eihän kansallisuus tee kenestäkään rikollista. Sekä me venäläiset että ukrainalaiset olemme kaikki Venäjän hallituksen uhreja, eri tavoilla toki mutta samassa veneessä.”

Arvioitu elokuva: Ansa Moskovassa (The New Greatness Case). Ohjaus: Anna Šišova. Suomi/Kroatia/Norja 2022. Ensi-ilta Suomessa 10.6.2022.


Avatar photo

About

Mikko Ketola (s. 1963) on kirkkohistorian yliopistonlehtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Vartijan päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2010 lähtien. Lue lisää


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.