Kotiteollisuus. Kuva: Ville Juurikkala/Johanna Kustannus.

Kotiteollisuuden sielua etsimässä 1/4

Kotiteollisuus, keskellä sanoittaja Jouni Hynynen. Kuva: Ville Juurikkala/Johanna Kustannus

Kuvassa keskellä Kotiteollisuuden sanoituksista vastaava Jouni Hynynen. Kuva: Ville Juurikkala/Johanna Kustannus.

”Olen kadottanut sieluni jonnekin, josta ei kukaan / sitä löytää voi.”

Näin valittaa Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynynen kappaleessa ”Meren mutaa” (Kuolleen kukan nimi 2002). Täytyy auttaa miestä.

Sielu kuuluu jotenkin luontevasti teologin toimialaan. Vaarana tosin on, että ”papit minut puhuvat pyörryksiin”, kuten Hynynen laulaa samassa kappaleessa. Silti uskallan yrittää.

Kotiteollisuus on yksi viime vuosikymmenen suosituimpia suomalaisia raskaan rockin yhtyeitä. Jumalasta, sielusta tai papeista laulaminen ei ole yhtyeen lyriikoissa mikään yksittäistapaus. Hynysen laatimissa sanoituksissa on silmiin pistävän paljon kristinuskoon liittyvää tematiikkaa.

Olisiko liioiteltua sanoa, että Kotiteollisuuden sielu löytyy uskonnosta?

Muutama vuosi sitten Hynynen kertoi Oulun seurakuntalehdessä, Rauhan tervehdyksessä, että hän kävi lapsena pyhäkoulua. Mummolassa tuli ahkerasti luettua Ikuisia kertomuksia -kirjasarjaa. Taustat näkyvät myös runossa ”Juuret” (Mies katoaa. Like 2009).

Herätykset olivat pahimpia
kömmin vinttikamarista aikaisin
kun ukki veti uruilla epävireisesti virsiä
vähän sinne päin
eiku-asenteella.

”Uskonnollisuus on mielenkiintoista. Kristinusko miulle itelleni,” Hynynen  toteaa teologian ylioppilaiden Kyyhkynen-lehdessä. Teologiallekin on tarvetta: ”Mitä enemmän sen parempi.”

Raamattua Hynynen näkyy lukeneen huolella. Esimerkkinä voi mainita kappaleen ”Velhonaisen älä salli elää” Aamen-levyllä (1998). Kappaleen nimi tulee suoraan jakeesta 2. Moos. 22:18 – vuoden 1938 käännöksen sanamuoto (jae 17 vuoden 1992 käännöksessä).

Raamatullisuus ei Hynysen kohdalla tietenkään tarkoita konservatiivisuutta. Hän toteaa Kyyhkysessä, että täytyy olla uskonnollinen juntti, jos ”näkee Raamatun vain teksteinä, eikä osaa soveltaa sitä nykyaikaan”. Velhonainenkin tarkoittaa entisiä tyttöystäviä, jotka kummittelevat unissa.

Mitä Hynynen sitten saa uskonnon saralla aikaan? Wikipedian Kotiteollisuus-artikkelin mukaan ”joissakin kappaleissa käsitellään kriittisesti uskontoa”. Näin on, mutta yksinään esiintyvä väite on yksipuolinen.

Esimerkkinä uskontokritiikistä Wikipedia-artikkeli mainitsee muun muassa Markku Pölösen Ralliraita-elokuvaan (2009) tehdyn kappaleen ”Pää kylmänä”. Siinähän Hynynen laulaa:

Ei riitä viisi leipää meille
eikä riitä kaksi kalaa
ja tuskin Jumalamme tänne
niitä jakamaan meille palaa

Saman laulun loppupuolella Hynynen kuitenkin toteaa:

kaiken keskellä ihminen
voi vain rukoukseen kädet liittää

Toisaalta kappaleessa ”Tämän taivaan alla” (Helvetistä itään, 2003) Hynynen väittää, ettei kukaan kuule rukouksia. Silti Isä meidän -rukous esiintyy samannimisessä kappaleessa ja Hynynen vakuuttaa yhtyeen kotisivulla, ettei kyse ole rienauksesta.

Eri suuntiin vetävät teemat ovat sanoituksille tyypillisiä. Niitä ei tule ymmärtää minkään teologisen ohjelman ilmaisuksi. Pikemminkin niitä tulee lähestyä uskonnollisena kokemuksena, joka tilanteesta riippuen vaihtelee.

Uskonnollista kokemusta Hynynen kuitenkin ilmentää sanoilla, jotka tulevat kristinuskon perinteestä, erityisesti Raamatusta. Siksi sanoituksia on mielekästä lähestyä teologisesta näkökulmasta ja kysyä, mitä aineksia Hynynen on käyttänyt ja mitä hän niistä rakentaa.

Seuraavassa osassa tartutaan jumalakäsitykseen. Kolmannessa osassa edetään etiikan uskonnolliseen ulottuvuuteen. Neljännessä tehdään kokoavia havaintoja.

Niko Huttunen

Kappaleiden sanoitukset Kotiteollisuuden verkkosivuilla.
Kirjoitussarjan muut osat ilmestyvät tulevina viikkoina Vartijan sivustolla.
Kuuntele: Spotify-soittolistalla kirjoitussarjassa mainittuja kappaleita (tarvitset Spotify-käyttäjätunnuksen).
Katsele: Videosoittolistalla kappaleita YouTubessa.


Niko Huttunen

Kirjoittaja

Huttunen on Uuden testamentin eksegetiikan dosentti, joka on tutkinut varhaisen kristinuskon suhdetta antiikin filosofiaan ja roomalaiseen yhteiskuntaan. Hän on kirjoittanut myös Raamatun käytöstä ja vaikutuksesta Suomen sisällissodassa ja sen jälkeen. Tällä hetkellä Huttunen laatii Uuden testamentin tuoretta suomennosta.


'Kotiteollisuuden sielua etsimässä 1/4' kirjoitusta on kommentoitu

 1. 24.8.2013 @ 8.21 Jumala

  paskaa

  Vastaa

 2. 24.8.2013 @ 10.29 aspihx

  Onko kukaan ikinä miettinyt että biisin sanat on kirjoitettu vertauskuviksi? Ateistit ovat ennenkin laulaneet satuhahmoista.

  Vastaa

  • 24.8.2013 @ 11.38 Kshat

   Onko Hynynen sitten sanonut olevansa ateisti? Alkaa pikkuhiljaa ottaa ns. kuuppaan nämä fundamentalistiateistit, joilla on niin kovin palava tarve tunkea omaa erinomaista ja täydellistä ateistista maailmankatsomustaan joka väliin sekä paikkaan. Sama sitten myös uskonnollisilla fundamentalisteilla uskontoon katsomatta… tiedoksi vaan.

   Vastaa

  • 24.8.2013 @ 21.40 ss

   ”- Sellaiseen partatyyppi-jumalaan mie en usko. En usko, että on olemassa henkilö nimeltä Jumala. Mut siihen mie uskon, että on olemassa henki, Jumala. Tai ainakin on hirveän lohdullinen ajatus, että sellainen olisi, Hynynen miettii.
   – Totta kai tulee sellaisia hetkiä, joina en todellakaan usko mihinkään sellaiseen, mutta sitten taas välillä uskon. Kun lähdettiin keikkabussista kävelemään hotellille, oli helvetin hieno auringonpaiste ja kaikki oli kauhean kaunista ja linnut lauloivat. Sellaisissa tilanteissa tulee fiilis, että ehkä jossain on joku, joka pitää meistä huolta.” (Suora sitaatti Rauhan Tervehdyksen jutusta, jonka otsikko on ”Hynynen: Jumala on”, ilmestyi Rauhan Tervehdyksessä 16/2009, löytyy googlaamalla lehden ja haastateltavan nimellä)

   Vastaa

 3. 24.8.2013 @ 13.58 hängmattan

  Kerrankin tälläinen uskonnolliselta kannalta tehty biisinavaus, ilman että kirjoittaja menee äärimmäisyyksiin, vaan tarkastelee kappaletta kriittisesti molemmin puolin.

  Vastaa

 4. 26.8.2013 @ 10.43 tabletto

  Genesis raamatussa todistaa luomisesta evoluution hautajaiset!

  Hämmästyttävä artikkeli raamatun totuudesta luomisesta. Selvät todisteet kuinka luominen on totta. Evoluutioteoria romahtaa kun ton lukee.

  http://www.kotipetripaavola.com/genesistodistaaluomisesta.html

  Vastaa

 5. 28.8.2013 @ 11.24 vvdfdd

  Hynysen teksteihin ei kannata kauheasti syväntyä. Selvempää ja syvempää tarkoitusta löytyy puolivuotiaan lapsen ”puheista”.

  Vastaa

  • 17.5.2014 @ 20.58 HaluanTietää

   Kuinka monta Hynysen sanoittamaa kappaletta olet sitten oikeasti kuunnellut??

   Vastaa


Haluaisitko jakaa ajatuksesi?

Kommentoidessa on tarkoitus puhua itse asiasta, ei kirjoittajista. Toimitus poistaa kirjoittajan tai muiden kommentoijien persoonaan menevät halveksuvat, loukkaavat tai vihamieliset kommentit. Jos kommentissasi on linkki, kommentti ei tule heti näkyviin, vaan toimitus tarkistaa sen. Sähköpostiosoitteesi ei tule näkyviin.

© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2017.