Violetti hetki.

Kirja kuin muistokirjoitus

Kun tammisaarelainen kirjailija Merete Mazzarella halusi mennä Tammisaaren ev.-lut. kirkkoon sytyttämään kynttilän veljensä ollessa kööpenhaminalaisessa sairaalassa kuolemaisillaan, se ei ollut mahdollista, koska kirkon avain oli kanslistin mukaan avaimenhaltijalla. Seuraava mahdollisuus olisi vasta parin päivän päästä, jolloin kirkkoon oli tulossa tv-kuvausryhmä. – Voiko törkeämpää palvelua byrokratisoituneelta kirkolta jäsenilleen olla? Välimeren maissa tällainen ei tulisi kuuloonkaan.

Helsingin yliopiston ruotsinkielisen kirjallisuuden emeritaprofessorin Merete Mazzarellan tuorein teos Violetti hetki (Tammi 2022) alkaa kaamoksesta ja talvihämärästä, kun valo vähenee auringon käydessä vain muutaman tunnin horisontin yläpuolella. Se vertautuu elämän sammumiseen, sairauksiin ja kuolemaan.

Keskiöön kohoaa kirjailijan veli, seksuaalisen tasa-arvon suomalainen  pioneeri Martin Schreck (1947–2021). Häntä kirjoittaja muistelee yhdessä kohdehenkilön tanskalaisten ystävien kanssa. 1970-luvulla Martin Schreck siirtyi tuolloisen kumppaninsa Seppo Kivistön kanssa Tanskaan, joka oli ensimmäisenä maana Euroopassa laillistanut homoparisuhteet ja jossa homoseksuaalisuus oli poistettu rikoslaista jo 1933.

Seppo Kivistö oli savustettu Helsingin Vanhankirkon seurakunnan nuorisotyöntekijän virasta. (Mazzarella on hienotunteinen eikä mainitse seurakunnan nimeä.) Rikoslaista homous oli meilläkin poistettu 1971. Martin Schreck on myöhemmissä kirjoituksissaan tuonut esille, että homoutta käsiteltiin meillä mediassa joko sensaationa tai henkilökohtaisena tragediana. Äitinsä kotimaassa Martin Schreck kohtasi avoimen ja iloisen homokulttuurin, kirjoittaa sisar.

Teosta voisi luonnehtia kirjaksi kuolemasta. Niin monesta perspektiivistä siinä kuolemaa lähestytään. Inspiraatiota ja vertailumateriaalia antaa Arvid Järnefeltin Vanhempieni romaani. Se kuten monet muut Mazzarellan mainitsemat teokset liittyvät omaelämäkerralliseen kirjoittamiseen, jota tekijä on pohtinut useissa aiemmisssa teoksissaan ja pitänyt alalta monia luentoja ja kursseja.

Elämä on kuolemista. Kun ihminen on kuolemaisillaan, hänen sanotaan (suomen kielellä) tekevän kuolemaa. Merete Mazzarella kertoo rehellisesti, suorastaan paljaana, tuntemuksistaan veljensä kuoleman jälkeen, avuttomana ja katuvana siitä, miksei elänyt rinnalla enemmän, miksei kysynyt terveydentilasta tarkemmin. Iloa tuottaa se, että he saivat viettää pitemmän ajan yhdessä veljen viimeisenä vuonna, kun koronarajoitukset jumittivat Suomessa käymässä olleen Martinin tänne.

Veljen kuoltua Mazzarellassa herää halu saada hänestä enemmän tietoa. Kööpenhaminan-kodista löytyy 20 kiloa asiapapereita: kirjeitä, muistiinpanoja, kalentereita ja kuvia, jotka veljen sikäläiset ystävät toimittavat postitse Suomeen. Jälleen kerran käy toteen, että hyvä ystävä voi olla läheisempi ja tärkeämpi kuin sukulainen. Ystävät valvoivat vuorotellen viimeiseen asti Martinin vuoteen äärellä sairaalassa.

Merete Mazzarellan veli liittyi Tanskassa takaisin kirkkoon viimeisinä aikoinaan. Sisar näyttää kirjassaan, kuinka Martinin tanskalaiset ystävät järjestelivät hautajaisia, jotka lähetettiin suorana Youtubessa, niin että sisar sekä muut sukulaiset ja ystävät eri puolilla maailmaa saattoivat osallistua. Merete havainnoi veisattuja virsiä ja kuvaa vaikuttavasti ruumisautosaattueen lähdön kirkosta ja etääntymisen kadun vilinään.

Mazzarellan teos on käännetty ruotsinkielisestä käsikirjoituksesta. Paikoin häiritsevät epäselviksi suomennoksessa jääneet pronominaaliset viittaussuhteet, kun suomen hän voi tarkoittaa kumpaakin sukupuolta toisin kuin alkuteksti, jossa on eri persoonapronomini miehelle ja naiselle. Mutta Violetti hetki on hieno ja syvällinen kirja kuolemasta, ei siis vain yhden henkilön elämänpäättymisestä vaan kuolemasta yleensä, filosofinen essee meitä jokaista koskettavasta aiheesta. Kirjailija on teostaan varten tutkinut kuolinilmoituksia ja muistokirjoituksia, tekee niistä kiintoisia havaintoja eri kulttuureissa ja tarkastelee laajasti muun muassa, millaisia asioita vainajasta nekrologeissa mainitaan.

Sisaren kirja Martin Schreckistä on kuin laajennettu nekrologi: paljon tietoa välittävä, lämmin ja herkkä. Sellainen vaikuttaa olleen kohdehenkilökin: läheisilleen uskollinen, pyyteetön ja antelias. Viimeiseen asti hän huolehti, paljonko on lähetettävä rahaa hänen thaimaalaisille miesystävilleen päivässä muodollisen perijän kautta.

Arvioitu teos: Merete Mazzarella, Violetti hetki. Suomentanut Raija Rintamäki. Tammi 2022.


Avatar photo

Kirjoittaja

Esko Karppanen on filosofian lisensiaatti ja vapaa kirjoittaja. Hänen julkaisujaan ovat muun muassa esseeteokset Unohduksen tällä puolen (Ntamo 2013) ja Jumalten unet (Ntamo 2018) sekä romaani Muurin varjossa (Atrain&Nord 2021).


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.