Tuomittu rakkaus ei luovuta. Kuva: Futurefilm.

Kaiken se kestää, kaiken se toivoo

A United Kingdom on virkistävän idealistinen elokuva.

Nyt kun vihapuhetta ja rasismia tulee vastaan lähes joka päivä, tekee hyvää katsoa sellaista elokuvaa kuin A United Kingdom. Se kertoo tosipohjaisen rakkaustarinan 1940-luvun lopusta ja muistuttaa historiasta, joka niin helposti unohtuu.

Se ei ole täydellinen elokuva, mutta vakuuttaa siitä, että yksityisen ihmisen vakaumus  voi voittaa esteitä ja kääntää historian kulkua.

Lakia Lontoossa opiskeleva Seretse Khama (David Oyelowo) tapaa vuonna 1947 lähetysseuran tanssiaisissa Ruth Williamsin (Rosamund Pike). Betsuanamaa (nykyinen Botswana) on brittien protektoriaatti ja Khama sen tuleva kuningas, Williams taas vähäinen toimistotyöntekijä.

Ei ollenkaan helppo alkuasetelma

A United Kingdom on ensi-illassa 21.4.

A United Kingdom on ensi-illassa 21.4.

Ghanalaisen Amma Asanten ohjaama ja Guy Hibbertin käsikirjoittama filmi kertoo Khaman ja Williamsin tarinan, joka aiheutti aikoinaan ulkopoliittisia ongelmia ja vaikeuksia. Sitä eivät katsoneet hyvällä silmällä mustat eivätkä valkoiset. Brittien suhteet Etelä-Afrikkaan ja Rhodesiaan olivat vaarassa. Khaman sukulaiset, varsinkin täti (Abena Ayivor) ja sisar (Terry Pheto) ovat sitä mieltä, että Seretsen avioliitto valkoisen naisen kanssa halventaa mustia naisia. Myös Ruthin vanhemmille avioliitto oli mahdoton ajatus.

Seretsen eno, sijaishallitsijana vuosia toiminut Tshekedi Khama (Vusi Kunene) uhkaa nostattaa kansan Seretse Khamaa vastaan, ellei tämä muista velvollisuuttaan.

A United Kingdom on vetoava tarina idealistisen miehen ja yhtä idealistisen naisen suuresta rakkaudesta ja myös miehen rakkaudesta omaan maahansa.

Seretse Khama haluaa kansan puolelleen ja vetoaa heihin unelmallaan maasta, jossa ihmiset ovat yhtä, kaikille on tilaa ja kaikki ovat tasa-arvoisia. Ihmisen ihonväri on siinä unelmassa toisarvoinen juttu.

Nuori pari yritetään erottaa monin tavoin ja petoksin. Khama karkotetaan vuonna 1951 Lontooseen ja raskaana oleva Ruth jää Afrikkaan odottamaan ja taistelemaan omaa taisteluaan.

Brittiläinen rasismi tulee elokuvassa ilmi monessa pienessä asiassa, katseessa ja eleessä. Britit eivät halua ärsyttää Etelä-Afrikkaa, jossa rotujen väliset liitot ovat laittomia. Heitä myös kiinnostaa kovasti, löytyykö Betsuanamaasta rikkauksia ja kuka niitä kontrolloi.

Toivo, sisukkuus ja poliittinen tilannetaju koituvat lopulta Seretse Khaman ja hänen maansa eduksi. Khama saa palata karkotuksesta vuonna 1956 sillä ehdolla, että hän luopuu heimopäällikköydestään.

Loppu on historiaa. Khama perusti 1961 Botswanan demokraattipuolueen, hänestä tuli Betsuanamaan pääministeri, itsenäisyysneuvottelija ja ensimmäinen vaaleilla valittu presidentti, kun Botswana itsenäistyi vuonna 1966.

Tuomittu rakkaus ei luovuta. Kuva: Futurefilm.

Tuomittu rakkaus ei luovuta. Kuva: Futurefilm.

Huomaan olevani valmis katsomaan elokuvan kliseiden ohi, eläytymään ihmisten rohkeuteen mahdottoman edessä ja iloitsemaan heidän kanssaan voiton hetkellä.

Ehkä se on naiivia, mutta sydämelle se tekee tavattoman hyvää: pidä kiinni unelmastasi, ole kärsivällinen ja luota voimaasi. Älä pelkää mitään äläkä ketään. Seiso sen takana, mikä on oikein. Luota rakkauteen.

A United Kingdom, ohjaus Amma Asante. Elokuvateattereissa 21.4.


Avatar photo

Kirjoittaja

Kirjoittaja on toimittaja, jota inspiroivat kirjojen lukemattomat maailmat, drag queenit, kissat, maatyöt ja ystävät. Ihmisessä kiehtoo eniten hänen määritelmiin taipumaton salaisuutensa.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.