Raphaelin maalaus "kristuksen ylösnousemus noin v. 1500. Kuva: Wikipedia.

Hui! Ei kai tämä vain ole myytti!?

Uskovainen kristitty: Ei kristinusko ole myytti!

Pappi: En ole sellaista väittänyt. Totesin vain kristinuskon kaikkien uskontojen lailla pohjautuvan  myyttisille kertomuksille, myyttitarinoille. Ja tuottaneen sellaisia; niiden varassa se elää. Minäkin luen joka pyhä kirkossa jonkun myyttikertomuksen: kuollut herää henkiin, viisi leipää riittää viidelletuhannelle miehelle, ilmestyy enkeli…

Folkloristi, kansanperinteentutkija: Myytit aktualisoituvat riiteissä.

Teologian professori: Niin. Mutta tulee muistaa, että myytti-sanaa käytetään arkikielessä myös toden vastakohdasta.  Jos jotakin väitetään todeksi silloin, kun tiedetään, ettei se sitä ole, voidaan huomauttaa: ”Se on vain myytti.”  Siis uskomus tai luuloa.

Folkloristi: Perinnetieteissä, kulttuuriantropologiassa ja folkloristiikassa ei oteta kantaa, onko myyttitarina totta. – Höperöä etnosentrismiä tietysti on ajatella, että myyttejä olisi vain muissa uskonnoissa, muttei kristinuskossa.

Uskovainen kristitty: Mutta entä usko?

Teologian professori: Uskomistakin on monenlaista. Uskotko, että se ja se urheilija voittaa tulevissa kisoissa kultaa?  Tai uskotko, että Ukrainan kriisi ratkeaa rauhanomaisesti?

Uskovainen kristitty (papille): Uskotko Jeesuksen siinneen ilman miehen ja naisen yhdyntää?

Pappi: Tavallaan, mutta se toinen oli – siinä myyttikertomuksessa – Pyhä Henki. Siis Jumala. Arkkienkelin hahmoisena.

Folkloristi: Joo joo, jumalilta ne miehet näyttävät kiimassa katsottuna.

Uskovainen kristitty (professorille): Uskotkos Jeesuksen nousseen kuolleista?

Teologian professori: Miksen voisi uskoakin. Ehkä hän ei ollut kunnolla kuollutkaan. Nousisin minäkin pois haudasta, jos henkitoreissani siellä heräisin. Ja pääsisin liikkeelle. Kalliohaudasta päässee helpommin kuin maan sisästä. Suomalais-karjalainen kansanruno ”Ylösnousemusvirsi” sanoo sen Kristuksen suulla: ”Ei ole täältä nouseminen/ niin kuin sieltä toivominen./ Kivet alla, paadet päällä,/ somerot sydäntä vasten.”

Folkloristi: Nyt riitti, sanoi myytintutkija.


Avatar photo

About

Esko Karppanen on filosofian lisensiaatti ja vapaa kirjoittaja. Hänen julkaisujaan ovat muun muassa esseeteokset Unohduksen tällä puolen (Ntamo 2013) ja Jumalten unet (Ntamo 2018) sekä romaani Muurin varjossa (Atrain&Nord 2021).


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.