Katoliset papit on totuttu näkemään viihteellisessä elokuvamaailmassa kauhuelokuvien eksoottisina piruntorjujina tai mafiaelokuvien moraalisaarnaajina, joskus korruptoituneina sellaisina. Se on kiinnostavaa, koska perinteisesti valtaosa Yhdysvaltojen kristityistä on ollut protestantteja, vaikka kirkkokuntana katolinen kirkko onkin suurin. Silti vain noin neljännes yhdysvaltalaisista on katolilaisia. Amerikkalaisten tuottamassa populaarikulttuurissa paavin kirkko on saanut siihen nähden kovasti näkyvyyttä, vaikkakaan ei aina myönteistä sellaista.
Harvan oikean katolisen papin elämäntarina on sellainen, josta kannattaa tehdä kaupallista tuotetta laajalle yleisölle elokuvan muodossa, mikäli mielii tehdä tulosta lippuluukuilla. Kuitenkin jotkin Hollywoodin tuotantoyhtiöt ja eturivin näyttelijät tähän uskovat, mikä on näkynyt viime vuosinakin valkokankailla.
Mark Wahlbergilta tällaista rohkeutta näyttää löytyneen, vaikka tässä yhteydessä hänen motiivinsa juontanee ensisijaisesti muusta kuin kaupallisen menestyksen tavoittelusta. Wahlberg on ollut nimittäin tunnettu katolisesta uskostaan jo pitkään, eikä hän pelkää näyttää sitä säännöllisesti sosiaalisen median tileillään. Esimerkiksi Instagram-tilillään hän julkaisee sunnuntaisin ja muina juhlapyhinä lyhyitä reels-videoita kirkkojen edestä, joissa hän on vieraillut tai osallistunut messuun. Wahlberg on tunnettu esimerkiksi elokuvista Taistelija (2010) ja The Departed (2006), joista hänet noteerattiin Oscar-ehdokkuuksilla, ja Suomenkin televisiossa pyörineestä tosi-tv-sarjasta Wahlburgers (2014–2019), jossa seurataan Wahlbergin veljesten perhearkea hampurilaisbisneksessä.
Wahlberg näytteli pääosan elokuvassa Father Stu (2022), jonka hän päätyi myös tuottamaan ja rahoittamaan itse, koska ei löytänyt muualta rahoitusta. Hän kertoi katolisen The Pillar -lehden haastattelussa saaneensa idean elokuvalle kuultuaan montanalaisen papin Stuart Longin (1963–2014) tarinan yhdeltä tämän vanhalta ystävältä ja kollegalta. “Pidin vain sitä niin inspiroivana ja lohdullisena, etten keksinyt syytä olla tekemättä elokuvaa”, Wahlberg kuvasi.
Father Stu tuli elokuvateattereihin Yhdysvalloissa sopivasti pääsiäisen alla 2022. Elokuvassa seurataan yleisesti elämässään kamppailevan ja nyrkkeilijän urastaan luopuvan yhdysvaltalaisen nuoren miehen Stuart Longin odottamatonta polkua ateististen ja jokseenkin uskontovastaisten vanhempien otteesta kohti katolista pappeutta. Todellisuudessa Longin perhe ei ilmeisesti ollut niin uskontovastainen kuin elokuvassa annetaan ymmärtää. Perhe ei ollut erityisen uskonnollinen, vaikka Stuartin vanhemmat kävivät säännöllisesti kirkossa ennen kuin erosivat seurakuntansa jäsenyydestä sen sisäisten erimielisyyksien takia. Stuartin isän, Bill Longin, roolissa nähdään muuten toinen syvästä katolisesta uskostaan tunnettu yhdysvaltalaisnäyttelijä Mel Gibson.
Elokuvassa Stuartista maalataan hukassa olevan pikkurikollisen kuvaa ja hänen kuvataan elävän vähintäänkin paikallisen hölmön maineessa isäukkonsa peruina. Stuart kiinnostuu katolisuudesta tavattuaan uskoaan hartaasti harjoittavan nuoren naisen. Ensin hän perehtyy kirkkoon ja ottaa kasteenkin, naisen mieliksi, mutta huomaa pian uskonnollisen herätyksen osuvan omalle kohdalleen. Uskoontulon kokemus on Stuartilla niin voimakas, että hän kokee kutsua papiksi ja jättää naisystävänsä sen seurauksena. Pappisseminaarilaisista hän erottuu, eikä aina edukseen, vaikka löytääkin lopulta oman tapansa toimia pappina.
Mieleenpainuvassa kohtauksessa Stuart marssii seminaarin johtajan työhuoneeseen saatuaan tiedon, ettei häntä ollut hyväksytty opiskelijaksi pappisseminaariin. Johtaja summaa, ettei Stuartin hakemuksessa ollut mitään, mikä olisi puhunut perinteisesti hyvään katolisuuteen viittaavasta käytöksestä. Päinvastoin Stuartilla on rikosrekisteri.
– Jos kirkon valinnat eivät ylistä ihmisen kykyä muuttua, mitä muuta se edustaa? Stuart kysyy tuohtuneena.
– Tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta, mutta joskus paras tie Jumalan palvelemiseen on astua pois tieltä, johtaja vakuuttelee.
– Kaikella kunnioituksella, monsignor, sinä olet tielläni. Jumala haluaa minut tänne! Stuart vastaa painokkaasti ja itsevarmasti.
Stuart Longista kerrotaan tulleen suosittu pappi hänen kotikaupungissaan Montanan Helenassa. Ikävä kyllä hänen elämänsä rosoisuutta ja ennalta-arvaamattomuutta alleviivasi vakava sairastuminen, joka vei hänet ennenaikaiseen hautaan vain 50-vuotiaana. Papin työstä tuli lopulta Longin koko elämä, ja hän toimitti virkaa aivan loppuun asti. Uskollisimmat seurakuntalaiset kävivät hänen luonaan sairaalassa silloinkin, kun hän ei enää kyennyt itse liikkumaan.
Mark Wahlberg on kertonut elokuvan tekemisen vaikuttaneen häneen syvästi. Hän ilmoitti The Pillar-lehdelle tehneensä sen vuoksi lupauksen tehdä omalta osaltaan enemmän merkityksellisiä tekoja Jumalan työn eteen.
***
Jollakin tavalla Wahlbergin kanssa samanlaisen prosessin, ehkä vahvemmankin, kävi läpi toinen Hollywood-tähti Shia LaBeouf. Juutalaistaustainen LaBeouf koki elokuvan Padre Pio (2022) tekemisen henkilökohtaisella tasolla niin mullistavaksi, että kääntyi sen seurauksena katolilaiseksi. LaBeouf lienee tuttu esimerkiksi Indiana Jonesin pojan roolista elokuvassa Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008) tai elokuvista Fury (2014) ja Honey Boy (2019).
Padre Pio kertoo samalla nimellä tunnetuksi tulleen italialaisen katolisen papin ja kapusiinimunkin Francesco Forgionen (1887–1968) hämmästyttävästä elämäntarinasta, mutta vain lyhyinä kohtauksina ajoittuen pian ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Elokuva on kuvattu Padre Pion kotipaikkakunnalla San Giovanni Rotondossa ja hänen kotiluostarissaan. LaBeouf jopa nukkui kuvausten ajan hänen makuuhuoneessaan.
Elokuvana Padre Pio on hyvin erilainen kuin Father Stu. Kun viimeksi mainittu käy läpi kronologisesti päähenkilönsä elämää ja kasvua sen keskeisissä vaiheissa, jättää Padre Pio nimikkohahmonsa tyystin sivurooliin. Se on harmi, koska LaBeouf’n tulkinta Piosta olisi ansainnut enemmän ruutuaikaa. Aimo osan elokuvan kerronnasta viekin kaupungin poliittisen selkkauksen kuvaaminen. Keskeisimmiksi kuvauksiksi Padre Piosta ja hänen hengellisyydestään jäävätkin hänen makuuhuoneeseensa sijoittuvat, suorastaan skitsofreniset kohtaukset. Niissä hän kamppailee päänsä sisällä itse Paholaisen kanssa, joka vikittelee häntä esimerkiksi alastoman naisen muodossa.
Vasta elokuvan lopussa on sen nimikkohahmon kannalta sinänsä kiinnostava kohtaus. Siinä Padre Pio on hiljentynyt rukoukseen luostarin kirkossa poliittisen selkkauksen äidyttyä verilöylyksi. Pion olan yli kuvataan kurottuvan Jeesuksen käsi, josta on havaittavissa ristiinnaulitsemisen yhteydessä lyöty naulanreikä. Pio purskahtaa itkuun tuntiessaan kosketuksen olallaan. Kun hän tarttuu Jeesuksen käteen omallaan, on siihen ilmestynyt verestävä stigma. Tähän elokuva päättyy.
Todellisuudessa Padre Pion käsiin väitetysti ilmestyneistä stigmoista tuli hänen tunnusmerkkinsä. Niiden katsottiin olevan merkki siitä, että jotain ainutlaatuisen pyhää tässä miehessä oli. Lisäksi hänen väitetään parantaneen ihmisiä kuin ihmeen lailla. Elokuvan lyhyessä, ohimenevässä kohtauksessa hänen kuvataan antavan rammalle miehelle tämän kävelykyvyn takaisin.
Internet Movie Databasen käyttäjät ovat antaneet elokuvalle varsin vaatimattomat pisteet, vain 4.6/10. Se ei ole ihme, sillä katsoja, joka tarttuu elokuvaan tutustuakseen paremmin yhden suosituimman katolisen pyhimyksen elämään, joutuu ikävä kyllä pettymään pahemman kerran. Ehkä toisin nimettynä katsojan odotukset eivät suuntautuisi liikaa odottamaan Padre Pion osaa elokuvassa, vaan antaisi paremman perusteen sen nykyiselle kerronnalle.
Itse elokuvaa kiinnostavampaa onkin keskustelu sen vaikutuksesta LaBeouf’n omaan elämään. Hän koki roolin saamisen elokuvassa käännekohdaksi vaisuksi muuttuneella urallaan ja yksityiselämässään sattuneen syöksykierteen päättämiseksi. Hänet konfirmoitiin eli hänestä tuli katolisen kirkon täysivaltainen jäsen uudenvuodenaattona 2023. Haastatteluissa LaBeouf on jopa kertonut haluavansa palvella diakonina eli pappien avustajana vielä jonakin päivänä. Diakoneilla on merkittäviä oikeuksia ja tehtäviä katolisissa seurakunnissa ja niiden jumalanpalveluksissa.
Padre Piosta olisi saanut enemmänkin irti kuin mihin tämä elokuva pystyi. Elinaikanaan hän oli kiistelty hahmo, vaikka hänen pyhimystiensä aukesikin varsin pian kuoleman 1968 jälkeen silloisen paavi Paavali VI:n vaikutuksesta. Pio julistettiin pyhimykseksi vuonna 2002. Jokunen vuosi myöhemmin hänen ruumiinsa kaivettiin ylös, jolloin todettiin, ettei väitetyistä stigmoista ollut enää jäljellä näkyviä merkkejä. Ruumis ehostettiin ja se on nykyään esillä lukuisille pyhiinvaeltajille kirkossa San Giovanni Rotondon kaupungissa Italiassa. Jotakin Pion suosiosta ja merkityksestä kertoo se, että paavi Franciscuksen vierailtua hänen ruumiinsa äärellä vuonna 2018 The New York Times antoi vierailua koskevalle jutulleen otsikoksi “Paavi Franciscus tekee pyhiinvaelluksen kunnioittaakseen rokkitähti-pyhimystä”.
Padre Pion eli Francesco Forgionen elämään ja perintöön voi tutustua syvemmin esimerkiksi vuoden 2000 italiankielisen elokuvafilmatisoinnin (joka on myös nimeltään Padre Pio) sekä monipuolisen elämäkertakirjallisuuden perusteella. Vuoden 2022 elokuvaa ei toistaiseksi löydy striimauspalveluista Suomessa.
Father Stu puolestaan löytyy parhaillaan Suomen Netflixistä. Mikäli Stuart Longin elämään tutustuminen kiinnostaa enemmänkin, voi perehtyä hänen syyskuussa 2023 ilmestyneeseen elämäkertaansa That Was Father Stu: A Memoir of My Priestly Brother and Friend (2023). Sen on kirjoittanut hänen kollegansa ja ystävänsä Bart Tolleson, ja näkyypä Mark Wahlbergikin suosittelevan kirjaa elokuvasta inspiroituneille.
Esitellyt elokuvat:
Father Stu. Ohjaus: Rosalind Ross. Käsikirjoitus: Rosalind Ross. Pääosissa: Mark Wahlberg, Mel Gibson, Jacki Weaver. Ensi-ilta Yhdysvalloissa 15.4.2022. Kesto: 2 h 4 min. (IMDb-käyttäjien pisteytys 6.5/10, 19.4.2024)
Padre Pio. Ohjaus: Abel Ferrara. Käsikirjoitus: Maurizio Braucci, Abel Ferrara. Pääosissa: Shia LaBeouf, Christina Chiriac, Marco Leonardi. Ensi-ilta Italiassa Venetsian elokuvajuhlilla 2.9.2022. Kesto: 1 h 44 min. (IMDb-käyttäjien pisteytys 4.6/10, 19.4.2024)
Artikkelikuvassa kohtaus elokuvasta Father Stu.
'Hollywood-tähdet pantapaidoissa' kirjoitusta ei ole kommentoitu
Ole ensimmäinen kommentoija!