Giordano Brunon patsas Campo dei Fiorilla. Kuva: Wikipedia.

Giordano Bruno ja tieteiden lahja

Esitän tässä muutaman huomion, jotka sivuavat Niilo Rantalan Vartijassa julkaistua artikkelia ”Pitkä paini”. Tämän teen Vartijan toimituskunnan pyynnöstä, aivan kuten viime vuoden lopulla kommentoin pyynnöstä piispojen ”Tieteiden lahjaa”.

Nähdäkseni Rantalan kirjoitus seurailee apologia-formaattia, josta viime vuosina on nähty jo monta tuotantokautta. Formaattiin kuuluvat mm.: a) osio, jossa taivastellaan ateistien ymmärtämättömyyttä uskonnon suhteen; b) osio, jossa pilkataan Richard Dawkinsia; c) osio, jossa Newtonin ja Galileon kaltaisten muinaisten tiedemiesten todetaan olleen hyviä kristittyjä; d) osio, jossa uskonto ja tiede todetaan erillisiksi mutta yhtä hyviksi tavoiksi hahmottaa todellisuutta.

Toki teemasta esiintyy erilaisia variaatioita. Formaatti on kuitenkin sillä tavoin kiinnitetty, että mikään kritiikki ei tunnu sitä koskettavan. Kuten esimerkiksi mainitussa ”Tieteiden lahja” -kommentissani jo totesin, Newton oli jälkeenjääneiden, vuonna 1936 päivänvaloon tulleiden papereidensa perusteella areiolainen: hän kielsi kolminaisuusopin. Newton siis kielsi Jeesuksen jumaluuden. ”The Son in all things submits his will to the will of the Father, which could be unreasonable if he were equal to the Father”, Newton kirjoitti. Areiolaisuus oli harhaoppi, jota vastaan katolinen kirkko taisteli julmasti ja konkreettisesti asein ja miekoin. Vaikka Englannissa ei Newtonin aikaan ollut inkvisitiota, hän teki viisaasti vaietessaan uskonnollisista ajatuksistaan. Giordano Bruno, jota myös syytettiin areiolaisista mielipiteistä, poltettiin roviolla, ja Newton olisi suunsa avaamalla joutunut varmastikin suuriin vaikeuksiin.

Mutta tässä formaatissa Newton oli hyvä kristitty. Rantalan mukaan hän nojasi ”kirjoituksiensa perusteella monessa kohdin hyvinkin teologiseen ja kristilliseen maailmankuvaan”. Lempeän tulkinnan mukaan tällaisissa väitteissä kyseessä on tosiseikkojen valikoiva esittely, jyrkemmän mukaan tietoinen harhaanjohtaminen.  Jos Newton nyt heräisi henkiin, luterilainen kirkkomme pitäisi häntä vääräoppisena. Kolminaisuuden kieltäjästä kanneltaisiin tuomiokapituliin välittömästi.

Sivumennen ihmettelen, miksi niin paljon ruutia pitää uhrata satojen vuosien takaisiin eurooppalaisiin tiedemiehiin. Aikansa lapsina olivat luonnollisesti kaikki omaksuneet kristinuskon. Ylivoimainen enemmistö kaikista tutkijoista on kuitenkin elänyt viimeisen sadan vuoden aikana – ehkä ennemmin kannattaisi pohtia heidän uskonnollisia kantojaan.

Sir Isaac Newton syntyi joulupäivänä 1642.

Sir Isaac Newton syntyi joulupäivänä 1642.

En tässä kuitenkaan ruodi Rantalan tekstiä sen tarkemmin vaan keskityn detaljiin nimeltä Giordano Bruno. Tässä formaatissa hän on alaviite, joka huitaistaan syrjään toteamuksella, että Bruno poltettiin ”ennen kaikkea uskonnollisten näkemystensä, ei niinkään tieteellisten tutkimustensa vuoksi”, kuten Rantala asian ilmaisee.

”Giordano Brunoa ei poltettu hänen tieteellisten mielipiteidensä vuoksi.” Tämä on lause, joka mielestäni paljastaa kuilun, jonka partaalla apologeetat horjuvat.

Puheena olevassa formaatissa lause ryöpsähtää silmille helpottuneena, voitonriemuisena. Siihen ei liity katumusta tai anteeksipyyntöä. Ihminen poltettiin roviolla, mutta se oli ok, koska häntä ei poltettu tieteen vuoksi.

Tai näin apologeetat kuvittelevat. Brunon käsityksiä ruotiva korpus on valtaisa, ja on tietenkin selvää, ettei hän ollut tiedemies sanan nykymerkityksessä. Ongelma kuitenkin on se, etteivät apologeetat vaivaudu pohtimaan, mitä sana ”tiede” tarkoittaa. Tästä mainitsin myös ”Tieteiden lahja” -kommentissani. Arvaan, että syypää on heidän viitekehyksensä eli uskonto. Se on muuttumaton monoliitti, kuin valtaisa kivenjärkele, jota ei enää veistetä. Se on mikä on. On Isä, Poika, Pyhä Henki. Tyttäriä tai lisähenkiä ei ole tulossa eikä saa olla tulossa. Uusia lisäyksiä Raamattuun ei saa tulla. Vanhoja, irrelevanteiksi käyneitä tai kokonaan virheellisiä osia ei niitäkään saa poistaa.

Arvaan edelleen, että silloin helposti kuvitellaan, että myös tiede on suuri, tarkkarajainen monoliitti. Silloin tehtävänä on vain argumentoida, että (luonnon)tieteen monoliitti ei voi koskaan kaatua ja murskata uskonnon monoliittia. Tämä on apologia-formaatin päämäärä.

Mutta tiede ei ole kiinteä monoliitti. Se on avoin ja jatkuvasti muuttuva. Sillä ei ole pyhiä kirjoja. Se laajenee mielensä mukaan eikä sen tutkimusavaruudella ole rajoja. Sen kaikkein oleellisin elementti on mielipiteen vapaus: vapaus esittää hypoteeseja, vapaus kritisoida niitä, vapaus tutkia kaikkea. Tätä apologeetit eivät tunnu ymmärtävän, sillä tyypillisesti he eivät ole koskaan tehneet (luonnon)tiedettä.

Oma käsitykseni tieteen olemuksesta ei perustu kirjaviisauteen vaan neljänkymmenen vuoden henkilökohtaiseen kokemukseeni teoreettisen fysiikan tutkijana Suomessa, muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

”Giordano Brunoa ei poltettu hänen tieteellisten mielipiteidensä vuoksi.” Mutta hänet poltettiin mielipiteidensä vuoksi. Ja tämä on oleellista myös tieteen kannalta.

Giordano Brunosta tuli dominikaanimunkki 17 vuoden ikäisenä. Hän syntyi vuonna 1548 Napolin lähellä. Bruno vaelteli ensin Italiassa sitten pitkin Eurooppaa, julkaisi kirjoja ja joutui säännöllisesti vaikeuksiin mielipiteidensä vuoksi. Hän piti itseään kristittynä filosofina. Vuonna 1592 hän palasi Italiaan ja siellä vapaamieliseen Venetsiaan uskoen inkvisition otteen jo heikentyneen. Hänen rikas suosijansa, Giovanni Mocenigo (jota ei pidä sekoittaa samannimiseen dogeen), kääntyi kuitenkin suosikkiaan vastaan ja ilmiantoi Brunon inkvisitiolle kerettiläisenä. Syytekohtia oli lukuisia. Bruno puolusti itseään todeten pohdintojensa olleen luonteeltaan filosofisia, siis eräänlaisia hypoteeseja. Heinäkuun 30. vuonna 1592 hän pyysi polvillaan nöyrästi anteeksi kaikkia teologisia virheitään. Rooman inkvisitio vaati häntä kuitenkin omiin käsiinsä, ja Bruno lähetettiin Roomaan helmikuussa 1593. Hän pysyi vangittuna seuraavat seitsemän vuotta.

Mocenigon suvun vaakuna. Kuva: Wikipedia.

Mocenigon suvun vaakuna. Kuva: Wikipedia.

Roomassa keskeiset syytekohdat typistyivät kahdeksaan. Niihin kuuluivat mm. seuraavat: epäilee Marian neitsyyttä; arvelee esi-aadamilaisten olleen olemassa; väittää ettei Kristus ollut Jumala vaan petkuttaja ja tietäjä; väittää että Mooses huijasi ihmeensä ja keksi itse lakinsa.

Nykynäkökulmasta kaikki nämä kelpaisivat tieteellisiksi hypoteeseiksi.

Yksi syytekohdista sivusi kosmologiaa: väittää että on olemassa luvuttomia ja ikuisia maailmoja. Brunon perustelu oli taas filosofinen: hänen mukaansa kaikkivaltiaalle Jumalalle kaikki olisi mahdollista. On historian ironiaa, että tänä päivänä, kun elämä muissa aurinkokunnissa on tuhansien eksoplaneettojen löytymisen myötä varteenotettava mahdollisuus, sen varalle valmistautuvat teologit argumentoivat Maan ulkopuolisten sivilisaatioiden hyväksymisen puolesta täsmälleen Giordano Brunon tavoin: kaikkivaltias Jumala voi halutessaan asuttaa koko kosmoksen.

Bruno souti ja huopasi, lupasi välillä luopua mielipiteistään ja kirjoitti jo taas seuraavassa käänteessä paaville itseään puolustaen. Prosessia ohjasi kardinaali Roberto Francesco Bellarmino, italialainen jesuiitta, joka julistettiin pyhimykseksi vuonna 1930 (hän on muun muassa kristinuskon alkeisopettajien ja kasteoppilaiden suojeluspyhimys). Vuotta myöhemmin hänet nostettiin vielä yhdeksi kolmestakymmenestäseitsemästä aivan erityisen ansioituneista kirkonopettajista (Dottore della Chiesa). Hän näytteli myös keskeistä rooli Galileota vastaan suunnatussa prosessissa.

Tammikuun 20. vuonna 1600 paavi Clemente (suom. Klemens) VIII julisti lopulta Brunon kerettiläiseksi, ja inkvisitio tuomitsi Brunon kuolemaan. Torstai-aamuna, helmikuun 17. vuonna 1600 Giordano Bruno tuotiin muulin selässä Rooman Campo dei Fiorille. Häntä oli saattamassa seitsemän munkkiveljeä. Brunon suuhun oli asennettu kidutusinstrumentti, jonka puupuristin sitoi hänen kielensä liikkumattomaksi ja esti häntä puhumasta. Hänet riisuttiin alastomaksi, sidottiin paaluun ja poltettiin elävältä roviolla munkkiveljien messutessa litanioitaan. Paikalla olleen saksalaisen, äskettäin katolisuuteen kääntyneen oppineen Kaspar Schoppen mukaan Brunolle näytettiin kuoleman hetkellä ristiinnaulitun kuvaa, jonka hän torjui kääntämällä päänsä. Myöhemmin hän kirjoitti: ”Ja niin hän kuoli surkeasti kärvennettynä, lähtien ilmoittamaan kuten luulen noihin kuvittelemiinsa muihin maailmoihin tavoista, joilla roomalaiset kohtelevat jumalanpilkkaajia ja jumalattomia.”

”Giordano Brunoa ei poltettu hänen tieteellisten mielipiteidensä vuoksi.” Ei poltettu, jos tieteellä tarkoitetaan metodia, jolla luontoa tarkkaillaan. Giordano Bruno ei tehnyt mittauksia tai laatinut systemaattisia teorioita. Mutta hänet poltettiin saman eetoksen takia, joka ajaa ihmiset tieteentekijöiksi. Hänet polttaessaan inkvisiittorit polttivat ihmisen oikeuden muodostaa vapaasti mielipiteensä, hänen oikeutensa epäillä, muodostaa hypoteeseja ja etsiä selityksiä. Ja kaikki nämä asustavat tieteen ytimessä; ne muodostavat tieteen hengen. Mielipiteen vapaus on tieteen sydänveri, sen elämän lähde.

Ja tieteen hengen roviolle lähettänyt mies julistettiin pyhimykseksi.

Suomessa ei ehkä aina ymmärretä Giordiano Brunoon liittyvää voimakasta symboliikkaa. Patsas, joka vuonna 1889 kohosi Campo dei Fiorille, oli Italian jälleenyhdistymisen, risorgimenton, lapsi. Jo ennen jälleenyhdistämisen saattamista päätökseen radikaaleissa opiskelijapiireissä alettiin haaveilla Brunon patsaasta. Risorgimento oli näet paljolti sotaa katolisen kirkon maallista valtaa vastaan. 1800-luvun puolivälissä Kirkkovaltio hallitsi huomattavaa osaa Italiasta, ja sen johdossa oli taantumuksellinen paavi Pius IX. Syyskuun 20. vuonna 1870 Rooma viimein vallattiin. Tuntien tykkitulituksen jälkeen Rooman ympärysmuurit Porta Pian kohdalla murenivat, ja kenraali Raffaele Cadornan vuoristojääkärit vyöryivät syntyneestä aukosta kaupunkiin. Vastassa olivat ranskalaisten zuaavien kaltaiset paavin palkkasotilaat. Mistään suuresta taistelusta ei ollut kyse, ja miestappiot olisivat jääneet vähemmiksi, jos Vatikaanissa ei olisi kulunut turhaa aikaa valkoisen lipun löytämiseen (aiheesta kts. Claudio Fracassi: “La Breccia di Roma. 1870: le passioni, gli inganni, il papa, il re.”)

Kun Roomaan sitten hieman myöhemmin saatiin liberaali pormestari, patsashanke polkaistiin kunnolla käyntiin. Rahaa siihen kerättiin ulkomaita myöten; tukijoiden joukossa olivat muiden muassa Victor Hugo ja Henrik Ibsen, Amerikassa runoilija Walt Whitman ja vapaa-ajattelija Robert G. Ingersoll. Eräässä luonnoksessa Brunon kaavailtiin osoittavan sormellaan syyttävästi kohti Pietarinkirkkoa. Ajatuksesta kuitenkin luovuttiin, ja lopputulema oli Niilo Rantalan artikkelin kuvituksessa näkyvä kaavun peittämä munkinhahmo. Huomattavaa on, että sen katse on kuitenkin suunnattu kohti Vatikaania. Loukkausta lisäsivät jalustaan kuvatut protestanttireformistit. Niinpä taistelevat katoliset alkoivat kutsua Campo dei Fioria nimellä Campo Maledetto (aiheesta kts. Massimo Bucciantini: Campo dei Fiori. Storia di un monumento maledetto.”).

Runoilija Walt Whitman kuului Brunon patsashankkeen tukijoihin. Kuva: Wikipedia.

Runoilija Walt Whitman kuului Brunon patsashankkeen tukijoihin. Kuva: Wikipedia.

Katolisen maailman yhteiskunnallisessa kontekstissa Bruno ei ole tänäkään päivänä alaviite. Yhtä lailla olisi virhe pitää häntä pelkkänä sivujuonteena uskonnon ja tieteen yhteisessä historiassa.

”Giordano Brunoa ei poltettu hänen tieteellisten mielipiteidensä vuoksi.” Näin siis apologia-formaatti. Fakta kuitenkin on, että neljäsataa vuotta sitten Campo dei Fiorilla poltettiin ihminen. Hänet poltettiin mielipiteidensä vuoksi vain, koska nuo mielipiteet sattuivat loukkaamaan kirkonmiesten joukkoa, joka pöyhkeänä kuvitteli omaavansa yksinoikeuden totuuteen. Campo dei Fiorilla tapettiin ihminen yhdellä julmimmista tavoista, elävältä polttamalla, eikä yksikään apologeetta tunne tarvetta pahoitella asiaa, saatikka pyytää anteeksi.

Kun rukouksessa sanotaan: mea culpa, mea maxima culpa, sen toivoisi joskus tulevan sydämestä ja erityisesti silloin, kun puhe on Brunosta.

Valitettavasti en usko, että tämäkään kirjoitelma pystyy puheena olevaa formaattia horjuttamaan. Arvaan, että sitä tullaan edelleen pyörittämään kuin rukousmyllyä. Näemme taas uusia kirjoituksia, joiden mukaan Dawkins on typerys, Newton harras kristitty ja Giordano Bruno vain satuttiin korventamaan roviolla. Onneksi ei kuitenkaan tieteellisten mielipiteidensä vuoksi, mitä se tiede nyt sitten mahtaa ollakaan.


Avatar photo

Kirjoittaja

Kari Enqvist on Helsingin yliopiston teoreettisen fysiikan emeritusprofessori ja tietokirjailija.


© Vartija-lehden kannatusyhdistys 2012–2020.