Paremman väen tienoo saa ei-toivotun asukkaan, kun rähjäisessä pakettiautossa majaansa pitävä äkäinen vanha neiti parkkeeraa koko elämänsä hiljaisen kadun varteen. Elokuvateatteri Orionissa esitettävän Kuukauden elokuva -sarjan kevään viimeinen helmi on The Lady in the Van, jossa erinomainen Maggie Smith oikuttelee vanhana, kärttyisänä pakettiautoleidinä. Lady in the Vania esitetään Orionissa 1.–19.4.
Lady in The Van on tarina vanhasta laitapuoleksi ajautuneesta neiti Mary Shepherdistä (Maggie Smith), jolla on terävä kieli ja erikoinen menneisyys. Se on myös tarina hiljaista elämää viettävästä brittiläisestä näytelmäkirjailijasta Alan Bennettistä (Alex Jennings). Heidän tiensä ja tarinansa lähtevät kulkemaan rinnakkain, kun neiti Shepherd asettuu autonrämiskönsä kanssa kirjailijan oven eteen. Alkaa vuosien rinnakkaiselo.
Lady in the Van on koskettava ja hieman hupaisakin tarina epäonnisten sattumusten pitkästä vaikutuksesta ihmisten valintoihin ja elämänkulkuun. Elokuvan alussa neiti Mary Shepherdille sattuu näet onnettomuus, joka määrittää koko hänen loppuelämäänsä. Siirryttäessä 1970-luvulle neiti Shepherd elää yhteiskunnan laitamilla haisevassa, likaisessa, vanhassa pakettiautossaan. Arvonsa tunteva neiti ei huoli apua silloinkaan, kun sitä vaikuttaisi tarvitsevan. Viranomaisiin hän suhtautuu vähintäänkin ennakkoluuloisesti, ja kohtaamilleen ihmisille hän ärisee kaikille tasapuolisesti.
Kadun hienostuneet asukkaat soisivat romun kaikkoavan asukkeineen, mutta tiuskiva ja teräväsanainen neiti Shepherd on tullut jäädäkseen. Sille on syynsä, miksi hän haluaa asua juuri valitsemallaan kadulla. Myös hänen kärttyisyydelleen ja katkeruudelleen on syynsä. Piilottelulle ja epäluuloisuudelle vähän kaikkia ja kaikkea kohtaan on syynsä. Välähdyksiä näistä syistä saadaan pitkin Bennetin ja Shepherdin rinnakkaiseloa, mutta koko kuva Shepherdistä jää silti sirpaleiseksi.
Kirjailijana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä tunnettu Alan Bennett on kirjoittanut sydämellisen ja lämpimän mutta sopivasti piikikkään tarinan, joka kuvaa ihmisiä vaivihkaisesti ja alleviivaamatta. Oivaltava käsikirjoitus paljastaa sopivasti mutta ei liikaa. Se ei rönsyile eikä hötkyile.
Neiti Shepherd pitää majaansa Bennettin pihatiellä vuosia, mutta arkisilta tavoiltaan piinallisenkin tuttu neiti jää silti vieraaksi kirjailijalle, joka on sentään tottunut tarkkailemaan ihmisiä. Pitkämielisyyttä ja suvaitsevuutta neiti tulee läsnäolollaan sen sijaan opettaneeksi kaikille.
Erikoisesta tarinasta vielä hieman erikoisemman tekee se, että Alan Bennett on käsikirjoittanut sen tositapahtumien pohjalta. Sen kerrotaan olevan ”a mostly true story”. Joskus elämän eteen heittämät kohtaamiset todella voivat olla tarinoita ihmeellisempiä.
Lady in the Van lepää ja kulkee näyttelijöidensä varassa. Alex Jenningsin esittämät Bennettin kirjailijaminä ja arkista elämää elävä minä käyvät torailevia keskusteluja ja jupisevat keskenään elämän merkityksestä. Tekstejä valmistuu, vuodenajat vaihtuvat, työ teatterilla tuntuu inspiroivan vaihtelevasti. Kirjailijan elämään hiipii myös rakkaus. Kaiken aikaa pihatiellä nököttää pakettiauto asukkeineen.
Maggie Smith on loistava kipakkana, kaikille ärhentelevänä neiti Mary Shepherdinä. Näinä aikoina, kun naisnäyttelijät kertovat, miten iän kertyessä alkaa olla vaikea saada rooleja, Smith on jotain muuta: loistaa ja räiskyy ikäleidin rooleissaan, terävänä, sanavalmiina ja ilmeikkäänä – ja seuraavassa hetkessä hyvin hauraana. Elokuvan huumori on pientä ja nokkelaa. Se perustuu ilmeikkääseen dialogiin ja neiti Shepherdin teräväkielisyyteen. Toisaalta huumori myös sulaa hitaasti surumielisyyteen ja väistämättömään vanhan ihmisen elämän ehtooseen.
The Lady in the Van. Käsikirjoitus: Alan Bennett. Ohjaus: Nicholas Hytner.
Artikkelikuva: Sony Pictures Studios 2015.